GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το οδοιπορικό της 4ετίας για… οικονομίες 17 δισ. €

Κάθε νοικοκυριό θα χάσει κατά μέσον όρο επιπλέον 4.250 ευρώ Επιπλέον 4.250 ευρώ θα χάσει κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό την περίοδο 2...


Κάθε νοικοκυριό θα χάσει κατά μέσον όρο επιπλέον 4.250 ευρώ
Επιπλέον 4.250 ευρώ θα χάσει κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό την περίοδο 2013-2016 από τα μέτρα που φέρνουν ο προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς ο συνολικός λογαριασμός από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και την αύξηση της φορολογίας φτάνει τα 17 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει το 2013.
Την ίδια ώρα έρχονται ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, με αιχμή του δόρατος τον νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλίδων για αμοιβές, απολύσεις και ωράριο εργασίας, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για τη συνταξιοδότηση και του κόστους περίθαλψης.
Ωστόσο, παρά τις θυσίες, το έλλειμμα θα μειώνεται με αργούς ρυθμούς και το δημόσιο χρέος θα παραμένει στα ύψη.
Επιπλέον 4.250 ευρώ χάνει κάθε νοικοκυριό
Τσουνάμι με 77 χτυπήματα στα νοικοκυριά και το κοινωνικό κράτος που θα αφαιρέσουν επιπλέον 4.250 ευρώ κατά μέσον όρο από κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη τετραετία φέρνει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016.
Με κριτήριο την ένταση και το βάρος του νέου λογαριασμού το 2013 θα είναι το χειρότερο έτος κατά τη διάρκεια της τετραετίας, καθώς οι πολίτες θα πληρώσουν άλλα 10,983 δισ. ευρώ κυρίως μέσω περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, αύξηση του κόστους για φάρμακα, γιατρούς και νοσήλια και νέα φορολογικά βάρη που θα σηκώσουν τα φυσικά πρόσωπα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ωστόσο, παρά τις νέες «αιματηρές» θυσίες το έλλειμμα θα μειώνεται με αργούς ρυθμούς και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει στα ύψη.
Ειδικότερα το έλλειμμα θα μειωθεί μέχρι το 3,2% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή θα είναι πάνω από το όριο της επιτήρησης του 3%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013 και θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί του 2015.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και το 2016 θα διαμορφωθεί στο 184,9% του ΑΕΠ από 175,6% που αναμένεται να κλείσει φέτος, πολύ μακριά από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Την ίδια ώρα η ύφεση θα συνεχισθεί για έκτο συνεχή χρόνο και θα βαθύνει κατά 4,5% το 2013, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της ενώ η ανεργία βαίνει «καλπάζουσα».
Το κόστος της επιμήκυνσης
2,7 δισ. ευρώ δεν έχουν… χαρτογραφηθεί
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο συνολικός λογαριασμός με τα 77 μέτρα για την τετραετία 2013-2016 φθάνει τα 17,009 δισ. ευρώ από τα οποία 14,244 δισ. ευρώ είναι προσδιορισμένα και αφορούν τη διετία 2013-2014 ενώ άλλα 2,765 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη του κενού της επιμήκυνσης το 2015 και το 2016 που όμως δεν έχουν προσδιορισθεί και θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνο» χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να «αβγατίσουν» αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης από την προβλεπόμενη.
Οι επώδυνες παρεμβάσεις διαχέονται σχεδόν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από κάθετη συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Την οικονομική αφαίμαξη από τις οριζόντιες μειώσεις στις ονομαστικές αποδοχές και στα επιδόματα συμπληρώσουν οι πρόσθετες φορολογικές παρεμβάσεις ύψους 3,890 δισ. ευρώ με αιχμή τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και τα ακίνητα.
Πέραν όμως των δημοσιονομικών μέτρων με άμεσο εισοδηματικό αντίκρισμα έρχονται και ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακά με αιχμή του δόρατος τον νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλίδων για τις αμοιβές, τις απολύσεις και το ωράριο εργασίας, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για τη λήψη σύνταξης καθώς και των εισφορών περίθαλψης. Επίσης προβλέπεται εφεδρεία για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων νοσοκομείων, σχολείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, αγορά σχολικών βιβλίων από το δημοτικό και λουκέτα σε ΔΕΚΟ.
50 εκατ. € το 2014 και 50 εκατ. € το 2015 υπολογίζεται το όφελος από την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών 112 εκατ. € «μαϊμού» συντάξεις θα κοπούν μέσα στο 2013 800 εκατ. € θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης Κατά 11 εκατ. € θα μειωθούν το 2013 οι αποδοχές των διεθυντών νοσοκομείων 86 εκατ. € είναι οι απώλειες από την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων 178 εκατ. € θα είναι τα έσοδα από την φορολόγηση των κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ Κατά 30 εκατ. € θα περικοπούν ειδικά επιδόματα ανεργίας 71 εκατ. € θα εξοικονομοιθούν με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ 282 εκατ. € θα είναι οι απώλειες για τους αγρότες από τις μειώσεις στην επιστροφή φόρων και την επιδότηση του ντίζελ 130 εκατ. € θα μειωθούν οι αμοιβές των ένστολων 2 εκατ. € θα μειωθούν οι αποζημιώσεις και άλλες παροχές των βουλευτών ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

 Το οδοιπορικό της 4ετίας για... οικονομίες 17 δισ. € Το οδοιπορικό της 4ετίας για... οικονομίες 17 δισ. €
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Ως γονιός, καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να μη ψηφίσουν, αύριο Δευτέρα, τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και την παράταξη της ΔΗΜΑΡ. Ψηφίστε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, αριστερά σχήματα, χριστ. εναλλ. κίνηση εκπαιδευτικών, ότι άλλο, όχι, όμως τις 3 παρατάξεις των 3 κομμάτων της καταστροφής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση