GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πετρέους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Πολιτικός σεισμός από τη σαπουνόπερα τεσσάρων αστέρων   «Αρχαία ελληνική τραγωδία» θυμίζει στον βουλευτή Λίντσεϊ Γκρέχαμ η υπόθεσ...

Πολιτικός σεισμός από τη σαπουνόπερα τεσσάρων αστέρων
 
«Αρχαία ελληνική τραγωδία» θυμίζει στον βουλευτή Λίντσεϊ Γκρέχαμ η υπόθεση Πετρέους. Σωστότερα θα ήταν αν του θύμιζε τον ασκό του Αιόλου. Διότι, η υπόθεση ξεκίνησε ως έρευνα ενός πράκτορα του FBI για κάποια «απειλητικά μηνύματα» που έστελνε άγνωστο πρόσωπο σε άλλο, επίσης άγνωστο, το οποίο όμως απαντούσε με το όνομα  «kellypatrol». Και οδήγησε σε ανάμειξη της ηγεσίας του FBI που έφερε σε φως «εξωσυζυγικές σχέσεις» ενός κρατικού αξιωματούχου ο οποίος κατείχε μία από τις πλέον κρίσιμες θέσεις στον χώρο της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός από τους τρεις, μόνο, στρατηγούς τεσσάρων αστέρων που έχει η χώρα: τον ήρωα των εκστρατειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους.
Η έρευνα για το «κακούργημα» της μοιχείας έφερε στην επιφάνεια στοιχεία, γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικά ερωτήματα τα οποία θεμελιώνουν προβληματισμούς που θα κυνηγούν επί σειρά ετών το πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα της Αμερικής. Ακριβώς όπως μια απόπειρα κλοπής στο κτίριο του Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον εκτυλίχθηκε, βήμα προς βήμα, σε μέγα πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο που κατέληξε στην έξωση του προέδρου από τον Λευκό Οίκο. «Σεισμός απρόβλεπτων συνεπειών» προειδοποιούν οι «New York Times» για το «σκάνδαλο στρατιωτικών».
Η υπόθεση είναι γνωστή. Αλλά πότε άρχισε αυτή η σαπουνόπερα με τις πολιτικές προεκτάσεις; Ηταν ακόμη στρατιωτικός ο Πετρέους όταν δημιούργησε σχέσεις με τη βιογράφο του, την Πόλα Μπρόντγουελ, και έκανε μαζί της «βαρκάδα στο ποτάμι Ποτόμακ της Ουάσιγκτον»; Αν ήταν, τότε διόλου απίθανο να κληθεί σε Στρατοδικείο, επειδή ο στρατιωτικός κανονισμός ρητώς απαγορεύει τις εξωσυζυγικές σχέσεις επιβάλλοντας κάθειρξη ως 14 ετών. Το FBI δεν έχει μέχρι στιγμής αποφανθεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να μιλήσει για την «υπόθεση».
Δεύτερο ερώτημα, που δύσκολα απευθύνεται σε έναν ήρωα: είναι αξιόπιστος ο στρατηγός; Οταν αφυπηρέτησε και, πριν από 14 μήνες, ανέλαβε διοικητής της CIA, είπε όλη την αλήθεια καταθέτοντας στη Γερουσία για να εξασφαλίσει τον διορισμό του; Είπε «όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» όταν ρωτήθηκε - εντελώς τυπικά - για τον «έντιμον οικογενειακόν βίον» του; Σήμερα τουλάχιστον τρεις γερουσιαστές εκφράζουν αμφιβολίες. Δικαιολογημένα, επειδή ο στρατηγός εμπλέκεται και στο ζήτημα της δολοφονίας από την Αλ Κάιντα του αμερικανού πρεσβευτή στη Βεγγάζη της Λιβύης. Κάλυψε αρχικά την «εξήγηση» του Λευκού Οίκου ότι ο όχλος επιτέθηκε και σκότωσε τον πρεσβευτή. Μόνο όταν οι πράκτορες της CIA στη Λιβύη «ενημέρωσαν ατύπως» το Κογκρέσο ποιοι ήταν οι δράστες η CIA «διόρθωσε» ότι ο πρεσβευτής και τρεις άλλοι υπάλληλοι της πρεσβείας έπεσαν θύματα «τρομοκρατικής επίθεσης».
Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα που μάλλον υπονομεύουν τη σοβαρότητα του στρατηγού. Πώς ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος-προσωποποίηση της μυστικότητας να χρησιμοποιεί και να αλληλογραφεί με ένα απλό gmail.com το οποίο είναι διάτρητο αφού αυτή η διεύθυνση χρησιμοποιείται από δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο; Αν μάλιστα διέρρεε - και οπωσδήποτε έγινε κάποτε γνωστό - ότι ο boss της CIA χρησιμοποιεί μια κοινή ηλεκτρονική διεύθυνση «για ιδιωτικές υποθέσεις» είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χάκερ και όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου θα δραστηριοποιούνταν να διεισδύσουν (ίσως μάλιστα να έχουν διεισδύσει χωρίς να το αντιληφθεί κανείς) στα e-mails του στην Πόλα.
Υπάρχουν και άλλα «περίεργα» στην υπόθεση. Σε έρευνα του FBI που έγινε στο σπίτι της Πόλα Μπρόντγουελ βρέθηκε ένα «μεγάλο χαρτοκιβώτιο με πλήθος εγγράφων στρατιωτικού ενδιαφέροντος». Είναι άγνωστη η προέλευσή τους και άγνωστο αν τα έγγραφα είναι εμπιστευτικού περιεχομένου. Πάντως ο Πετρέους δήλωσε ότι δεν τα έδωσε ο ίδιος. Πιθανολογείται ότι τα έδωσαν στην Μπρόντγουελ ανώτεροι αξιωματικοί που συνυπηρετούσαν με τον Πετρέους στο Αφγανιστάν και έβλεπαν τις «στενές σχέσεις» που είχαν αναπτύξει οι δυο τους. Το FBI προσανατολίζεται τώρα να εξετάσει αυτούς τους στρατιωτικούς. Δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο διάδοχος του Πετρέους στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Αλεν - ο οποίος έχει επιλεγεί ως νέος στρατιωτικός αρχηγός του ΝΑΤΟ - είχε «φιλικές σχέσεις (…) πυκνή αλληλογραφία» με τη γνωστή του Πετρέους Τζιλ Κέλι, το πρόσωπο το οποίο ελάμβανε «απειλητικά e-mails» από τη βιογράφο του στρατηγού. Ο σύζυγος της κυρίας Κέλι χαρακτήρισε τις σχέσεις της με τον Αλεν «πλατωνικές». Το FBI, ωστόσο, κάνει έρευνα και μολονότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη» στο πρόσωπο του Αλεν, η διαδικασία για την ανάληψη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ «ανεστάλη».
Μπαράκ Ομπάμα
«Ομερτά» ως την επανεκλογή  

Τα ερωτήματα πληθαίνουν. Αφού οι έρευνες για τις σχέσεις του στρατηγού Πετρέους με τη βιογράφο του άρχισαν τον περασμένο Μάιο και είχαν συλλεγεί οι πρώτες πληροφορίες, γιατί ο αρχηγός του FBI Ρόμπερτ Μίλερ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο, ως ώφειλε; Μόνο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Ερικ Κάντερ «είχε κάποια ενημέρωση» στα μέσα Οκτωβρίου, και μάλιστα με την υποχρέωση να μην κοινολογήσει την πληροφορία;
Είναι αλήθεια ότι ο Λευκός Οίκος, ιδιαίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Κλάπερ, δεν ενημερώθηκε παρά μόνο στις 5 το απόγευμα της ημέρας των προεδρικών εκλογών; Αν η «υπόθεση Πετρέους» γινόταν γνωστή έστω και 48 ώρες πριν από τις εκλογές ίσως το αποτέλεσμα να μην ήταν το ίδιο. Η «Wall Street Journal αποφαίνεται: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κράτησαν το πρόβλημα σε καλά κλειστό μπουκάλι ώσπου η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα να είναι απόλυτα εξασφαλισμένη».

Σχόλια αναγνωστών (0)


1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση