GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κλειστά χαρτιά κρατά το ΔΝΤ

«Σφίγγα» για τις προθέσεις του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν επιτύχει η επαναγορά χρέους εμφανίσθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος τ...

«Σφίγγα» για τις προθέσεις του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν επιτύχει η επαναγορά χρέους εμφανίσθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας έκανε λόγο για ένα σημαντικό και συμπαγές πακέτο που στοχεύει να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
Όπως τόνισε τα εμπροστοβαρή μέτρα για τη μείωση του χρέους καταδεικνύουν τη δήμευση των Ευρωπαίων απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ερώτηση για την αλλαγή του στόχου βιωσιμότητας του χρέους από το 120% του ΑΕΠ το 2020 στο 124% του ΑΕΠ σημείωσε πως για το Ταμείο είναι σημαντικό οι προβολές του χρέους να οδηγούν σε βιώσιμα επίπεδα. Προσέθεσε δε πως βάσει των αποφάσεων το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% του ΑΕΠ το 2022 κάτι που καθιστά βιώσιμο το χρέος.
Ερωτηθείς για το εάν θα απατηθεί πρόσθετη μείωση του χρέους τόνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup λήφθηκαν μόλις δύο μέρες νωρίτερα και θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ράις ανάγνωσε την ανακοίνωση του Eurogroup και συγκεκριμένα το σκέλος εκείνο στο οποίο το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών δεσμεύεται να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό εάν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα κάνουν όσα πρέπει. Ερωτηθείς για τους κινδύνους του προγράμματος είπε πως έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
«Η ελληνική πλευρά ανέλαβε δεσμεύσεις πολιτικής που πρέπει να εφαρμοσθούν αυτό είναι το κλειδί της συμφωνίας. Αλλά και οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup είναι σημαντικές», τόνισε ο Ράις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καλωσόρισε τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών επαναγοράς χρέους την επόμενη εβδομάδα και είπε ότι το ΔΝΤ θα αναμένει τα αποτελέσματα. Απαντώντας στο εάν η επιτυχία της επαναγοράς είναι προϋπόθεση για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ παρέπεμψε στην δήλωση της Γενικής Διευθυντρίας του ΔΝΤ μετά το Eurogroup.
«Η επαναγορά είναι ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας και αναμένουμε την εφαρμογή του», τόνισε.
Τέλος, ο Ράις δεν ανακοίνωσε το πότε θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα κάτι που τοποθέτησε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς και της 13 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση