GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κανένας κίνδυνος για στάση πληρωμών

Tη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει «πελώριες προσπάθειες», δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στις 16 Νοεμβρίο...


Tη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει «πελώριες προσπάθειες», δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στις 16 Νοεμβρίου -«ούτε εκ προμελέτης, ούτε από ατύχημα»- παρείχαν πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι οποίες αποσαφήνισαν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της δόσης.
Tη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει «πελώριες προσπάθειες», δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στις 16 Νοεμβρίου -«ούτε εκ προμελέτης, ούτε από ατύχημα»- παρείχαν πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι οποίες αποσαφήνισαν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της δόσης.
Με το καθησυχαστικό αυτό μήνυμα και παρά τη μετάθεση της απόφασης για τη δόση, η ευρωζώνη προτίθεται να τονίσει στην Αθήνα ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις θα εξυπηρετηθούν πλήρως το επόμενο διάστημα, πιθανώς με στήριξη της ΕΚΤ. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δεν θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς, όπως υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, «θα απαιτηθεί ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του ευρώ πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».
Προεξοφλείται δηλαδή ότι θα απαιτηθεί η σύγκληση ενός έκτακτου Εurogroup, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση.
Ωστόσο, προϋπόθεση για να διαμηνύσει το Eurogroup ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ξαναμπαίνει σε τροχιά» είναι η τρόικα να έχει ολοκληρώσει έως τη Δευτέρα την αξιολόγησή της και να έχει εκπονήσει την έκθεσή της σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις.
Το χρέος
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η συζήτηση επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ζήτημα το οποίο δεσμεύει όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και την Κομισιόν και την ΕΚΤ για συνέχιση της στήριξης. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν με νόημα ότι μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της δόσης μόνο όταν διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και διαβεβαίωσαν παράλληλα ότι οι ανάγκες της Ελλάδας σε ρευστότητα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο «θα καλυφθούν με ευκολία» με τη δόση των 31, 5 δισ. ευρώ, αφήνοντας μάλιστα κάποιο περιθώριο για καταβολή και συμπληρωματικής δόσης, εντός του 2012.
Οι ίδιες πηγές αποσαφήνισαν επίσης ότι, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση για την επιμήκυνση του προγράμματος, η ανάλυση της τρόικας βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι θα δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος και ότι στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμη θα είναι επίσης η διαδικασία έγκρισης της δόσης από επτά εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, τα οποία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι μετά το «κούρεμα» το χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές ανέρχεται σε 50-60 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη «συνταγή» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση οι πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι στο τραπέζι βρίσκονται πολλές εναλλακτικές προτάσεις χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη λύση.
Επεσήμανε ωστόσο, ότι ενδεχόμενο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα με τη χορήγηση δανείου από τα κράτη μέλη ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης συνιστά μια ιδιαίτερα πολύπλοκη, «τεχνικά και χρηματοδοτικά», λύση.
Στήριξη απο Βερολίνο
Τη στήριξή του προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε χθες το Βερολίνο, για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα. Ενέκρινε μια πολύ ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που συμπεριλαμβάνει πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει πίσω στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Εχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και θάρρος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Βαγγέλης Δεμίρης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση