GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιάννενα: Παγώνουν για το 2013 τα δημοτικά τέλη...

Οι σημαντικές μειώσεις, σε κρίσιμες κατηγορίες, ειδικά σε αυτές που αφορούν σε επαγγελματίες, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό ...



Οι σημαντικές μειώσεις, σε κρίσιμες κατηγορίες, ειδικά σε αυτές που αφορούν σε επαγγελματίες, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό των δημοτικών τελών για το 2013, ενώ για τρίτη χρονιά και μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικά περιβάλλον η Δημοτική Αρχή κρατά σταθερές τις τιμές σε όλες τις άλλες κατηγορίες.
Τα δημοτικά τέλη ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.
Μετά την περσινή απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μειώσεις που για το Δήμο ανήλθαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στους επιχειρηματίες της περιοχής.
Έτσι ο Δήμος προχωρά στη μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων κατά 20% και στις δύο ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Μπιζανίου.
Επίσης αποφασίστηκε ευνοϊκότερος διακανονισμός στον τρόπο πληρωμής η οποία θα μπορεί να γίνεται πλέον σε τρεις δόσεις.
Σημαντικές μειώσεις γίνονται και σε άλλες κατηγορίες δημοτικών τελών, όπως:
-Μείωση των τελών προστίμων κατά 12%
- Μείωση των τελών διαφήμισης επί οχημάτων δημόσιας χρήσης κατά 10%
- Μείωση των τελών χρήσης κοινοτικών εκτάσεων στις Τοπικές Κοινότητες κατά 50%
- Μείωση του τέλους δικαιώματος βοσκής στο κατώτερο όριο που προβλέπει ο νόμος.
- Μείωση των τελών στο δημοτικό νεκροταφείο κατά 20%.
Όλα τα άλλα τέλη μένουν σταθερά. Να σημειωθεί ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δεν επιβάρυνε ούτε στο ελάχιστο τα νοικοκυριά, αντιθέτως και πέρυσι και φέτος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας.
«Προτείνουμε πάγωμα για τρίτη συνεχή χρονιά όλων των δημοτικών φόρων και τελών σε τιμές του 2011, που ήταν ίδιες με αυτές του 2010. Σε πραγματικές τιμές δεν έχουμε πάγωμα αλλά μείωση των τελών. Κι αυτό γίνεται όταν οι τιμές σε όλα τα προϊόντα και τα αναλώσιμα υλικά έχουν αυξηθεί άνω του 10%.
Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον, εξαιρετικά δύσκολο, το πιο δύσκολο που έχουν διανύσει μέχρι σήμερα οι Δήμοι. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% ενώ το 2013 μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες, αφού έρχονται νέες μεγάλες περικοπές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, ο πρώτος στόχος μας ήταν να μην επιβαρύνουμε στο ελάχιστο τα νοικοκυριά και να μειώσουμε τα τέλη, εκεί που είναι εφικτό, τόσο όσο αντέχουν τα οικονομικά του Δήμου», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης.
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή, προχωρά στις συγκεκριμένες μειώσεις, μέσα από μελέτη που προηγήθηκε και με κριτήριο να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του Δήμου.
«Εάν η πολιτεία δεν προχωρούσε σε τόσο μεγάλες περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, στραγγαλίζοντας στην κυριολεξία τους Δήμους, τότε και με το νοικοκύρεμα που έχουμε κάνει στα οικονομικά μας, θα είχαμε δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις. Όμως πρέπει να αποφασίζουμε με βάση την πραγματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε», τόνισε ο Δήμαρχος.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης πρότεινε μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%. Η πρόταση διατυπώθηκε από τον επικεφαλής της Νίκο Γκόντα και αναλύθηκε από τον βασικό εισηγητή Αχιλλέα Σίντο, ο οποίος συμπλήρωσε πως μετά τα νέα σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, η μείωση αυτή θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, ανέφερε ότι η μείωση της τάξης του 10%, σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στην πόλη των Ιωαννίνων ισούται με 2,3 ευρώ το δίμηνο, ενώ στις δημοτικές ενότητες αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο των πενήντα λεπτών.
Εξ ίσου μικρές θα ήταν οι διαφορές και για τα καταστήματα της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων, όμως το συνολικό κόστος για το Δήμο θα ανέρχονταν στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ, απώλεια που δεν την αντέχει ο προϋπολογισμός.
Την διαφωνία τους με την τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής εξέφρασαν οι κύριοι Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς και καταψήφισαν τις προτάσεις για τα δημοτικά τέλη του 2013.

Πηγή: pamepreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση