GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φθηνότερη» η εργασία και η απόλυση για όλους τους εργαζόμενους από το 2013

Στην πλήρη ανατροπή οδηγείται το εργασιακό οικοδόμημα της χώρας, καθώς πλέον και επίσημα δεν θα χτίζεται από τους εργοδότες και τους ερ...

Στην πλήρη ανατροπή οδηγείται το εργασιακό οικοδόμημα της χώρας, καθώς πλέον και επίσημα δεν θα χτίζεται από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές…
Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά, όπως προέκυψαν ύστερα από την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, αναφέρει η express.gr, έχουν ως εξής:
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Έως τον Απρίλιο νομοθετείται ο ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ) μαζί με τα κλιμάκια των τριετιών, αλλά χωρίς το επίδομα γάμου. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται:
«Μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους», καθώς έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής και η επέκταση με απόφαση υπουργού κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1-4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.
Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας, ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Όποιος εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη θα μένει στα 12 μηνιάτικα (δεν θα δικαιούται έξτρα ποσό).
Ελαστικό ωράριο αντί προσαυξήσεων
Με ελαστικά –κυμαινόμενα ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη– ωράρια και χωρίς πρόσθετη αμοιβή (+30% για την 6η ημέρα και +20% για την υπερωρία) θα μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι.
Η 6ήμερη απασχόληση δίχως την καταβολή προσαύξησης θα εφαρμόζεται και στο λιανεμπόριο, αρκεί να μην υπάρχει υπέρβαση των 40 ωρών και του 8ώρου.
Παράλληλα, αποσυνδέεται το ωράριο εργασίας από το ωράριο καταστημάτων, δηλαδή μία ώρα πριν το άνοιγμα ή μία ώρα μετά το κλείσιμο του καταστήματος με την τήρηση του 8ωρου. Η ενδιάμεση ανάπαυση μεταξύ βαρδιών θα είναι 11 ώρες κι όχι 12 όπως ισχύει σήμερα.
Ακόμη καταργούνται οι προεγκρίσεις από το ΣΕΠΕ για μεταβολή εργασιακών θεμάτων, θα αρκεί απλή κοινοποίηση.
Παράδειγμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένου
Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
– Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων, δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
– Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ. 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000 ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
– Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
kafeneio-gr.blogspot.com

2 σχόλια

  1. Ως γονιός, καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να μη ψηφίσουν, αύριο Δευτέρα, τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και την παράταξη της ΔΗΜΑΡ. Ψηφίστε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, αριστερά σχήματα, χριστ. εναλλ. κίνηση εκπαιδευτικών, ότι άλλο, όχι, όμως τις 3 παρατάξεις των 3 κομμάτων της καταστροφής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάχα άκου εκεί. Εργαζόμενος με μισθό 2800. Τρελαίνομαι για τέτοια παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση