GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Yπάρχουν διαφορές;

Του Τάκη Μίχα Είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιές είναι οι βαθύτερες φιλοσοφικές διαφορές στην οικονομική πολιτικ...

Του Τάκη Μίχα

Είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιές είναι οι βαθύτερες φιλοσοφικές διαφορές στην οικονομική πολιτική μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμφότεροι απορρίπτουν μετα βδελυγμίας τις απολύσεις στο δημόσιο ακόμα και όσων εχουν διορισθεί αναξιοκρατικά με «ρουσφέτι».
Αμφότεροι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διαρθρωτική μεταρρύθμιση-ο Σύριζα, προς τιμή του, το παραδέχεται δημόσια ενώ η κυβέρνηση απλά το επιβεβαιώνει με την απραξία της.
Αμφότεροι έχουν βάλει στον στόχο το επάρατο κεφάλαιο – την  «φοροδιαφυγή» και τις «λίστες στην Ελβετία».
Αμφότεροι καλλιεργούν  ένα γνήσιο «φαιοκόκκινο» μίσος εναντίον της Τρόικα και της Δύσης όμοιο του οποίου είχαμε να δούμε απο την εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
Αμφότεροι θεωρούν ότι οι δολοφονίες αθώων εργαζομένων από προοδευτικούς αντιεξουσιαστές θα πρέπει να συγχωρούνται –γι' αυτό άλλωστε κανείς από τους δύο πολιτικούς χώρους δεν διαμαρτυρήθηκε όταν οι δικαστές αποφάσισαν άρον-αρον να στείλουν την υπόθεση των δολοφονημένων υπαλλήλων της Marfin στο αρχείο. Αμφότεροι... η λίστα είναι ατέλειωτη.
Όμως ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα από όλες τις ομοιότητες αφορά τον τρόπο πού οι δύο χώροι φαντασιώνονται την «ανάπτυξη».Το κεντρικό σημείο στο αναπτυξιακό μοντέλο των δύο χώρων είναι η «αναδιανομή». Η ανάπτυξη σύμφωνα με τον κ.Σαμαρά θα προέλθει κυρίως μέσω της μεταφοράς πορων των  Ευρωπαίων φορολογουμένων προς την Ελλάδα-τόσο το αίτημα για διετή «επιμήκυνση» όσο και το αίτημα για τήν έλευση «ευρωπαικών κονδυλίων» υπογραμμίζουν του λόγου το αληθές.
Η «αναδιανομή» είναι επίσης στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου που προτείνει ο κ.Τσίπρας. Εσωτερικη αναδιανομή μέσω της αγριας φορολογίας των «πλουσίων» και αναδιανομή μέσω της «επιμύκηνσης» τού χρόνου εξόφλησης του δημοσίου χρέους κατά 100-150 έτη. 
Αν λοιπόν δεχτούμε ότι παρά τις φαινομενικές διαφορές οι βαθύτερες ομοιότητες στην σύλληψη του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι βαθειές και υπαρκτές, τότε είναι δύσκολο να δεί κανείς   πως ο κ.Σαμαράς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το διαπραγματευτικό χαρτί της ανόδου του Σύριζα στην εξουσία για να επιτύχει τους στόχους του. Εκτός φυσικά και αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, για λόγους πού δέν έχουν να κάνουν και τόσο με την Ελλάδα, προσποιηθούν, για μια ακόμη φορά, ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες του.       

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση