GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

5% εως 15% η μείωση με αφετηρία τα 1.000 €

Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν το 2013 άλλα 800 ευρώ από την κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας. Μαχαίρι μπαίνει στο κατα...


Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν το 2013 άλλα 800 ευρώ από την κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας. Μαχαίρι μπαίνει στο καταβαλλόμενο εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, με την περικοπή να φτάνει έως και το 83%
Για σύνταξη -άθροισμα κύριας και επικουρικής- από 1.000,01 έως 1.500 προβλέπεται μείωση κατά 5%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000, 01 ευρώ.
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό -με μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, κατάργηση των δώρων και αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία- με το πακέτο μέτρων, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Μαχαίρι μπαίνει στο καταβαλλόμενο εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, ενώ αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οσον αφορά στις συντάξεις -άθροισμα κύριας και επικουρικής- προβλέπονται τα εξής:
Για ποσά από 1.000,01 έως 1.500 μείωση του συνόλου του ποσού κατά 5%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000, 01 ευρώ. Για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ μείωση του συνόλου του ποσού κατά 10%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ Για ποσά πάνω από 2.000,01 ευρώ μείωση του συνόλου του ποσού κατά 15%.Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Στο εφάπαξ
Παράλληλα οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν την επόμενη χρονιά άλλα 800 ευρώ από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, το οποίο θα δίνεται μετά το 64ο έτος της ηλικίας. Τέλος «μαχαίρι» μπαίνει στο εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, με την περικοπή να φτάνει έως και το 83%. Μάλιστα από το 2014 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, κάτι που εκτιμάται πως θα ανοίξει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις.
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης
Εξοδος στα 62 με 40 χρόνια
Αυξάνονται κατά μία διετία τα όρια συνταξιοδότησης από το 2013, με αποτέλεσμα η «έξοδος» να γίνεται σε ηλικία 67 ετών (και όχι 65 ετών). Οσοι επιθυμούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 40 έτη ασφάλισης θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Δύο χρόνια νωρίτερα έρχονται και οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, που προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του 2010. Δηλαδή οι αλλαγές δεν θα ολοκληρωθούν το 2015 (όπως αρχικά προβλεπόταν) αλλά μέσα στο 2013.
Σημειώνεται πως όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν με βάση το ισχύον καθεστώς.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που ασφαλίστηκε πριν από το 1983 και έχει 35ετία διατηρεί το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Δηλαδή δεν θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα.
Αυξημένα όρια
Χαμένοι είναι όσοι θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς θα ακολουθήσουν τα αυξημένα όρια ηλικίας. Κυρίως θίγονται όσοι θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 40 έτη ασφάλισης, καθώς θα πρέπει να δουλέψουν έως και τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν.
Φέτος η «έξοδος» γίνεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ή 60 ετών (ανάλογα με το Ταμείο), ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς και το 62ο έτος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 35ετίας (δηλαδή 10.500 ημερών ασφάλισης).
Εως 12 μισθοί η αποζημίωση για τους νέους εργαζόμενους
Η ανεργία παγώνει τις τριετίες
Αλλαγές στις αποζημιώσεις, στον κατώτατο μισθό και στο ωράριο εργασίας προβλέπονται στο πακέτο μέτρων, που κατατίθεται στη Βουλή.
Ειδικότερα προβλέπονται:
Για όσους έχουν μέχρι 16 έτη στον ίδιο εργοδότη με απόλυση χωρίς προειδοποίηση δεν αλλάζει η αποζημίωση. Ανάλογα με τα έτη εργασίας καταβάλλονται μέχρι 12 μισθοί. Σε όσους έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα υπάρξει ένα «μεικτό» σύστημα για τον υπολογισμό της αποζημίωσης. Ειδικότερα για τα πρώτα 16 έτη δεν υπάρχει καμία αλλαγή και καταβάλλονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα χρόνια καταβάλλεται ένας μισθός για κάθε έτος, ωστόσο μπαίνει πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό. Ειδικότερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ για κάθε χρονιά μετά τα 16 έτη. Οι αποζημιώσεις όσων έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα «παγώσουν» στα επίπεδα που είναι φέτος. Δηλαδή κάποιος που έχει 26 συμπληρωμένα έτη θα «μείνει» στους 22 μισθούς αποζημίωση. Για τους νέους αλλά και για όσους αλλάξουν εργοδότη η αποζημίωση θα φτάνει το πολύ τους 12 μισθούς. Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης πέφτει από τους 6 στους 4 μήνες. Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό «παγώνουν» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Δεν διασώζεται το επίδομα γάμου. Από τον Απρίλιο αλλάζει ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης περιορίζεται στις 11 από τις 12 ώρες. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια

  1. Σε συνέχεια των σχετικών εγκύκλιων οδηγιών και ύστερα από υποβληθέντα ερωτήματα στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με την αρμοδιότητα ή μη των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να κρίνουν ως μη ανάπηρα τα πρόσωπα που αιτούνται συνέχιση της προαιρετικής ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

    Το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Γ.Γ.Κ.Α., Δ/νση Διοικητικής Οργάνωσης, Τμήμα Α΄) με το αρ. πρωτ. Φ80000/2522/167/12-3-12 έγγραφό του, διευκρινίζει τα εξής:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010, όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 76 του Ν. 3996/2011, συστήθηκε από 1/1/11 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, υπαγόμενο απευθείας στην Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Δ/νσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Με τις προαναφερόμενες διατάξεις καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες του ΚΕΠΑ, οι οποίες συνίστανται στον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ, στον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.

    Παρόλα αυτά, η κρίση που απαιτείται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 3996/2011 περί προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, δεν αφορά πιστοποίηση αναπηρίας που άπτεται των αρμοδιοτήτων του ΚΕΠΑ αλλά διαπίστωση της ικανότητας ή μη του προσώπου που αιτείται να συνεχίσει προαιρετικά την ασφάλισή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Φ9/16/49094/28-06-12 έγγραφο το τμήμα Οργάνωσης και Ποιότητος Υπηρεσιών της Δ/νσης Οργάνωσης και Εκπαίδευσης μας διαβίβασε το αρ. πρωτ. 29834/26-06-12 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που επιθυμούν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον Οργανισμό προαιρετικά θα εξετάζονται εφεξής από τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για την κρίση ικανότητάς τους (δηλ. μη αναπηρίας).

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη ικανότητα (και συνεπώς ύπαρξη αναπηρίας), ο ενδιαφερόμενος θα παραπέμπεται στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, προκειμένου να προσδιοριστεί η αναπηρία του και να καταστεί δικαιούχος ή μη σύνταξης ή άλλως δύναται να προσφεύγει ο ίδιος σε αυτές με αίτησή του, ώστε να ενταχθεί στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Οι ταχυδρομικές Δ/νσεις και τα τηλέφωνα των κατά τόπους νομαρχιακών και τοπικών μονάδων υγείας του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις οποίες λειτουργούν Υγειονομικές Επιτροπές προκειμένου να παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, σας έχουν κοινοποιηθεί με το αρ. πρωτ. ΔΙ.ΟΡΓ/Φ9/5/19816/12-03-12 έγγραφο της Δ/νσης Οργάνωσης και Εκπαίδευσης το οποίο αφορούσε τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για το εργατικό ατύχημα.

    Αιτήματα ασφαλισμένων τα οποία έχουν παραπεμφθεί και εκκρεμούν για εξέταση στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, με ευθύνη του Περ/κού Τμήματος να αναζητηθούν από τους ασφαλισμένους τα παραπεμπτικά και να χορηγηθούν νεότερα με τα οποία θα παραπέμπονται στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.

    Όσες αιτήσεις δεν έχουν επεξεργαστεί θα παραπεμφθούν στις προαναφερόμενες Υγειονομικές Επιτροπές.

    Κάθε άλλη εγκύκλιος που ορίζει διαφορετικά από την παρούσα για το συγκεκριμένα θέμα ανακαλείται.

    Συνημμένα σας αποστέλλουμε το έντυπο παραπομπής για τις Υγειονομικές Επιτροπές.

    Της παρούσας να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό της Υπηρεσίας σας.

    Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΕ
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ

    Ακριβές Αντίγραφο
    Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
    ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Tα διαβάσετε τα παραπάνω δυο κείμενα; ΝΑΙ ΚΑΛΆ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΟΝΊΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ,ΜΑ ΟΛΟΥΣ

    δώστε όμως προσοχή τώρα:
    Μια αποφασει Κ.Ε.Π.Α ΚΆΝΕΙ το λιγότερο να βγάλει απόφαση από 9 μέχρι 11 μήνες , σε όλους αυτούς τους ΜΗΝΕΣ κόβετε η σύνταξη, αν ΕΧΕΙ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΌΜΕΝΑ ΜΕΛΉ μένουν χωρίς ιατρό .. σε αυτόν το μόνο που κάνουν είναι να σου δώσουν μια παρατάσσει αν είσαι άνθρωπος που ζεις με φάρμακα ΜΌΝΟ για να σου τα γράψουν.. ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΌΜΕΝΑ ΜΕΛΉ ανήλικα παιδιά σύζυγο τα στέλνουν στον ΚΑΙΔΑ κανονικότατα δεν δικαιούνται ΤΊ-ΠΟ-ΤΑ...

    τώρα Αν είσαι από τους τυχερούς και πάρεις την ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΑΠΌ ΚΕΠΑ, Ο Ο.Α.Ε.Ε κάνει να πληρώσει 3 ΜΗΝΕΣ ...τα αναδρομήκα πότε ρε ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ;

    Γράφετε τώρα και διαδοστετο.

    Ο ΟΗΕ, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις Κ.Τ.Λ μας απαντούν αλλά ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η εδώ οργάνωσής και η πρεσβυτέρες της διαφημισμένης φιλανθρωπίας πιουν την νησαν.

    Εμείς ως Ό.Π.Λ.Α μπορούμε να δημεύσουμε στοιχεία και να εκθέσουμε ΟΛΟΥΣ τους υπουργούς νυν και επόμενους .....

    Ημερομηνία κατάθεσης εγραφων για να περάσει άνθρωπος από Κ.Ε.Π.Α..20-1-2012.. αριθμός πρωτοκόλλου 302-2012-185..

    Ημερομηνία αποφάσεις ΚΕΠΑ 24-9-2012 ..αρ. επιτροπής 00905/2012/4963 ποσοστό αναπηρίας 90% !!!!!!

    ΟΑΕΕ Ημερομηνία αποφάσεις 22-10-2012 αριθ. απόφασης ΟΑΕΕ 27/0158Β/2012 ...

    σήμερα 4-11-2012 χρήματα ΑΚΌΜΑ δεν μπήκαν ΠΟΥΘΕΝΆ στο λογαριασμό του για έναν ασθενή με ποσοστό αναπηρία 90% τριτεκνο και με ανήλικο παιδί...!!!!

    Πότε θα πάρει; ΆΓΝΩΣΤΟ , ΠΟΤΈ ΘΑ ΠΆΡΕΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΚΑ ΤΟΥ ΆΓΝΩΣΤΟ; .. κυρία Κοτιδου , κύριοι κυβερνώντες, κύριοι αντιπολιτευόμενοι ΠΙΑ ΧΩΡΆ ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΣΏΣΕΤΕ; ΠΙΑ ΡΕ;


    Δώσετε προσοχή όλοι δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί σε αυτά που σας δηλώνουμε ( να τα διασταυρώσετε πρώτα ΟΛΑ) Όμως ως ΆΚΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ μας εξαναγκάζει να βγούμε στην παρανομία , μην βγούνε τα πληρωμένα ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΈΣΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ .. ΙΔΙΚΆ ΑΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.... ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩΜΕ ΣΕΞ..

    ΝΑΙ ΣΑΣ ΑΠΕΙΛΉΣΟΥΜΕ ΕΥΘΕΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΈΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΉΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΊΤΗ..

    ΝΑ ΨΆΞΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΆ ...

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ...Στον Μπούντζουκα Τηλέμαχο που τα παρουσιάζει να ζητήσετε να συλληφθεί και να καταδικαστεί ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ....

    ΟΙ ΝΟΜΟΊ ΕΊΝΑΙ ΝΟΜΟΊ ,ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΗΡΕΊΤΕ ΘΑ ΓΊΝΕΙ Η ΝΈΜΕΣΗ πολύ ΑΡΓΊΑ..

    Η Ο.Π.Λ.Α..Μπούντζουκας Τηλέμαχος

    Υ.Γ..ΝΑ ΞΈΡΕΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΚΛΈΒΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΈΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ,που δεν το κάνουν θέμα τα ΜΜΕ που παίρνουν της διαφήμισης τους..ελεγε ο ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ οτι με 1 ευρω θα εκλεινες το ραντεβου!!!ΟΧΙ ΟΧΙ ..αν εισαι πολυ ασθενης και θελεις κκαρδιολογο,διαβητολογο, ουρολογο εξετάσεις αιματος,κ.τ.λ περνεις ένα ραντεβού σε κάθε τηλεφώνημα..αν θελεις πεντε ραντεβου τον μηνα θα θελεις 5 ευρω και ΑΝ ΣΟΥ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ !!!!ΑΠΑΤΗ ΕΕΕΕΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΩΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΕΕΕΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως γονιός, καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να μη ψηφίσουν, αύριο Δευτέρα, τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και την παράταξη της ΔΗΜΑΡ. Ψηφίστε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, αριστερά σχήματα, χριστ. εναλλ. κίνηση εκπαιδευτικών, ότι άλλο, όχι, όμως τις 3 παρατάξεις των 3 κομμάτων της καταστροφής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση