GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη «αγκάθι» για τη Σούζαν Ράις

Δέχεται αρνητικές κριτικές από τους ρεπουμπλικάνους για τη λάθος εκτίμησή της Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γε...

Δέχεται αρνητικές κριτικές από τους ρεπουμπλικάνους για τη λάθος εκτίμησή της
Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιατές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να μην διορίσει τη Ράις υπουργό Εξωτερικών, ισχυριζόμενοι ότι παραπλάνησε τους Αμερικανούς για την τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόσφερε στήριξη στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, που θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να αντικαταστήσει στη θέση της υπουργού Εξωτερικών τη Χίλαρι Κλίντον.
Η 48χρονη Ράις βρίσκεται στο στόχαστρο μερίδας Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών σχετικά με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου του 2012 κατά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης. Πέντε ημέρες μετά την επίθεση, η Ράις είχε δηλώσει πως η επίθεση, κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη και άλλα τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού, ήταν «αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης διαδήλωσης που εκτροχιάστηκε».
Δεν ήταν αλήθεια. Α
ργότερα η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση με τη συμμετοχή ενόπλων ισλαμιστών, πιθανώς μελών κάποιου παρακλαδιού της αλ Κάιντα. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγορεύσει την υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη ως το κύριο επιχείρημα για να εμποδίσουν την ανάρρηση της Ράις ως διαδόχου της Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN εγείρει πέντε ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή της Ράις στην υπόθεση:
1.      Γιατί η Ράις είναι το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη;

Επειδή εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα σε πολλά τηλεοπτικά τοκ-σώου κάνοντας δηλώσεις που αποδείχτηκαν λανθασμένες. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παραπονιούνται πως τα σχόλιά της επικεντρώθηκαν γύρω από την οργή λόγω του ιντισλαμικού φιλμ «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων». Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως η Ράις θέλησε να παραπληροφορήσει το αμερικανικό κοινό, προκειμένου να υποβαθμίσει τον τρομοκρατικό παράγοντα και να μην υπονομευθούν οι δυνατότητες επανεκλογής του Ομπάμα στην προεδρία.
2.      Ποιο είναι το πρόβλημα των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά στην πιθανή υποψηφιότητά της ως υπουργός Εξωτερικών;

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ απείλησαν ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα βέτο σε πιθανό διορισμό της Ράις στη θέση της Κλίντον επειδή «δεν νιώθουν άνετα με κάποιον που ηθελημένα παραπληροφορεί τον αμερικανικό λαό». «Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία να παρουσιασθεί αυτό το σενάριο όπως έκαναν η Ράις και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές», δήλωσε ο γερουσιαστής Γκρέιαμ, ενώ η, προσκείμενη στον Μακέιν, Γερουσιαστής Κέλι Αγιότ είπε «θα αντιτίθεμαι στον διορισμό της για όσο διάστημα δεν παίρνω τις απαντήσεις που θέλω στις ερωτήσεις μας». Οι Ρεπουμπλικάνοι, λίγο πολύ, θεωρούν την Ράις ακατάλληλη επειδή «βάζει την πολιτική του κόμματος της πιο πάνω από την εθνική ασφάλεια».

3.      Είναι πολιτικά υποκινούμενες οι κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της Ράις;
Μέχρι ένα σημείο, τα κίνητρα της επίθεσης είναι πολιτικά. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως οι χειρισμοί του προέδρου Ομπάμα μετα την επίθεση στη Βεγγάζη έδειξαν «έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας», ενώ κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν τον ίδιο τον Μιτ Ρόμνεϊ πως δεν εκμεταλλεύτηκε αρκετά αυτό το «χάντικαπ» του Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ράιντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον της Ράις «απαράδεκτες κι εξωφρενικές, αφού απέχουν πόρρω από την πραγματικότητα και τα γεγονότα».

4.      Τι άλλα θέματα υπάρχουν, πέραν του πολιτικού;

Για κάποιους , όπως ο γερουσιαστής Μακέιν, το ζήτημα της αντιπαράθεσης είναι και προσωπικής φύσεως. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβυη που δολοφονήθηκε, ο Κρίστοφερ Στίβενς, ήταν στενός φίλος του Μακέιν και ο τελευταίος προσπαθεί, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, «να εκδικηθεί» για τον θάνατο του φίλου του. Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι εγείρουν κι ερωτήματα για το κατά πόσο η Ράις είναι όντως η καταλληλότερη για την νευραλγική αυτή θέση, παρόλο που γενικά η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τυγχάνει εκτίμησης από το αντίπαλο κόμμα.
5.      Υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών που θα προτιμούνταν αντί της Ράις;

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να αντικαταστήσει τη Κλίντον ο Δημοκρατικός πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Ο Κέρι θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή», δήλωσε πριν μερικές ημέρες η Ρεμπουπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, ενώ τον Κέρι λέγεται ότι προτιμάει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή τον θεωρεί πιο μετρημένο, ενώ η Ράις, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant που επικαλείται πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «είναι δύσκολη στη συνεργασία με τη Μόσχα».
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση