GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά....

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μ...

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μανιάτη η πρόταση νόμου που κατέθεσε το κίνημα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο κ. Μωραΐτης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μια «κοινωνική και οικονομική βόμβα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Αναφερόμενος στις ευθύνες των τραπεζών είπε ότι «ο υπερδανεισμός των τελευταίας δεκαετίας ήταν μια φούσκα για την οποία μερίδιο της ευθύνης έχουν αυτοί που δανείστηκαν αλλά μεγάλη ευθύνη φέρουν και αυτοί που δάνεισαν καταστρατηγώντας κανόνες και με πρακτικές πώλησης που θύμιζαν σουπερμάρκετ».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»: «Φέρνουμε μια πρόταση νόμου με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι βιώνουν οριακές καταστάσεις αλλά και με ρεαλισμό μπροστά σε μια κρίσιμη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 O γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Μανιάτης αναφερόμενος στην ωριμότητα του κειμένου τόνισε ότι «εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πλήρη πρόταση νόμου, με άρθρα και με αιτιολογική έκθεση». Για τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη μετά τη συνάντησή του με την Ένωση Τραπεζών είπε ότι «χαιρόμαστε, γιατί και η Κυβέρνηση κινήθηκε σε μια ίδια ανάλογη θετική κατεύθυνση και περιμένουμε ότι η δική μας πρόταση – νόμου θα αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε και η Κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα Κόμματα, πάνω στην πρόταση που έχουμε καταθέσει να συμβάλλουν θετικά και δημιουργικά».
 Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:
Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του εισοδήματος των οφειλετών. Το προτεινόμενο σύστημα συμπληρώνεται από κυρώσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία.
Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του νόμου και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις
Ρυθμίζονται τα υπερβολικά επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα καταναλωτικά δάνεια, προβλέποντας ότι τα επιτόκια αυτά δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 9%.
Προβλέπεται, το ακατάσχετο μέχρι του ποσού 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Παρατείνεται για δύο περαιτέρω έτη (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
 Ρυθμίζονται τα θέματα της επιμήκυνσης για την οποία όμως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές οι οποίες θα προστατεύσουν τον δανειολήπτη». Με αυτό το στόχο προβλέπεται ότι το ανώτατο επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες κατά το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιμήκυνσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, προσαυξημένο κατά 2%.Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπονομεύονται από πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τους δανειολήπτες να υπαχθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Απλοποιούνται, βελτιώνονται και διευρύνονται πρόνοιες του νόμου 3869/2010.






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση