GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μοναστήρια της Κέρκυρας

Κείμενα, ιστορίες και φωτογραφίες από το παρελθόν, αλλά και το παρόν του μοναχισμού στο νησί των Φαιάκων και το γειτονικό νησί των Παξών ...

Κείμενα, ιστορίες και φωτογραφίες από το παρελθόν, αλλά και το παρόν του μοναχισμού στο νησί των Φαιάκων και το γειτονικό νησί των Παξών περιλαμβάνει ο Αφιερωματικός Τόμος «Τα Μοναστήρια της Κέρκυρας» που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου.
Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων « Η Πλατυτέρα». Η πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμυο ανήκει στο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο.
Τον τόμο παρουσίασαν ο Αρχιμανδρίτης  Τιμόθεος Γεωργίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας, η Μοναχή Ευφημία, καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού και ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης, ο οποίος επιμελήθηκε τις πάνω από 200  φωτογραφίες. Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα για τον μοναχισμό στην Κέρκυρα του π. Γεωργίου Μεταλληνού, για τον ορθόδοξο μοναχισμό του π. Μωυσή Αγιορείτη, του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, του Αρχιμ. Μεθοδίου Κρητικού, της μοναχής Ευφημίας και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Σκαλτσή και Νικολάου Ξιώνη, ενώ ένα κείμενο για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου συνέγραψε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Τον τόμο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα σχετικά με την ιστορία και την ζωή 20 μοναστηριών της Κέρκυρας και των Παξών, καθώς και καλαίσθητες φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν του μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη.
  Ο τόμος εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου.
Η παρουσίαση του τόμου συνοδεύτηκε από ένα μικρό αφιέρωμα στην επέτειο αυτή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας κ. Ι. Ρίγγας, η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστ. Σαλή- Παπασαλή και ο πολιτευτής κ. Στ. Γκίκας. Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Στον Μητροπολίτη Κερκύρας ευχήθηκαν εκ μέρους του ιερού κλήρου ο Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Κερκυραίων, ο Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, εκ μέρους της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας και ο κ. Άγγελος Γκούνης, εκ μέρους του παραρτήματος των Θεολόγων του Ν. Κερκύρας, ενώ εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Σύνολο Ψαλτών που ακολουθούν το ντόπιο κερκυραϊκό ύφος, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Μπογδάνου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνστ. Θύμης.
Την  εκδήλωση  έκλεισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του, ενώ τόνισε ότι τα μοναστήρια αποτελούν το καύχημα της τοπικής Εκκλησίας και του Επισκόπου. Ο ίδιος, ο οποίος προήλθε από τον μοναχικό βίο, επεσήμανε ότι το έργο των μοναστηριών είναι πολυτιμότατο για την εποχή μας, καθώς δεν είναι μόνο έργο προσευχής και ικεσίας στο Θεό για όλους τους ανθρώπους, αλλά είναι και έργο αγάπης και φιλαδελφίας. Ο μοναχισμός στην Κέρκυρα βρίσκεται σε ακμή και αποτελεί τον ένα πνεύμονα της εκκλησιαστικής ζωής, ενώ ο άλλος είναι η ενορία. Ο Μητροπολίτης κατέληξε την προσφώνησή του δοξολογώντας και ευχαριστώντας το Θεό, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους αγίους της Κέρκυρας για την δεκάχρονη ποιμαντορία του και τον κλήρο και το λαό που του έχουν εμπιστευθεί, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη προς όλους. Η επέτειος αποτελεί ευκαιρία ανάληψης νέων πρωτοβουλιών τόσο στο πνευματικό όσο και στο φιλανθρωπικό επίπεδο, επεσήμανε ο Μητροπολίτης.
Ο τόμος κυκλοφορεί και στα ρωσικά, ενώ στην Κέρκυρα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΘΑΒΩΡ, τα μοναστήρια του τόπου, όπως επίσης και από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. 

1 σχόλιο

  1. Στα τερτίπια τον Κυρό "γαμόθεο" δεν τον φτάνει κανένας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση