GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωση 45 δισ. στο χρέος με «κοκτέιλ» μέτρων...

Τα 45 δισ. ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει η συνολική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μέσω του «κοκτέιλ» λύσεων που προετοιμάζεται εν μέσω ...


Τα 45 δισ. ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει η συνολική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μέσω του «κοκτέιλ» λύσεων που προετοιμάζεται εν μέσω παρασκηνιακών διεργασιών σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο υποχωρώντας στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες των προτάσεων για τη μείωση του χρέους θα εξετάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι το… παρά πέντε της έναρξης του Eurogroup μεθαύριο Δευτέρα, με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος ώστε να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 44,6 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να έχουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεθαυριανή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, για τη λύση της οποίας θα πρέπει να συναινέσουν χώρες-μέλη που πριν από λίγες εβδομάδες ούτε που διανοούνταν μία λύση-πακέτο για την Ελλάδα.
Το ζητούμενο είναι να «τελειοποιηθούν» στις λεπτομέρειές τους οι προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016 και την ελάφρυνση του χρέους κατά 40 με 45 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, αλλά και να ξεπεραστούν ενστάσεις εταίρων μας που σχετίζονται με το εύρος της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Πιο αναλυτικά οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στα ακόλουθα μέτρα:
? Μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Το όφελος από τη συγκεκριμένη λύση σχετίζεται με το ύψος της μείωσης, καθώς εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια (70 ή 90 μονάδες βάσης) .
? Επαναγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες με στόχο την ελάφρυνση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ περίπου. Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει χρέος στο 30% της ονομαστικής του αξίας. Ομως, παρότι πρόκειται για γερμανική πρόταση που στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι είναι έτοιμοι να την υλοποιήσουν ακόμη και εντός του έτους, έχει προκύψει ζήτημα με τις τιμές των ομολόγων.
Ηδη σε ορισμένες κατηγορίες τα ομόλογα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά στο 34,7% της ονομαστικής τους αξίας.
Οπως μάλιστα δήλωσε χθες στο πρακτορείο Dow Jones Ευρωπαίος αξιωματούχος, το μέτρο τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές των ομολόγων. «Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, τότε δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
Αν τελικά υλοποιηθεί το αρχικό σχέδιο με τα 10 δισ. ευρώ, θα αγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Το όφελος που προκύπτει είναι 20 δισ., αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 5 δισ. ευρώ για δεδουλευμένους τόκους.
Δεκαετές «πάγωμα» στην πληρωμή τόκων στον Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Πρόκειται για παρέμβαση που διευκολύνει τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού, αλλά δεν μειώνει το χρέος, αφού η πληρωμή των τόκων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της περιόδου χάριτος. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και τον EFSF. Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα με προσδοκώμενο όφελος περί τα 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα περίπου το 75% των κερδών. Ακύρωση προμηθειών EFSF με δυνητικό όφελος 1-2 δισ. ευρώ έως και το 2022. Δανεισμός μέσω εντόκων με διατήρηση του σημερινού ορίου των 9 δισ. ευρώ. ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Οι λύσεις για το κενό στη χρηματοδότηση
1 Μείωση επιτοκίων (70 με 90 μονάδες βάσης) στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
2 Επαναγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες για μείωση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ.
3 Επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα.
4 10ετής αναβολή πληρωμής τόκων στον Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).
5 Κατάργηση της αμοιβής του EFSF για τη διάθεση των νέων δανείων.
6 Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από Ευρωζώνη και EFSF.
7 Αναστολή της προγραμματισμένης για την επόμενη διετία αποπληρωμής εντόκων γραμματίων 9 δισ. ευρώ.
Α. ΜΕΡΚΕΛ:
Θα βρούμε λύση τη Δευτέρα
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο Βερολίνο αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Χαρακτηριστική υπήρξε δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε χθες «βέβαιη ότι θα βρούμε λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα».
Μιλώντας για το θέμα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Α. ΜΕΡΚΕΛ:
Θα βρούμε λύση τη Δευτέρα
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο Βερολίνο αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Χαρακτηριστική υπήρξε δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε χθες «βέβαιη ότι θα βρούμε λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα».
Μιλώντας για το θέμα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Κώστας Τσαχάκης

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε χθες από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων. Τόνισε, δε, πως χάρη στην «πυροσβεστική» δράση της ευρωτράπεζας αποτράπηκε φέτος μια πιστωτική κρίση.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, έσπευσε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι πανάκεια. «Αν καίγεται το σπίτι, το να σβήνεις τη φωτιά είναι το πιο πιεστικό ζήτημα. Το να επιβαρύνεις τη νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει μια διαρκή βάση για την ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη. Η κρίση έχει θολώσει τα όρια μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής», εξήγησε.
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης αλλά και σωστής υλοποίησης της τραπεζικής ενοποίησης, σημειώνοντας πως ιδανικά το νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2013.
Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει το Βερολίνο, υποστήριξε πως «η ΕΚΤ έχει τις ικανότητες να είναι το μοναδικό εποπτικό όργανο» για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, συμπληρώνοντας ότι «η δημιουργία ενός ρυθμιστικού οργάνου περί την ΕΚΤ είναι η πιο πρακτική λύση». Για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η εποπτεία πρέπει να αφορά όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης», σημείωσε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. ρίζουν τα πάντα.

    Δημοσιογράφοι με παγωμένο ιδρώτα να τους λούζει τρέχουν.

    Τι θα γίνει με την δόση?

    Η Μερκελ θα τα χώσει?
    Θα τα βρει με την μαριονέτα του Δ.Ν.Τ.........

    Πρέπει να πάρουμε την δόση κάναμε το καθήκον μας διατυμπανίζουν οι Πρετεντέρηδες σαν εκπρόσωποι τύπου του Σαμαρα.

    Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για το χρέος.

    Δεν γίνεται αλλιώς.Έχουμε καταφέρει πολλά ο αισιόδοξος ΜΠΑΜΠΗΣ ο Παπαδημητρίου.

    Ναι!!!Πήραμε και επιμύνκηση.
    Τα μαύρα χάλια της τηλεοπτικής μας Μπουρδεολογιας ,των τηλεκατευθυνόμενων δημαγωγών -{{{{δημοσιογράφων}}}}} .


    Η προπαγάνδα των εξουσιαστικών μηχανισμών προσπαθεί να σβήσει από την μνήμη των ανθρώπων τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν.

    Τα πρόσφατα μέτρα σφίγγουν περισσότερο την θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας.

    Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται.


    Όποιος προλάβει,πρόλαβε να πάρει τρόφιμα από το σούπερ μαρκετ σαν τις εικόνες στην πολύπαθη Αργεντινή.

    Εκεί φτάνουμε.Όλοι το γνωρίζουν.

    Η ύφεση διαλύει τα πάντα,η ανεργεία εκτοξεύεται,οι αυτοκτονίες,οι άστεγοι,η ξενοφοβία,οι ρατσιστικές επιθέσεις,η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος,η φτώχεια σκοτώνει αργά και βασανιστικά.

    Ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις συζητήσεις για το 2020-2023 ενώ τα φάρμακα, ΨΩΜΊ, ΓΆΛΑ, αρχίζουν να έχουν έλλειψη από το 2012!!!!ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΧΡΉΜΑΤΑ -ΕΡΓΑΣΊΑ-ΝΑ ΤΑ ΠΆΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ... Η ΏΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΆΣΧΕΙ ΕΊΝΑΙ ΚΟΝΤΆ ΠΟΛΎ ΚΟΝΤΆ. .


    Περιμένοντας την δόση.Σαν τον οργανισμό του τοξικομανή καταρακωμένος.

    Σε αυτήν την χώρα που μεγαλώσαμε όλοι κανείς δεν περίμενε ότι θα θα ζούσαμε περιμένοντας μια δόση.

    Άντε να δούμε θα πάρει την σύνταξη ή τον μισθό ο πατέρας κι η μάνα να την βγάλουμε και αυτόν τον μήνα , αυτό λένε τα νέα παιδιά, τα σπουδαγμένα άνεργα παιδιά ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ με τον Ευαγγελάτο τον Πρετεντερη μας λένε ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΔΟΣΗ;

    Ως πότε όμως? κάποια στιγμή η χύτρα που δεν έχει εξαγωγή θα εκραγεί γιατί ΒΡΆΖΕΙ ΒΡΆΖΕΙ και δεν σταματά....

    Βρε ηλίθιους μας περνάτε ακόμα; προαναγγέλλεται επαναγορα φτηνών ομολόγων ΠΟΤΈ; τώρα θα πέσουν να τα πάρουν τα κοράκια ΚΑΙ ΑΎΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΉΓΟΥΝ = ΠΛΉΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΆ ΕΛΛΗΝΑ!!ΠΩ ΠΩ ΜΥΑΛΆ!!! ΓΑΜΏ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΆ ΣΑΣ.. ΆΛΛΟ ΈΝΑ ΠΑΙΓΝΊΔΙ ΕΝΑΝΤΊΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΉΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΊ ΑΛΗΤΕΣ ...

    Η Ο.Π.Λ.Α .. Μπούντζουκας Τηλέμαχος ΗΡΆΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση