GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σενάρια ανατροπής από τρεις

Ενας «γάμος» Forthnet – HOL θα δημιουργήσει μια πελατειακή βάση ενός εκατ. συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, στους οποίους θα μπορεί να...


Ενας «γάμος» Forthnet – HOL θα δημιουργήσει μια πελατειακή βάση ενός εκατ. συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, στους οποίους θα μπορεί να προσφερθεί κινητή τηλεφωνία -μέσω της Vodafone- αλλά και δορυφορική τηλεόραση μέσω της Nova
Αλλάζει άρδην το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες με την αγορά να οδηγείται σε συγκέντρωση δυνάμεων και τη Forthnet να αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων, όντας στο επίκεντρο των πιθανών γάμων.
Υπό το βάρος των μεγάλων δανειακών της υποχρεώσεων και υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς-Αγροτική, Alpha και Millenium) για εξεύρεση λύσης, η Forthnet βρίσκεται εδώ και μήνες σε αναζήτηση… γαμπρού. Μόλις προ ημερών στη λίστα των μνηστήρων για γάμο προστέθηκε μετά τη HOL (Hellas On Line), στρατηγικός επενδυτής της οποίας είναι η Vodafone, και η Wind.
Εδώ και αρκετό καιρό η Forthnet με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις να φθάνουν το μισό δισ. ευρώ επεδίωκε «γάμο» με έναν «κινητό» τηλεπικοινωνιακό όμιλο, προκειμένου να δημιουργήσει το αντίπαλον δέος του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ζητούμενο η συγχώνευση ή η εξαγορά με μια εκ των HOL και Wind.
Με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Forthnet και HOL που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, το σκηνικό ξαφνικά άλλαξε με την εμφάνιση προ ημερών της Wind. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κατέθεσε προ δεκαημέρου μη δεσμευτική πρόταση για τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας. Σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις, εφόσον υπάρξει συμφωνία και τελεστεί… γάμος, το βέβαιο είναι ότι δημιουργείται ένα σχήμα ικανό να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.
Και αυτό, διότι ένας «γάμος» Forthnet – HOL θα δημιουργήσει μια πελατειακή βάση 1 εκατομμυρίου συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, στους οποίους θα μπορεί να προσφερθεί κινητή τηλεφωνία -μέσω της Vodafone που είναι μέτοχος της HOL- αλλά και δορυφορική τηλεόραση μέσω της Nova που ανήκει στο άρμα της Forthnet.
Συγχώνευση
Στη δεύτερη περίπτωση, μια πιθανή συγχώνευση Forthnet – Wind θα δημιουργήσει μια πελατειακή βάση 850.000 συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και εν δυνάμει πελατών κινητής τηλεφωνίας και δορυφορικής τηλεόρασης.
Από την άλλη, ο ΟΤΕ αν και συνεχίζει, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ, τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε ολόκληρο τον όμιλο για το χτίσιμο μιας αποτελεσματικής εταιρείας με σύγχρονες διαδικασίες καταργώντας απαρχαιωμένες εγκυκλίους και γραφειοκρατία, λόγω του υψηλού δανεισμού περιορίζει τη δράση του στην Ελλάδα, βγάζοντας στο… σφυρί τη βαλκανική προίκα, ενώ προχωρά και σε νέα εθελουσία έξοδο.
Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια ο ΟΤΕ να μείωσε τον καθαρό του δανεισμό κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ με τον περιορισμό των εξόδων, την αύξηση των χρηματοροών και την πώληση του ποσοστού του στην Telecom Serbia, ωστόσο έχει μπροστά του δύο λήξεις μέσα στο 2013, μία 900 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο και μία 1,2 δισ. ευρώ τον επόμενο Αύγουστο. Δεδομένου ότι οι Γερμανοί δεν ενισχύουν τη ρευστότητα του ΟΤΕ, η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat και της βουλγαρικής Globul.
Εθελουσία στον ΟΤΕ
Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΤΕ σχεδιάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 1.700 εργαζομένους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ, το πρόγραμμα εθελουσίας θα αφορά υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και το 2015.
Το κόστος του για τον ΟΤΕ θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 400 ατόμων σε εξειδικευμένο προσωπικό.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση