GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αργεντινή: Στην ηλικία των 16 θα ψηφίζουν πλέον οι πολίτες...

Η αλλαγή θα ενισχύσει πολιτικά την πρόεδρο της χώρας, σύμφωνα με τους επικριτές της.   Η Αργεντινή μείωσε την κατώτατη ηλικία για...

Η αλλαγή θα ενισχύσει πολιτικά την πρόεδρο της χώρας, σύμφωνα με τους επικριτές της.
 
Η Αργεντινή μείωσε την κατώτατη ηλικία για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στα 16 από τα 18 χρόνια. Δεκάδες μέλη της αντιπολίτευσης στην Κάτω Βουλή αποχώρησαν από την ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε τεταμένο κλίμα. Τελικά το μέτρο εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ και 2 κατά.
Η αλλαγή αναμένεται να ενισχύσει πολιτικά την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, στις εκλογές για το Κογκρέσο, το 2013. Χιλιάδες νεολαίοι ανήκουν στο κίνημα «Campora», γνωστό για την διοργάνωση μαχητικών διαδηλώσεων υπέρ της Κίρτσνερ. Η πρόεδρος, που έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ της νεολαίας, δεν αποκλείει τροπολογία του Συντάγματος που θα της επέτρεπε να είναι υποψήφια για τρίτη θητεία στην προεδρία, το 2015.
Οι αντίπαλοί της λένε, ότι στόχος του νέου νόμου είναι να την ενισχύσει εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα. Οι οπαδοί της 59χρονης νεοπερονίστριας απαντούν ότι το μέτρο έχει ήδη υιοθετηθεί σε χώρες, όπως ο Ισημερινός και η Βραζιλία, που έχουν δώσει δικαίωμα ψήφου σε εφήβους άνω των 16 ετών.
Σύμφωνα με την Ντιάνα Κόντι, βουλευτή της συμπολίτευσης, ο νόμος «δεν είναι ούτε καιροσκοπικός, ούτε δημαγωγικός… διευρύνει την εκλογική βάση της δημοκρατίας μας».
Η δημοτικότητα της Κίρτσνερ έχει πέσει κάτω του 25% καθώς η οικονομία της Αργεντινής αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες, η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, την Βραζιλία, μειώνεται, και ο πληθωρισμός καλπάζει. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος.
Στην Αργεντινή απαγορεύεται ακόμη ο γάμος και η αγορά αλκοόλ και τσιγάρων για τους κάτω των 18 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση