GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εξωτερική πολιτική στην ατζέντα Κλίντον στην Αυστραλία

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από το Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρέθηκ...

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από το Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρέθηκε για τις ετήσιες διαβουλεύσεις των δύο χωρών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Μαζί της ήταν και ο αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας Λέον Πανέτα.
Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Μπομπ Καρ και τον υπουργό ‘Αμυνας Στίβεν Σμιθ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων Αυστραλίας-ΗΠΑ βρίσκονται η μετατόπιση του στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, την οποία προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από τον γεωπολιτικό χώρο της Μέσης Ανατολής προς αυτόν της Ασίας.
Στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αυστραλία, πριν από ένα χρόνο, είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός αυτός. Στόχος του προέδρου των ΗΠΑ είναι η παρουσία της υπερδύναμης να αντισταθμίσει τη συνεχή στρατιωτική ανάπτυξη και επιρροή της Κίνας. Η κ. Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα του Ειρηνικού και θα παραμείνει τέτοια. Σημείωσε, πάντως, πως αυξάνεται συνεχώς η επιρροή της Ινδίας στην Ασία και τάχθηκε υπέρ των κοινών ναυτικών ασκήσεων Αυστραλίας-Ινδίας στο μέλλον. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η χώρα της στηρίζει την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας από την οποία ζητά να είναι «υπεύθυνος εταίρος στο διεθνές πεδίο».
Η Αυστραλία αποτελεί ουσιαστικό στρατιωτικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και δέχεται σημαντικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες στο τομέα της ασφάλειας, στον γεωπολιτικό χώρο της Ασίας και του Ειρηνικού.
Η Κλίντον αναμένεται επίσης να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ σε πεδία βολής στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και να δοθεί πρόσβαση στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε μια βάση στις δυτικές ακτές, νότια του Περθ. Η υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί αύριο και την Αδελαΐδα πριν αναχωρήσει την Παρασκευή για τη Σιγκαπούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση