GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γάζα: Ποιοι είναι μέλη της Χαμάς και ποιοι οι άμαχοι;

Απελπιστικά λεπτή η γραμμή ανάμεσα σε ένοπλους και λαό λέει η Washington Post Παλαιστίνιοι στέκονται πάνω στα ερείπια του σπιτιού ...

Απελπιστικά λεπτή η γραμμή ανάμεσα σε ένοπλους και λαό λέει η Washington Post
Παλαιστίνιοι στέκονται πάνω στα ερείπια του σπιτιού της οικογένειας Αλ-Χόλε που επλήγη από ισραηλινό πύραυλο στην Πόλη της Γάζας (EPA/MOHAMMED SABER)
 
Ο Αμίν Ζόχντι Μπασίρ και ο Ταμέρ Ρούσντι Μπασίρ σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητό τους, τυλίγοντάς το στις φλόγες και σκορπίζοντας ντομάτες στον δρόμο. Οι συγγενείς τους λένε, μιλώντας στην «Washington Post», ότι οι δυο άντρες, ξαδέρφια μεταξύ τους, ήταν αγρότες και δεν είχαν καμία σχέση με τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι δυο άντρες ήταν τρομοκράτες και τους έπληξε επί τούτω.
Ομως, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «η γραμμή ανάμεσα στη Χαμάς – που κυβερνάει τη Λωρίδα της Γάζας- και τον γενικό πληθυσμό σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή με 1,7 εκατ. άτομα είναι απελπιστικά λεπτή».
Το σαββατοκύριακο το Ισραήλ προειδοποίησε άμαχους και δημοσιογράφους να μείνουν μακριά από τη Χαμάς γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή τους. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατο διότι στη στενή αυτή λωρίδα σχεδόν όλοι έχουν έναν συγγενή ή έναν γείτονα με διασυνδέσεις στη Χαμάς.
Η Χαμάς είναι τελείως ενσωματωμένη στην κοινωνία της Γάζας. Διαθέτει ένα στρατιωτικό σκέλος που εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ αλλά και πολλά άλλα μέλη που επανδρώνουν την αστυνομία, το τελωνείο και τα υπουργεία. Αλλωστε η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη το 2006 και έχει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς. Επίσης, λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Τα κτίρια που το Ισραήλ θεωρεί «φωλιές τρομοκρατών» είναι η κυβερνητική υποδομή της οργάνωσης. Στις κηδείες, ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται οπαδοί της Χαμάς αλλά και των άλλων οργανώσεων που διαθέτουν ένοπλο σκέλος, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Εννέα μέλη της οικογένειας Νταλού, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι τους. Ο Καμάλ Νταλού και η οικογένειά του δεν ήταν μαχητές, όμως το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ένας τρομοκράτης κρυβόταν στο σπίτι τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συγγενείς των Νταλού είναι σήμερα έτοιμοι να πάρουν τα όπλα στα χέρια αν χρειαστεί για να πολεμήσουν τους Ισραηλινούς.  
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση