GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ακίνητα «φυλακισμένα» στο άρθρο 99

Ρευστοποίηση ακινήτων. Είναι η φράση που ακούγεται συχνότερα από κάθε άλλη στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων κι όχι μόνο εταιρειών...


Ρευστοποίηση ακινήτων. Είναι η φράση που ακούγεται συχνότερα από κάθε άλλη στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων κι όχι μόνο εταιρειών καθώς οι επιχειρηματίες αναζητούν νέο «αίμα» για να αντέξουν την κρίση.
Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις που κλείνουν ή βρίσκονται στα πρόθυρα του άρθρου 99 ξεπουλάνε όσο όσο κτίρια γραφείων ή καταστήματα προκειμένου να ξεπληρώσουν τα χρέη τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αναγκαστικών πλειστηριασμών για την αποπληρωμή οφειλών σε τράπεζες, προμηθευτές ή εργαζόμενους.
Αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποιοι και τι πουλάνε, εκτιμάται ότι μόνο 30 εταιρείες του Χρηματιστηρίου βγάζουν στο σφυρί περιουσία εμπορικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, αλλά με πολύ μικρότερες απαιτήσεις λόγω της κρίσης.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό κλάδο ο οποίος αναζητά σωσίβιο στην ακίνητη περιουσία του, όμως δεν υπάρχουν αγοραστές να πληρώσουν ενώ η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των εταιρειών εγγράφεται πλέον στους ισολογισμούς χειροτερεύοντας τη θέση τους.
Οπως τονίζει κτηματομεσίτης που ασχολείται με τις πωλήσεις μεγάλων ακινήτων «έχουμε πραγματικά “φιλέτα” επιχειρήσεων από το 2010 που έχουν βγει στο σφυρί, η τιμή τους πέφτει συνεχώς αλλά κανείς δεν κάνει την κίνηση να τα αγοράσει. Το απόλυτο αδιέξοδο».
Οι επιχειρήσεις θέλουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητα «βαρίδια», όμως, ουσιαστικές συμφωνίες δεν γίνονται με ευκολία.
Για παράδειγμα μία μεγάλη έκταση στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης με εγκαταστάσεις διαθέτει η Βαλκάν προς πώληση. Το ακίνητο είχε αποτιμηθεί πάνω από 33 εκατ. χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προς το παρόν ενδιαφερόμενοι.
Η Εδραση Ψαλίδας, η οποία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, επιχειρεί να πουλήσει περί τα 30 διαμερίσματα προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες ενώ και η ΤΕΞΑΠΡΕΤ διαθέτει μεγάλο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη το οποίο ανεπιτυχώς προσπαθεί να δώσει εδώ και 3 χρόνια.
Η Σάνυο Συμμετοχών διαθέτει σημαντικό κτιριακό συγκρότημα στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στη Μεταμόρφωση, ωστόσο, ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστή, όπως δεν έχει βρει και η Rilken η οποία από το 2009 προσπαθεί να πουλήσει ανεπιτυχώς τις πρώην εγκαταστάσεις της στη Νέα Κηφισιά παρότι θεωρούνται σημαντικό ακίνητο.
Οι τυχεροί
Ιδιαίτερα… τυχερή θα μπορεί να θεωρηθεί η γερμανική εταιρεία Aldi. Πρόσφατα, η Lidl αγόρασε το logistics center της Aldi στη Θεσσαλονίκη έναντι 25,5 εκατ. ευρώ αν και μόνο η κατασκευή του κόστισε πάνω από 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο 60.000 τ.μ. σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων το οποίο αρχικά πωλούνταν πάνω από 100 εκατ.
Σε πώληση ακινήτων προχώρησε πριν από το αίτημά του για το άρθρο 99 και ο Μπάμπης Βωβός ενώ πρόσφατα βγήκαν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό κτίρια, χωρίς όμως, να υπάρξει ενδιαφερόμενος.
Η εταιρεία Κέκροψ πούλησε πρόσφατα 3 οικόπεδα στο Παλαιό Ψυχικό καταφέρνοντας να βάλει στο ταμείο της πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ κατάφερε να πάρει η Μαθιός Πυρίμαχα από την πώληση ακινήτου που δεν χρησιμοποιούσε. Παλαιότερα ακίνητα έχουν καταφέρει να ρευστοποιήσουν: η Elmec Sport (ακίνητο στο Φάληρο έναντι 40 εκατ.) και η Elbisco (ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ στα Σκόπια).
Τέλος, Ελφίκο, Μουζάκης, Πετρόπουλος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Cardico, Ελαστρον προτίθενται να πουλήσουν ακίνητά τους όπως και ο όμιλος Βιοχάλκο που διαθέτει σημαντική περιουσία και η εταιρεία μεταλλουργίας Μπήτρος με ακίνητα στη Μύκονο.
Το αυθαίρετο του Λάκη
To ακίνητο 33.000 τ.μ. που κατασκεύασε στην Παιανία ο Λάκης Γαβαλάς κόστισε περί τα 30 εκατ. Λίγο πριν ξεσπάσει η θύελλα ο γνωστός σχεδιαστής το πουλούσε, με τις φήμες να λένε ότι ζητούσε περί τα 40 εκατ. Τώρα το κτίριο βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών που θα ήθελαν να το πουλήσουν, ωστόσο, υπάρχει γνωμοδότηση της Πολεοδομίας ότι είναι αυθαίρετο και πρέπει να κατεδαφιστεί.
ΚΕΡΑΝΗΣ
«Αγονοι» δέκα διαγωνισμοί
H ακίνητη περιουσία της καπνοβιομηχανίας θεωρείται από την αγορά «στοιχειωμένη» αφού δέκα διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι λόγω χαμηλών προσφορών. Στο σφυρί έχει βγει το εργοστάσιο στον Πειραιά, επί της οδού Αθηνών 39. Πρόκειται για συγκρότημα αποτελούμενο από οικόπεδο 4,7 στρεμμάτων και κτίσματα επιφάνειας 29.434 τ.μ. Επίσης, εργοστάσιο στη Γλύφα του Νομού Χαλκίδας το οποίο αποτελείται από γήπεδο 123 στρεμμάτων και κτίσματα 34.640 τ.μ.
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Ελπίζει στη Formula 1 για το «φιλέτο» στη Δραπετσώνα
Στο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιό της ΑΓΕΤ βρίσκονται μεταξύ άλλων ακίνητα στον Ασπρόπυργο και οι εγκαταστάσεις στον Βόλο που βρίσκονται σε οικόπεδο 300 στρεμμάτων. Η Lafarge στην οποία έχει ενταχθεί η ΑΓΕΤ θεωρεί ως βασικό «φιλέτο» της τα 117 στρέμματα στη Δραπετσώνα. Οποιες προσπάθειες έγιναν για την από κοινού, με τους άλλους ιδιοκτήτες, αξιοποίηση των 660 στρ., έχουν πέσει στο κενό. Πάντως, δεν αποκλείεται να προχωρήσει το σχέδιο για πίστα Formula 1.
SATO
Αναζητείται αγοραστής
Ο Σ. Θεοδωρίδης της Sato πούλησε ακίνητο στον Αλιμο, γραφεία στην Κηφισίας και οικόπεδο 9 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν θα απέκλειε την πώληση και του εμπορικού κέντρου Athens Heart αν υπάρξει αγοραστής.
Κεραμεία Αλλατίνη
Χρόνια στα αζήτητα
Η Κεραμεία Αλλατίνη εδώ και χρόνια προσπαθεί να μεταβιβάσει το «φιλέτο» της 85,2 στρεμμάτων στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει πουλήσει οικόπεδο στη Χαλκιδική.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πωλητήρια λόγω συγχωνεύσεων
Δεκάδες ακίνητα τραπεζών αναμένεται να δοθούν προς πώληση το επόμενο διάστημα εξαιτίας των συγχωνεύσεων στον κλάδο που οδηγεί σε κλείσιμο υποκαταστημάτων. Εκτιμάται ότι 190 τραπεζικά σημεία έχουν βάλει λουκέτα και επίκειται το κλείσιμο άλλων 450 υποκαταστημάτων. Τα περισσότερα από αυτά ήταν ιδιόκτητα και πλέον οι νέοι τραπεζικοί όμιλοι που δημιουργούνται θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν ή να τα πουλήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τα χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις μικρά ή μεγαλύτερα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες.
…ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο καναβάτσο οι χθεσινοί πρωταθλητές
Στο πτωχευτικό δίκαιο κατέφυγαν και δύο από τις πιο γνωστές εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του επίπλου προκειμένου να προστατευθούν από τους πιστωτές τους: ο λόγος για τη Neoset και τη Sato.
Αναλυτικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα η Neoset κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του… «σωτήριου» άρθρου 99.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι γνωστά στους? «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» εδώ και αρκετό καιρό, απόρροια της συνεχιζόμενης ύφεσης, της κάθετης πτώσης της ζήτησης και του οξυμένου ανταγωνισμού από κορυφαίες ξένες αλυσίδες όπως π.χ. τη σουηδική IKEA, τη γερμανική Praktiker και τη γαλλική Le­roy Merlin.
Σημειώνεται ότι, ενώ το 2007 ο τζίρος της εταιρείας είχε φθάσει τα 82 εκατ., πέρυσι έκλεισε με πωλήσεις 42 εκατ., με υποχρεώσεις άνω των 53 εκατ. και συσσωρευμένες ζημιές που υπερέβαιναν τα 12 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να οφείλει περίπου 10 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές της. Πλέον η Neoset, με ιστορία 30 ετών στη χώρα, με φίρμες όπως το ΝέοΚατοικείν και ο Skou­ro­poulos, με εξαγωγές στο εξωτερικό (Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία, Εκουαδόρ) και με απασχολούμενο προσωπικό που ξεπερνά τα 1.000 άτομα, θα προσπαθήσει να μείνει όρθια, έστω και σημαντικά συρρικνωμένη.
Μονόδρομος
Τον προηγούμενο μήνα είχε προηγηθεί η υποβολή ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99 από τη Sato. Η διοίκηση της εισηγμένης υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της με στόχο την εξοικονόμηση ρευστότητας και την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος.
Σε γενικές γραμμές, Λιανεμπόριο, Κατασκευές, Πληροφορική και ΜΜΕ εμφανίζονται ως οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις Κατασκευές και την Πληροφορική, η «ρίζα» των προβλημάτων εντοπίζεται στο «πάγωμα» των δημόσιων έργων αλλά και των κοινοτικών πόρων. Για το Λιανεμπόριο, η αιτία των χιλιάδων «λουκέτων» που έχουν μπει στον κλάδο είναι η καθίζηση της ζήτησης, όπως άλλωστε και για τον τομέα των media.
Σε ό,τι αφορά στις εισηγμένες ήδη 24 εξ αυτών έχουν ακολουθήσει την? «οδό» του άρθρου 99, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες (π.χ. PC Systems, Τεγόπουλος κ.ά.). Η τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός ήταν η 24η εισηγμένη που προσέφυγε στο άρθρο 99 για να προστατευθεί από τους πιστωτές της και η 5η συνολικά από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ύστερα από τις Μάρακ, Imperio, Αlsinco και Sato.
Παράλληλα, πλην των εισηγμένων που έχουν μπει (ή έχουν αιτηθεί εισαγωγής) στο άρθρο 99, «φιγουράρουν» γνωστές, στο ευρύ κοινό, εταιρείες όπως είναι π.χ. η Ridenco, η Γλου, ο Καρούζος, η Lak (του Λάκη Γαβαλά), η Fena, η Expert Hellas, η Κου Κου, η Leo Burnett Publicis, το Alter και άλλες.
ΒAΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr
 Ακίνητα «φυλακισμένα» στο άρθρο 99 Ακίνητα «φυλακισμένα» στο άρθρο 99 Ακίνητα «φυλακισμένα» στο άρθρο 99 Ακίνητα «φυλακισμένα» στο άρθρο 99
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί σε πλήρη εκλογική- δημοσκοπική κατάρρευση τη Νέα Δημοκρατία και σε ολική εξαφάνιση το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, κάτω από το 3% ... Νέοι και συνδικαλιστές εγκαταλείπουν τα 3 αυτά κόμματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι φεύγουν αγανακτισμένοι, καθώς είναι φανερό ότι το 85 έως 90% των Ελλήνων, το 2013, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους στα εισοδήματα και τα ακίνητα και τα τέλη και τα δάνειά τους ! Οι βουλευτές της ΝΔ αντιμετωπίζουν μια παγερή ατμόσφαιρα, όπου πηγαίνουν, και είναι τυχεροί αν δεν αποδοκιμάζονται. Εκεί που έπαιρναν χειροκροτήματα, τώρα παίρνουν ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ αποδοκομασίας και ύβρεις ( ως τώρα χαμηλόφωνες ).Όταν θα εφαρμοστούν τα μέτρα και έρθουν οι φορολογικές δηλώσεις, που θα κρυφτούν ; Σαμαράς, Αβραμόπουλος, όλη η ΝΔ, Βενιζέλος και όλο το ΠΑΣΟΚ, Κουβέλης και ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής ! Σιγά σιγά θα αρχίσουν, δημοσκοπικά, να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο ο Σύριζα, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, σε ποσοστά πρωτοφανή ! Η οργή του κόσμου δεν κρύβεται πλέον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση