GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόσχας Κύριλλος: ”Η θεολογία διδάσκετα σε 37 Πανεπιστήμια στη Ρωσία”

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης Συνέδριο με θέμα «Θεολογία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα: συνεργασία Εκκλησίας, Πολιτείας και Κοι...


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Συνέδριο με θέμα «Θεολογία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα: συνεργασία Εκκλησίας, Πολιτείας και Κοινωνίας», πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ντανιλόβσκαγια υπό την προεδρεία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στην εναρκτήρια ομιλία του,τόνισε την αναγέννηση της θρησκευτικής πίστεως στη σύγχρονη ρωσική κοινωνία, ανταπόκριση στην οποία πρέπει να αποτελεί η θεολογική παιδεία ποιότητος, η οποία να παρέχει κατάλληλες γνώσεις περι θρησκείας και Εκκλησίας.
Η θεολογία στα Πανεπιστήμια δεν αντιβαίνει, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, στην αρχή της λαϊκότητας, σε περίπτωση που αυτή δεν νοείται ως επιθετική εκκοσμίκευση, αλλά ως κοσμοθεωρητική ουδετερότητα.
«Η θεολογία στα Πανεπιστήμια δεν είναι ένα εξωτικό μάθημα, δεν είναι ένα καπρίτσιο εκπροσώπων της Εκκλησίας, ούτε μια προσπάθεια εισπηδήσεως στον αλλότριο χώρο προς επιβολή θρησκευτικής κοσμοθεωρίας και εμποδίων για τη διδασκαλία των συμβατικών επιστημονικών κλάδων», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Ενώ συμπλήρωσε: «Η θεολογία στα πανεπιστήμια είναι η πολιτιστική προστακτική για την κοινωνία, η οποία επί μακράν ήταν σχεδόν αλλοτριωμένη από τη θρησκεία ως ένα ειδικό τομέα της ανθρώπινης υπάρξεως».
Ο Πατριάρχης κάλεσε να ενωθούν οι προσπάθειες όλων των υγιών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας και άλων θρησκευτικών δογμάτων, του συστήματος της θεολογικής και κοσμικής παιδείας για την επίλυση των πνευματικών και ηθικών προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.
Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ανέφερε ότι η Ορθόδοξη Θεολογία διδάκεται σε περισσότερα από 37 Πανεπιστήμια στην Ρωσία.
Τέλος να σημειωθεί ότι το συνέδριο οργανώθηκε με την υποστήριξη του Ευαγούς Ιδρύματος Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Πηγή:romfea.gr

1 σχόλιο

  1. Κρίμα! Έπρεπε να διδάσκεται σε όλα. Σε όλες τις σχολές. Όπως στα σοβιετικά χρόνια η μαρξιστική θεωρία. Ή στις ισλαμικές το Κοράνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση