GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελευταία ευκαιρία για τα 31,5 δισ. η ψήφιση των μέτρων

Πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι ενδεχόμενη αδυναμία να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή...


Πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι ενδεχόμενη αδυναμία να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή για τη δόση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο Γ. Στουρνάρας κατέστησε χθες σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την οποιαδήποτε καθυστέρηση
Ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων
Την ψήφιση των επώδυνων μέτρων με «αποφασιστική» κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναμένουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες διαμηνύουν ότι η 12η Νοεμβρίου είναι η «τελευταία ευκαιρία», προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.προς την Ελλάδα.
Με το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι κοινοτικές πρωτεύουσες καθιστούν σαφές ότι έχει ήδη χαθεί σημαντικός χρόνος και πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νέα καθυστέρηση. Μάλιστα, πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι ενδεχόμενη αδυναμία να ληφθεί απόφαση στο καθοριστικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα προκαλέσει «εμπλοκή με ανυπολόγιστες συνέπειες» σχετικά με την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Τα ζητούμενα είναι δύο για να αποφευχθεί «ατύχημα». Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προαπαιτούμενα που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και η ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας ώστε να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα στο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα σταθεί εμπόδιο η ανεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η έκθεση της τρόικας
Θεωρεί μάλιστα βέβαιο πως η έκθεση της τρόικας θα είναι εγκαίρως έτοιμη, και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ανοιχτή γραμμή του υπουργείου με την τρόικα.
Ο υπ.Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέστησε σαφές πως πλέον δε υπάρχουν περιθώρια για την οποιαδήποτε καθυστέρηση.
Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων». «Μετά το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζουν και άλλα Κοινοβούλια για την εκταμίευση, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» κατέληξε. Στην Ευρωζώνη εκφράζεται πάντως δυσφορία για τη στάση της Ελλάδας, η οποία δεν εκμεταλλεύτηκε τη θετική δυναμική που δημιούργησε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής και κυρίως τις θετικές προθέσεις του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου. Oλα δείχνουν λοιπόν ότι οι κοινοτικές αποφάσεις για τη χώρα μας θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, στο «παρά ένα», λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.
Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Μήνυμα για το χρέος
Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι «η μείωση του χρέους είναι ένα παγκόσμιο καθήκον». Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να επωμισθούν την ίδια ευθύνη που ανέλαβε η Ευρώπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για σταθερότητα.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε επίσης ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης μπορεί να γίνει μόνο όταν θα είναι πλήρως λειτουργικός ο μηχανισμός, ενώ επανέλαβε ότι αυτό που προέχει είναι η ποιότητα και όχι η ταχύτητα.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Συστάσεις για νέο «κούρεμα»
Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, προτείνει σημαντική μερίδα του διεθνούς Τύπου, που απορρίπτει ταυτόχρονα τη λύση της επαναγοράς του. Εκκληση στους πολιτικούς παράγοντες να καταστήσουν μια νέα διαγραφή χρέους εφικτή απευθύνουν οι βρετανικοί «Financial Times», ενώ η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα.
Στην Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα επαναγοράς χρέους είναι ελκυστική, ειδικά για το Βερολίνο, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματική. Μια επαναγορά, προσθέτει, θα αφορούσε μόνο το 40% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, ενώ μια επαναγορά 30 δισ. χρέους θα μπορούσε να το μειώσει μόλις κατά 12% του ΑΕΠ, διατηρώντας το ωστόσο μακριά από τον στόχο του 120%.
Κώστας Τσαχάκης – Βαγγέλης Δεμίρης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια

  1. Ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου "ΣΚΑΙ στις 7", δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τον Τόμσεν πρέπει να σταματήσουν και σε καμία περίπτωση να μην πάρουμε τη δόση. Διαβάστε τι προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος.
    Σύμφωνα με τον ίδιο αν πάρουμε τη δόση οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι θα χρειαζόμαστε χρήματα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως είναι αδύνατο με μέτρα 11,5 δισ. να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα άμεσα. Τι προτείνει ο ίδιος;...

    Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτή τη στιγμή 1,5% δηλαδή υπολείπονται ουσιαστικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ώστε αυτό να εξαλειφθεί. Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη είναι λοιπόν να μην εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει η τρόικα για τα 11,5 δισ. τα οποία θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση αλλά να επικεντρωθούμε στο να εξοικονομήσουμε τα 2,5 δισ. μειώνοντας τις δαπάνες του δημοσίου. Πρότεινε έτσι να γίνει μία κατάταξη με τους μισθούς του δημοσίου από τον υψηλότερο μέχρι τον χαμηλότερο και να γίνει το εξής. Ο υψηλότερος μισθός να μειωθεί ώστε να ισούται με τον δεύτερο στην κατάταξη, ο δεύτερος με τον τρίτο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. κι έτσι το εισόδημα θα συμπιεστεί πολύ λιγότερο και το σημαντικότερο, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα μέσα σε 3 εβδομάδες.
    Χωρίς έλλειμμα το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις κι έτσι δεν έχει ανάγκη τη δόση. Επομένως σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη τότε πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε νέο πλαίσιο δηλαδή να διαπραγματευτούμε μόνο ως προς τις αποπληρωμές μας στους πιστωτές, χωρίς να εφαρμόσουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα που οδηγούν αναμφισβήτητα σε ύφεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις προχθές σε εκπομπή του ΜΕΓΚΑ,
    ο γνωστός εργατολόγος και προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, είπε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ότι το κόμμα του ‘ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ’!

    Δηλαδή ενώ είναι κακή η κυβέρνηση Σαμαρά και ο Στουρνάρας αρχιερέας του Γερμανικού Σκότους, ο …..καλός
    ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνουν εκλογές για να μην πέσει η κυβέρνηση!

    Και αμέσως μετά την ίδια ημέρα, έρχεται το κερασάκι στην τούρτα με τη δήλωση του κοινοβουλευτκού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Λαφαζάνη να λέει ξεκάθαρα: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ
    ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ!!!
    Μια δήλωση αφοπλιστικής ειλικρίνειας που λέει στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα ότι: ο βασιλιάς Αλέξης είναι ΓΥΜΝΟΣ!
    Τσίτσιδος!
    Αφού πλέον κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στους διαδρόμους της βουλής ότι:
    αν δεν φτάσουν οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση να ψηφίσουν τα κακά μέτρα για να πάρουμε τη δόση, θα φροντίσει ο …Αλέξης!

    Ακούσατε ποτέ με ποιον τρόπο ο μάγος του Οζ Αλέξης, θα βρει τα 25 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

    Ακούσατε από κανέναν Οικονομολόγο του ΣΥΡΙΖΑ, να μας εξηγεί, που θα έβρισκαν τα 3,6 δισεκατομμύρια του ελλειμματικού προυπολογισμού μας...

    ΑΝ κάναμε αυτό που θέλει η σημερινή αντιπολίτευση πριν δυο χρόνια, να μην πληρώναμε καμία δόση, κανένα ομόλογο, αν δηλαδή ρίχναμε κοινώς ‘’πιστόλι’’ σε όλους τους δανειστές μας.
    ΠΟΥ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

    Ας ρωτήσει λοιπόν κάποιος ή κάποια δημοσιογράφος της τηλεόρασης την επόμενη φορά που θα έχει μπροστά του τη Δούρου, την Κωνσταντοπούλου και τους άλλους υποσχεσάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το απλό πράγμα: που έχετε κρυμμένα τα ευρώ που μας λείπουν;

    Στο σεντούκι του Τσάβες;

    Εκτός κι αν ‘γεννήσουν’ τα θησαυροφυλάκια του ΣΥΡΙΖΑ χρήμα
    σε …δραχμές για να πληρώσουν τις κρατικές δαπάνες!

    Γιατί αν έχουν τέτοια λύση στο μυαλό και στα συρτάρια τους, θα πρέπει παράλληλα να πουν στον ελληνικό λαό και τις συνέπειες αυτής της λύσης.

    Όλες τις συνέπειες.

    Πόσο για παράδειγμα θα έχει η βενζίνη το λίτρο και πόσο το πετρέλαιο θέρμανσης με τη νέα ΣΥΡΙΖΟδραχμή;

    Για να καταλάβουν και οι νοικοκυρές, ότι μαζί με το μπουκάλι του Κουμ Κουάτ, δίπλα θα βάζουν και το μπουκαλάκι με το πετρέλαιο…...για σουβενίρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προς 2:33
    Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είμαι προσκείμενος φιλικά.
    Θυμάμαι τα προεκλογικά σας λόγια και απορώ σε ποιους απευθύνεσαι.
    Ψηφίζω Βαρουφάκη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ο Τσίπρας ζητούσε εκλογές, θα λέγατε ότι σας κατέστρεψε το τέλεια οργανωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
    Επειδή δεν υπάρχει καν σχέδιο και τρέχετε πίσω από τις καταστάσεις και επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχετε, άλλοθι αποτυχίας δεν σας δίδετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση