GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι 9 πολιτείες-κλειδιά που κρίνουν το νικητή

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει – με τη διαδικασία του early voting – και η μάχη αναμένεται αμφίρροπη σε πολλές πολιτείε...

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει – με τη διαδικασία του early voting – και η μάχη αναμένεται αμφίρροπη σε πολλές πολιτείες. Ως είθισται στις αμερικανικές εκλογές, οι περισσότερες παράκτιες πολιτείες «ψηφίζουν» Δημοκρατικούς, ενώ όσο απομακρύνεται κάποιος από τις ακτές και κατευθύνεται προς την ενδοχώρα των ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.
Υπάρχουν, πάντως, εννέα πολιτείες, οι οποίες παραδοσιακά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα τω εκλογών. Φυσικά, αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις αμερικανικές εκλογές, είναι οι εκλέκτορες, οι οποίοι «βγάζουν πρόεδρο».
Το εκλογικό σύστημα
Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αυτό που έχει σημασία είναι οι ψήφοι των εκλεκτόρων και ποια πολιτεία κερδίζει ο κάθε υποψήφιος. Η κάθε πολιτεία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, έχει ανάλογο αριθμό εκλεκτόρων. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια (πληθυσμός 37, 7 εκατομμύρια) έχει 55 εκλέκτορες, ενώ η ορεινή Μοντάνα (πληθυσμός 1 εκατομμύριο) έχει μόλις τρεις. Μετά την Καλιφόρνια, τους περισσότερους εκλέκτορες έχουν το Τέξας (38) και η Φλόριντα (29).
Συνολικά, οι εκλέκτορες είναι 538, αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό των μελών του Κογκρέσου – 100 στη Γερουσία, 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 3 επιπλέον από την Περιφέρεια της Κολούμπια (η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον).
Για να εκλεγεί κανείς πρόεδρος χρειάζεται 270 εκλέκτορες, τους οποίους, αν εξασφαλίσει, μετακομίζει αυτομάτως στον Λευκό Οίκο ακόμα και αν δεν έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2000, όταν ο Αλ Γκορ κέρδισε την λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Τζορτζ Μπους που εξασφάλισε τους εκλέκτορες.
Οι πολιτείες-κλειδιά:
Κολοράντο

Το Κολοράντο, όπως και οι υπόλοιπες δυτικές Πολιτείες, με αυξανόμενο ισπανόφωνο πληθυσμό, τείνει τα τελευταία χρόνια προς τους Δημοκρατικούς, ενώ παλιότερα ήταν από τα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, φέτος, η κατάσταση είναι δυσκολότερη, καθώς το 2010 στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν δύο έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι έχασαν αυτή στη Γερουσία και τη θέση του κυβερνήτη.
Εκτίμηση: Ομπάμα 48,6% – Ρόμνεϊ 47,7%
Αϊόβα
Η Πολιτεία είναι «διάσημη» γιατί ανοίγει πρώτη τον χορό των προκριματικών εκλογών για την επιλογή των υποψηφίων. Το 2000 ψήφισε Δημοκρατικούς, το 2004 Ρεπουμπλικάνους και ξανά Δημοκρατικούς το 2008, δίνοντας μάλιστα προβάδισμα στον Ομπάμα 9,5%.
Εκτίμηση: Ομπάμα 48% – Ρόμνεϊ 46%
Ουισκόνσιν

Οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει την Πολιτεία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1988, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν το 2000 και το 2004 με ελάχιστη διαφορά – 0,2% και 0,4% αντίστοιχα. Βέβαια, ο Ομπάμα πήρε την Πολιτεία το 2008 με διαφορά 13,9% κι ελπίζει να κερδίσει και πάλι με μικρότερη βέβαια διαφορά.
Εκτίμηση: Ομπάμα 50% – Ρόμνεϊ 45% Οχάιο

Επτά πρόεδροι των ΗΠΑ κατάγονται από το Οχάιο, που θεωρείται παραδοσιακά το βαρόμετρο των εκλογών, και αυτό γιατί δεν υπάρχει Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που να έχει κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς να κερδίσει την Πολιτεία. Το Οχάιο έχει επίσης ψηφίσει υπέρ του νικητή σε 27 από τις τελευταίες 29 προεδρικές αναμετρήσεις.
Εκτίμηση Ομπάμα 48,9% – Ρόμνεϊ 46,6%Φλόριντα

Εχει ψηφίσει τον νικητή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1996. Εμεινε στις… μαύρες σελίδες της ιστορίας το 2000 καθώς η διαφορά ψήφων Μπους-Γκορ ήταν τόσο ελάχιστη, που το αποτέλεσμα έκρινε τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο, εν μέσω κατακραυγής για νοθεία.
Εκτίμηση: Ομπάμα 47,9%- Ρόμνεϊ 49,2%Βιρτζίνια

Η Βιρτζίνια ήταν Δημοκρατική από το τέλος του Εμφυλίου έως τη δεκαετία του ’60, οπότε και μετατράπηκε σε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, η αυξημένη παρουσία, τα τελευταία χρόνια, των Λατίνων (αποτελούν το 7,9% του πληθυσμού) και η ιστορικά μεγάλη παρουσία των Αφροαμερικανών (19% του πληθυσμού) την καθιστούν μία bona fide κρίσιμη Πολιτεία. Ο Μπους είχε κερδίσει το 2000 και το 2004 με διαφορά 8% και 8,2% αντίστοιχα, ενώ ο Ομπάμα κέρδισε το 2008 με 6,3% – ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε στην Πολιτεία από το 1964.
Εκτίμηση: Ομπάμα 47,4% – Ρόμνεϊ 47,9% Βόρεια Καρολίνα

Προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, μέχρι το 2008 που κέρδισε ο Ομπάμα με μόλις 0,3%. Η επιτυχία του οφείλεται και στη δημογραφική αλλαγή, καθώς οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 21,2% του πληθυσμού. Ωστόσο, η υψηλή ανεργία (9,7%) καθιστά τον Ρόμνεϊ πολύ πιο συμπαθή.
Εκτίμηση: Ομπάμα 46% – Ρόμνεϊ 49,8%Νεβάδα

Ψηφίζει για τον νικητή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1980. Ο Ομπάμα κέρδισε με διαφορά 12,5% το 2008. Η αύξηση των Ισπανόφωνων (26,5% του πληθυσμού), ανέδειξε το μεταναστευτικό σε βασικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας στην Πολιτεία. Η οικονομία έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς η Νεβάδα είχε πληγεί ιδιαίτερα από την ύφεση του 2008 ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 12,1%.
Εκτίμηση: Ομπάμα 50% – Ρόμνεϊ 47,3%Νιου Χαμσάιρ

Αν και προοδευτικών τάσεων, τα τελευταία χρόνια Πολιτεία τείνει προς τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μπους κέρδισε το 2000 και το 2004, ο Ομπάμα το 2008 με διαφορά 9,6%, ωστόσο το 2010, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν μία έδρα στη Γερουσία κι όλες τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εκτίμηση: Ομπάμα 49% – Ρόμνεϊ 47%

1 σχόλιο

  1. EΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Ο
    ΚΥΡΙΟΣ ΡΟΜΝΕΥ ΘΑ ΚΑΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση