GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυριαρχία συντηρητικών στη νέα κινεζική ηγεσία

Πιο ανοιχτός σε μεταρρυθμίσεις από τους προκατόχους του εμφανίστηκε ο νέος ηγέτης της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ, ωστόσο το ειδικό βάρος των συν...

Πιο ανοιχτός σε μεταρρυθμίσεις από τους προκατόχους του εμφανίστηκε ο νέος ηγέτης της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ, ωστόσο το ειδικό βάρος των συντηρητικών στη νέα ηγετική ομάδα της Κίνας είναι πιθανόν να περιορίσει τις προσπάθειές του, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.
Ο Τζινπίνγκ εξέφρασε από το βήμα της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού την επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα, η οποία είναι ανήσυχη για την επιθετική, ορισμένες φορές, στάση της Κίνας.
«Η Κίνα πρέπει να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο, και το αντίθετο», δήλωσε ο Τζινπίνγκ πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα έξι νέα μέλη της επταμελούς πλέον Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ.
Η Ιαπωνία κυρίως έχει κάθε ενδιαφέρον να προσπαθήσει να διακρίνει τον προσανατολισμό της νέα ηγετικής ομάδας, έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης των σινο-ιαπωνικών σχέσεων εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων για τα νησιά Σενκάκου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Ο Τζινπίνγκ ορίσθηκε επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του οργάνου του κόμματος που ελέγχει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, στη θέση του Χου Τζιντάο, που θα παραμείνει πρόεδρος της Κίνας μέχρι τον Μάρτιο.
Το μικρότερο σχήμα (επταμελές αντί του εννεαμελούς) της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου είναι πιθανόν να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας, που θεωρείται ότι λειτουργεί με συναίνεση. Ωστόσο πολλά από τα μέλη της θεωρούνται εκπρόσωποι της συντηρητικής πτέρυγας.
«Η σύνθεση χαρακτηρίζεται από τεράστιο συντηρητισμό, καθώς και από την κυριαρχία των προστατευομένων του Ζιάνγκ Ζεμίν, του προκατόχου του Χου Τζιντάο, ο οποίος έχει διατηρήσει μεγάλο βαθμό επιρροής», λέει ο Τζόζεφ Τσενγκ, του City University του Χονγκ Κονγκ.
Οι πραγματικές πολιτικές κατευθύνσεις του Σι και της ομάδας του παραμένουν άγνωστες. Η παράδοση των ηνίων της εξουσίας από την μία ομάδα στην άλλη ήταν μία από τις λιγότερο διαφανείς διαδικασίες αυτού του είδους. Φαίνεται ότι το κόμμα δεν έχει καμία ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο γράφεται ένα νέο κεφάλαιο μεταρρυθμίσεων και διαμορφώνεται συναίνεση υπέρ μίας ακραίας επιφυλακτικότητας, σύμφωνα με τον Ορβιλ Σελ, της Asia Society της Νέας Υόρκης, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο ίδιος ο Τζινπίνγκ είναι προϊόν συμβιβασμού, ώστε να είναι αποδεκτός τόσο από τον Χου Τζιντάο, όσο και τον Ζιανγκ Ζεμίν, αν και βρίσκεται πιο κοντά στην πτέρυγα της επιχειρηματικότητας υπό τον Ζιανγκ Ζεμίν που ονομάζεται «Συμμορία της Σανγκάης».
Ο προκάτοχός του ο Χου Τζιντάο προερχόταν από την Ένωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, όπως και οι σύμμαχοί του, ανάμεσά τους και ο νέος πρωθυπουργός Λι Κατσιάνγκ.
Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι που θεωρούνται μεταρρυθμιστές, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γκουανγκντόνγκ, ο Γουάνγκ Γιανγκ και ο επικεφαλής του οργάνου που ασχολείται με τους διορισμούς στελεχών στους κόλπους του ΚΚΚ, ο Λι Γιουαντσάο, δεν εισήλθαν τελικά στη Διαρκή Επιτροπή.
Ομως, εκτός του επταμελούς σχήματος βρέθηκε και ο Μενγκ Ζιαντσού, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας .Σύμφωνα με τον Ζαν-Πιερ Καμπεστάν, σινολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου των Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ «υπερίσχυσε η κλίκα του Ζιανγκ Ζεμίν. Ο Χου Τζιντάο έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής. Ολα εξαρτώνται από τον Σι Τζινπίνγκ και την ικανότητά του να ασκήσει την εξουσία, Είναι σε θέση να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις. Πολύ αμφιβάλλω», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση