GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανική φαρμακοβιομηχανία «μας κλέβει» τη μαλοτήρα!

Το κρητικό τσάι του βουνού ή μαλοτήρα ενδέχεται να αλλάξει…πατρίδα στο άμεσο μέλλον, αφού γερμανική εταιρία ανακάλυψε τις θεραπευτ...


Το κρητικό τσάι του βουνού ή μαλοτήρα ενδέχεται να αλλάξει…πατρίδα στο άμεσο μέλλον, αφού γερμανική εταιρία ανακάλυψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες και προσπαθεί να το παράγει στη Βουλγαρία και να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια ανάλογα.
Όλα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν στη μαλοτήρα και σε άλλα δύο είδη τσαγιού κάποια συστατικά, που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.
Η φαρμακοβιομηχανία, που ήταν πίσω από αυτούς, ανέπτυξε φυτείες στη Βουλγαρία και σε περίπτωση που ευδοκιμήσουν σε λίγα χρόνια θα βγει στην αγορά σκεύασμα, το οποίο ουσιαστικά θα έχει προέλθει από το ελληνικό έδαφος αλλά η χώρα μας δεν θα έχει κανένα όφελος από αυτό, σύμφωνα με το thebest.gr
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διδάκτορα Γεωπονίας Κώστα Οικονομάκη:
«Δυστυχώς η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι και κανείς ουδέποτε ασχολήθηκε με το να πατεντάρει το γενετικό υλικό των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Έτσι όποιος θέλει από γειτονικές χώρες μπορεί να πάρει τα μοναδικά ενδημικά αρωματικά φυτά της Ελλάδας, να τα καλλιεργήσει και να τα εκμεταλλευθεί. Έτσι φτάσαμε για παράδειγμα η ελληνική ρίγανη να χαθεί και να καλλιεργείται κατά κόρον στην Τουρκία και στη συνέχεια να εξάγεται σε όλη την Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη οι φυτείες μαλοτήρας είναι πλέον ελάχιστες ενώ στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη, που εμφανίζεται η αυτοφυής, απειλείται με αφανισμό λόγω της ανεξέλεγκτης βοσκής αλλά και συλλογής.

3 σχόλια

  1. Στέφανος Βογιατζής11 Νοε 2012, 11:05:00 π.μ.

    Κανένας δεν μας κλέβει οτιδήποτε. Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε δικές μας ενέργειες που όφειλαν να γίνουν πριν κάποιοι άλλοι τις κάνουν ενωρίτερα.
    Με δυο λόγια πως έχει το θέμα. Η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει στη Βουλή με νόμο (αρκετά χρόνια πριν) τη Διεθνή Σύμβαση για την βιοποικιλότητα, όπως έχει πράξη και το σύνολο σχεδόν των κρατών του πλανήτη. Συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος μπορεί να προβείστο «πατεντάρισμα» του γενετικού υλικού όχι μόνον των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, αλλά και όλης της χλωρίδας, της πανίδας και των προϊόντων τους.
    Σε θέματα περιβαλλοντικού πεδίου, οι Κυβερνήσεις μας υπογράφουν ότι υπάρχει αρκεί να γίνουμε αρεστοί και να δείξουμε στην ανθρωπότητα, αλλά και ειδικότερα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πόσο ευαίσθητοι είμαστε στο αντικείμενο αυτό. Δεν πράττουμε όμως το σπουδαιότερο στην προκειμένη περίπτωση, την κατοχύρωση διεθνώς των ειδών με «πατέντα», ώστε να επωφεληθούμε από μια τέτοια Διεθνή Σύμβαση. Έτσι δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα αναγνώρισης της φέτας, του ούζου και άλλων πολύ γνωστών Ελληνικών προϊόντων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, αφού κάποιοι άλλοι μας πρόλαβαν. Δεν έχουμε καταθέσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διεθνώς ενέργειες την κατοχύρωση με σχετική πατέντα Ελληνικότατα είδη που ευδοκιμούν και διαβιούν στην επικράτειά μας με αποτέλεσμα τη δουλειά αυτή να την έχουν ήδη κάνει κάποιοι άλλοι αντί για το αρμόδιο Υπουργείο μας. Για παράδειγμα η Ιαπωνία έχει κατοχυρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια πατέντες παγκοσμίως, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία μεταξύ 22 – 30 εκατομμύρια πατέντες και πολλά άλλα κράτη για να μην σας μπερδέψω με νούμερα και ονόματα.
    Ερχόμαστε τώρα να κάνουμε μνημόσυνο για το Ελληνικό τσάι, ενώ χιλιάδες άλλα πολύ σημαντικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας, της πανίδας και πολύ ευρέως γνωστά προϊόντα τους έχουν κατοχυρωθεί από άλλους και η Ελλάδα δυστυχώς της έχει μείνει μόνον η υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης και η ψήφισης του νόμου επικύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.
    Ας ξυπνήσουν πλέον οι αρμόδιοι για να δουν αν σήμερα μπορούμε να περισώσουμε κάτι που έχει ξεφύγει της προσοχής των ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα να τα πειτε στην φωτογραφια διπλα στον σκανδαλιαρη που ηταν για δυο χρονια υπουργος γεωργιας αλλα ξεχασα και αυτος περαστικος ηταν ο καημενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέφανος Βογιατζής11 Νοε 2012, 12:54:00 μ.μ.

    Για τη δίκαιη μεταχείριση στην απόδοση σχολίων και ευθυνών οφείλω να κάνω την ακόλουθη διευκρίνιση:
    Η Διεθνής Σύμβαση αποφασίστηκε την 5η Ιουνίου 1992 και τέθηκε σε ισχύ την 29η Δεκεμβρίου 1993.
    Η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση την
    4η Αυγούστου 1994 με αρμόδια αρχή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση