GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παν. Θωμόπουλος και ο γ.γ. της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος, μιλώντας στο ...


Ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παν. Θωμόπουλος και ο γ.γ. της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισαν ότι η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, οι επιχειρήσεις πιέζονται και η ανεργία καλπάζει
Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας
Αγωνία για να εκταμιευθεί γρήγορα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξέφρασαν χθες οι τραπεζίτες, αφού η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, ο ένας στους δύο δανειολήπτες αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά του, οι επιχειρήσεις πιέζονται και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται.
Τα παραπάνω υπογράμμισαν οι κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας, που προκαλεί «ασφυξία» στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να πληθαίνει ο αριθμός των ανέργων.
Ακόμα εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ίσως το ποσό να είναι και μεγαλύτερο».
 Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ
O Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ομως, συνέχισε ότι αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να λυθούν δύο προβλήματα: το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Σκληρή λιτότητα
 Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ
O Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών
Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόζουν οι δανειστές μας στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί «τόσο μεγάλη πίεση, που καταστρέφει τον οικονομικό ιστό της χώρας». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει οι δανειστές να στείλουν θετικά μηνύματα για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα, ώστε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της. Επίσης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας έχουν μικρή πρόσβαση σε ρευστότητα, που την αντλούν κυρίως από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον οποίο δανείζονται ακριβά, καθώς το κόστος χρήματος ανέρχεται στο 4%.
«Αν και η ελληνική οικονομία βιώνει τη χειρότερη περίοδο, το τραπεζικό σύστημα άντεξε, έχει σταθεί όρθιο, έχει προστατεύσει τις καταθέσεις και θα συνεχίσει να τις εγγυάται» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος και αναφερόμενος στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης υπογράμμισε: «Με τα σωστά επιχειρήματα η τρόικα αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις αλλά και ότι δεν πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να τιμωρηθούν, καθώς δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση».
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις τράπεζες εν όψει ανακεφαλαιοποίησής τους, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από τα due diligence που διεξάγει στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, από τα οποία δεν προκύπτει κάτι εξωφρενικό, ωστόσο καταγράφεται η αύξηση των επισφαλειών και η αδυναμία του ενός στους δύο δανειολήπτες να αντεπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του.
Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, από το βήμα του Economist σημείωσε ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβουν οι τράπεζες είναι για την ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου. «Είναι χρήματα που θα θωρακίσουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, όμως για να μπορούμε να πούμε ότι οι τράπεζες θα δανείσουν την πραγματική οικονομία, πρέπει να επανέλθουν οι καταθέσεις», τόνισε.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
fetcher 3 Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ Αγωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση