GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γνώριζαν για την επίθεση στη Βεγγάζη αλλά δεν έδρασαν

Οι επικεφαλής του Πενταγώνου γνώριζαν για την επίθεση που είχε δεχθεί στις 11 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη μία ώρα μ...

Οι επικεφαλής του Πενταγώνου γνώριζαν για την επίθεση που είχε δεχθεί στις 11 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη μία ώρα μετά την εκδήλωσή της, πλην όμως δεν ήσαν σε θέση να κινητοποιήσουν έγκαιρα τις στρατιωτικές ενισχύσεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη, προκειμένου να διασώσουν τον πρεσβευτή τους και το άλλο διπλωματικό προσωπικό που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες.
Ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν θέλησαν να κατονομασθούν, απέρριψαν τις κατηγορίες που προσάπτουν στο Πεντάγωνο ανικανότητα να δράσει εγκαίρως, είτε αποστέλλοντας ενισχύσεις προκειμένου να προστατεύσει το προξενείο, είτε να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στον όχλο που το είχε πολιορκήσει.
«Το υπουργείο Αμύνης έδρασε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τα επεισόδια που διαδραματίζονταν στη Βεγγάζη», δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαν εμπλακεί, ή κινητοποιηθεί, πεζοναύτες και άλλες στρατιωτικές μονάδες.
«Δυστυχώς, δεν ήσαν διαθέσιμες μέσα στα συγκεκριμένα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια άλλες εναλλακτικές, ή επιπλέον αεροπορικές δυνατότητες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα στο συγκεκριμένο επεισόδιο είχε αποκτήσει βαρύνουσα σημασία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τόσο η CIA, η οποία διατηρούσε βάση κοντά στο προξενείο, όσο και το ΥΠΕΞ έδωσαν στη δημοσιότητα τα καταγεγραμμένα χρονοδιαγράμματα των γεγονότων εκείνης της ημέρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, η στρατιωτική Διοίκηση Αφρικής, που εδρεύει στην Ευρώπη, διέταξε την απογείωση ενός μη επανδρωμένου και χωρίς οπλισμό αεροσκάφους για να εποπτεύσει την πόλη της ανατολικής Λιβύης, μόλις 17 λεπτά αφότου ξεκίνησε η επίθεση στο προξενείο, στις 21.42, τοπική ώρα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρειάσθηκε πάνω από μία ώρα να φθάσει στο σημείο.
Το γραφείο του υπουργού Αμύνης Λίον Πανέτα ενημερώθηκε για την επίθεση 50 λεπτά μετά την έναρξή της, και ο υπουργός έμαθε γι’ αυτήν λίγο αργότερα κι ενώ κατευθυνόταν με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμων στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ σε άλλη προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που ξεκίνησε 78 λεπτά μετά την επίθεση, συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης.
Κατόπιν οι Πανέτα και Ντέμπσεϊ επέστρεψαν στο Πεντάγωνο και ξεκίνησε μία δίωρη προσπάθεια συντονισμού και σχεδιασμών για την επίθεση.
Στο μεταξύ, η CIA είχε κατορθώσει να απομακρύνει από το προξενείο το διπλωματικό προσωπικό που είχε επιβιώσει, δύο ώρες μετά. Ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς αγνοείτο και το πτώμα του εντοπίσθηκε αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο. Άλλα τρία μέλη του προσωπικού έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση κατά του προξενείου και της κοντινής βάσης της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση