GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύννεφα πολέμου πάλι στη Γάζα...

Παλαιστίνια τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο στην πόλη της Γάζας, ο ουρανός της οποίας σκοτείνιασε από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομ...

Παλαιστίνια τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο στην πόλη της Γάζας, ο ουρανός της οποίας σκοτείνιασε από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Η Αραβική Ανοιξη και η ειρήνη στην Παλαιστίνη προσκρούουν στα ορατά και αόρατα τείχη που υψώνει το Ισραήλ. 
«Με λένε Ραμπία – σημαίνει “Ανοιξη”. Αλλά αυτή είναι η μοναδική άνοιξη που έχουμε εδώ» μας λέει ένας Παλαιστίνιος έξω από τη Βουλή στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη. Και σαν για να υπογραμμίσει τα λόγια του, λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον αρχηγό του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα και η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη μετατράπηκε από άσχημη σε… χειρότερη. Τρεις παράγοντες συνδυάζονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή κάνοντάς την εξαιρετικά έκρυθμη: η ανάφλεξη στη Γάζα, η προσπάθεια να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ, στην οποία αντιτίθενται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, και οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στα τέλη Ιανουαρίου.
«Ιερουσαλήμ: 14,63 χιλιόμετρα». Τόσα χωρίζουν τη Ραμάλα, την προσωρινή πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, από την Ιερουσαλήμ, που θα αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους τους - όταν το αποκτήσουν. Τόσα γράφει η ταμπέλα στην κεντρική πλατεία της Ραμάλας, τη Μανάρα, κρεμασμένη κάτω από ένα μεγάλο πανό με τον Γιάσερ Αραφάτ. Κανένας Παλαιστίνιος όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόση ώρα θα κάνει για να πάει από τη Ραμάλα στην Ιερουσαλήμ. Μπορεί να βρει ουρά στα ισραηλινά σημεία ελέγχου, μπορεί να βρει ένα σημείο ελέγχου κλειστό και να αναγκαστεί να πάει από άλλον δρόμο, μπορεί να του αρνηθούν την είσοδο οι Ισραηλινοί - και αυτά αν ανήκει στην τυχερή μειοψηφία με πάσο που επιτρέπει την είσοδο σε ισραηλινό έδαφος.
«Εχω 10 χρόνια να πάω στην Ιερουσαλήμ» μας λέει ο 35χρονος Ραζ που πίνει τσάι συνοδεία ναργιλέ σε καφέ της Ραμάλας. Οι Παλαιστίνιοι ζουν έναν μόνιμο χειμώνα. Δεν τους άγγιξε καθόλου η Αραβική Ανοιξη. Η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει παγωμένη από το 2008 και η καθημερινή ζωή τους κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ισραήλ.
«Οι Ισραηλινοί κατάσχουν τη γη μας και κατεδαφίζουν τα σπίτια μας για να χτίσουν τους οικισμούς και το τείχος τους» μας λέει η Ιντισάρ αλ Ουαζίρ, χήρα του Αμπού Τζιχάντ, ο οποίος ήταν δεξί χέρι του Αραφάτ και επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους που διέθετε τότε η Φατάχ. Τη συναντάμε στην παλαιστινιακή Βουλή, η οποία συνεδριάζει πλέον σε μια μικρή αίθουσα γύρω από ένα μακρόστενο τραπέζι: τα περισσότερα από τα 132 μέλη της, κυρίως όσα ανήκουν στη Χαμάς αλλά όχι μόνο, βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ παρακρατεί τον ΦΠΑ που εισπράττει για λογαριασμό των Παλαιστινίων από τις εξαγωγές τους και, ως αποτέλεσμα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει μόνο ένα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.  
Επισκεπτόμαστε ένα χωριό κοντά στην Τουλκάρεμ. Κατοικείται από παλαιστίνιους πρόσφυγες του 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, οι οποίοι πρόσφατα έλαβαν εντολή για κατεδάφιση 33 σπιτιών, του τζαμιού και του σχολείου. Ο παράπλευρος εβραϊκός οικισμός πρέπει να επεκταθεί. «Δεν θα φύγουμε από τον τόπο μας δεύτερη φορά. Θα μείνουμε εδώ σε σκηνές» λένε. Η γειτονική Καλκίλια περιβάλλεται γύρω-γύρω από το τείχος των Ισραηλινών και έχει μόνο μία είσοδο για να επικοινωνούν οι κάτοικοί της με τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη. Δίπλα στον κεντρικό δρόμο της Χεβρώνας έχουν εγκατασταθεί 500 εβραίοι έποικοι, οι οποίοι ανταλλάσσουν προσβολές νυχθημερόν με τους παλαιστινίους κατοίκους της μεγαλύτερης αυτής πόλης της Δυτικής Οχθης. Λόγω των εβραϊκών οικισμών ζουν πλέον τόσο ανακατεμένοι (αλλά και τόσο χωριστά) Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί σε μια σταλιά τόπο που αναρωτιέται κανείς πώς είναι ποτέ δυνατόν να λυθεί το εδαφικό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Οι Ισραηλινοί μπαίνουν στη Δυτική Οχθη όποτε θέλουν και συλλαμβάνουν Παλαιστινίους. Χθες (Δευτέρα) βράδυ συνέλαβαν 10 άτομα. Το κάνουν για να δείξουν ότι είναι εδώ» μας λέει ο Αμπντάλα Αμπντάλα, στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα. «Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ δεν αποδέχεται να συζητήσει τίποτε άλλο μαζί μας πέρα από την ασφάλεια. Η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα, οι οικισμοί, το νερό είναι ζητήματα που πρέπει να διαπραγματευθούμε αν θέλουμε μια λύση δύο κρατών».
«Η Αραβική Ανοιξη θα κάνει τους άραβες γείτονές μας πιο δυνατούς και αποφασισμένους να μας βοηθήσουν» μας λέει ο Ναμπίλ Σάαθ, επί χρόνια διαπραγματευτής των Παλαιστινίων με τους Ισραηλινούς. «Αποκτούν περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη και αυτά ακριβώς επιθυμούμε και για μας».
Βήματα
Μάχη για διεθνή αναγνώριση
Στις 29 Νοεμβρίου οι Παλαιστίνιοι θα κάνουν αίτηση στην Ολομέλεια του ΟΗΕ για να γίνουν δεκτοί ως κράτος-παρατηρητής. Το πιθανότερο είναι ότι θα το πετύχουν επειδή δεν απαιτείται η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα προσέκρουε στο αμερικανικό βέτο.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απειλούν με κυρώσεις αν συμβεί αυτό. Η Ουάσιγκτον θα κόψει τη χρηματοδότηση προς τους Παλαιστινίους (200 εκατ. δολάρια τον χρόνο), ενώ οι Ισραηλινοί απειλούν ως και με ανατροπή του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Η Παλαιστίνη έγινε πέρυσι δεκτή με αυτό το όνομα στην UNESCO και οι ΗΠΑ διέκοψαν αμέσως τη χρηματοδότηση του πολιτιστικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ με αμερικανικά κονδύλια.
Αίμα στη Γάζα
Η βροχή ρουκετών φέρνει πιο κοντά τους μετριοπαθείς
Οι ρουκέτες πέφτουν βροχή ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στη Χαμάς σκοτώνοντας αμάχους μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Αχμεντ Σαΐντ Χαλίλ αλ Τζαμπάρι την Τετάρτη στη Γάζα. Οι μεν Παλαιστίνιοι εκτοξεύουν αυτοσχέδιους πυραύλους - κατασκευασμένους από σωλήνες, καλώδια και άλλα οικοδομικά υλικά - οι οποίοι έχουν μικρή εμβέλεια και δεν φθάνουν παραπέρα από το γειτονικό Νότιο Ισραήλ, οι δε Ισραηλινοί απαντούν με πυραύλους υψηλής τεχνολογίας. Και ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται αν οδεύουμε προς έναν νέο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως εκείνον που είχε ξεσπάσει πριν από τέσσερα χρόνια.  
Τότε η Χαμάς και η Φατάχ είχαν μόλις διαχωρίσει τη θέση τους ύστερα από έναν παλαιστινιακό εμφύλιο με εκατοντάδες νεκρούς: η πρώτη εγκαταστάθηκε στη Γάζα και η δεύτερη περιορίστηκε στη Δυτική Οχθη. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει: η πρώην διεθνώς απομονωμένη Χαμάς απέκτησε έναν σύμμαχο στη μετά Μουμπάρακ Αίγυπτο, ενώ, λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, εντείνονται οι προσπάθειες να οικοδομηθούν γέφυρες με τη Φατάχ, τουλάχιστον όσον αφορά το πιο μετριοπαθές σκέλος της Χαμάς.
«Ανάμεσα στα μέλη της Χαμάς υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, διδάκτορες και καθηγητές πανεπιστημίου» μας λένε στελέχη από το περιβάλλον της Φατάχ στη Ραμάλα. Αργότερα μέσα στη μέρα βλέπουμε διαδηλώσεις να ξεσπούν σε διάφορα σημεία στη Δυτική Οχθη ως διαμαρτυρία για την επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα. Το βράδυ υψηλόβαθμοι της Παλαιστινιακής Αρχής δίνουν συνεντεύξεις Τύπου στη Ραμάλα καταγγέλλοντας όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση