GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος «Φορολογική ψυχρολουσία» περιμένει όσους έχουν παιδιά ή δηλώνουν ετή...


Τι προβλέπει το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
«Φορολογική ψυχρολουσία» περιμένει όσους έχουν παιδιά ή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με εισόδημα μέχρι τα 25.000 ευρώ με βάση το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα ισχύσουν από την 1-1-2013.
Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα έχουν αύξηση του τελικού φόρου για τα εισοδήματα του επόμενου έτους με την εκκαθάριση της δήλωσης λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και των περιοριστικών όρων για την έκπτωση από τον φόρο των δαπανών υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα κλιμάκια, στους συντελεστές, στα αφορολόγητα όρια που «κλείδωσαν» θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά από 70 έως και πάνω από 3.000 ευρώ.

Οσο περισσότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερος ο φόρος
Πόσο θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με εισόδημα άνω των 10.000 € Οι αλλαγές στα κλιμάκια, στους συντελεστές, στα αφορολόγητα όρια που «κλείδωσαν» θα έχουν ως αποτέλεσμα:
1.365.940 μισθωτοί με παιδιά και ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, δηλαδή με μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 835 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με σήμερα που θα ξεκινάει από 70 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών ξεπερνώντας ακόμα και τα 3.000 ευρώ. Μάλιστα όσα περισσότερα παιδιά έχουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση.
 Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό
Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει για όσους έχουν παιδιά το νέο φορολογικό που θα φέρει προς ψήφιση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Για όσους έχουν ένα παιδί η αύξηση του φόρου σε σχέση με το ισχύον καθεστώς αρχίζει από ετήσιο εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 9.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει αύξηση φόρου της τάξης των 130 ευρώ, για εισόδημα 28.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος ανέρχεται σε 660 ευρώ και για δηλώνουν εισόδημα άνω 40.000 ευρώ η επιβάρυνση φθάνει τα 3.130 ευρώ. Για τις παραπάνω κατηγορίες, η αύξηση της φορολογίας θα φανεί από την 1-1-2013 στη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που θα βάλουν στη τσέπη τους να είναι μειωμένο.
Για περίπου 1.166.000 μισθωτούς χωρίς παιδιά οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 25.000 ευρώ και πάνω και θα αυξάνονται ραγδαία μετά τα 35.000 ευρώ.
 Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό
Οι οικογένειες με παιδιά είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές στο φορολογικό.
Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση φόρου που θα κυμαίνεται από 20 μέχρι 400 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Τα μεγαλύτερα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, κέρδη ύψους 400 ευρώ θα έχουν οι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ.

Αλλες δαπάνες
Τέλος στις απαλλαγές για τόκους στεγαστικών
Πέραν των αλλαγών, στην κλίμακα και στα αφορολόγητα όρια θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, φροντιστήρια και αλλά έξοδα που σήμερα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο, πράγμα που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του εισοδήματος όλοι οι φορολογούμενοι θα χάσουν φορο-εκπτώσεις και συνεπώς το τελικό ποσό του φόρου στο εκκαθαριστικό του 2014 θα είναι αισθητά αυξημένο.
Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ που δηλώνει δαπάνη για τόκους στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία του 5.000 ευρώ με το σημερινό καθεστώς θα αφαιρεθεί από τον τελικό φόρο ποσό ύψους 500 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα θα χάσει αυτήν την έκπτωση και θα επιβαρυνθεί ισόποσα.
Ιατρικά έξοδα
Για ιατρικές δαπάνες και νοσήλια θα αφαιρείτε από το εισόδημα το ποσό της δαπάνης που υπερβαίνει το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος. Παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ και δαπάνες υγείας 2.000 ευρώ δεν θα έχει καμία έκπτωση γιατί τα 2.000 ευρώ δεν αντιστοιχούν και δεν ξεπερνούν το 10% του εισοδήματός του. Αν όμως οι δαπάνες είναι 3.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου για τα 1.000 ευρώ.

Τρία φορολογικά κλιμάκια
Εκπτωση αντί του αφορολόγητου των 5.000 €
Κι όλα αυτά γιατί το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων από την 1-1-2013 προβλέπει:
Α. Καθιέρωση νέας κλίμακας με τρία κλιμάκια και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που θα αντικατασταθεί με απευθείας έκπτωση φόρου μέχρι τα 1.950 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ειδικότερα το πρώτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή 21%, το δεύτερο από 25.000 έως 47.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο κλιμάκιο σε εισόδημα άνω των 47.001 ευρώ με συντελεστή 45%. Αντί για το γενικό αφορολόγητο όριο καθιερώνεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ που θα δίνεται ολόκληρη σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ.
Για εισόδημα από 18.000 και έως 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα άνω των 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και θα μηδενίζεται στο επίπεδο των 40.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι από κει και πάνω καταργείται οποιαδήποτε ωφέλεια από την έκπτωση φόρου, δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι χάνουν το σημερινό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Παράδειγμα, για μισθωτό χωρίς παιδιά και με εισόδημα 10.000 ευρώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο αναλογούν φόρος είναι 500 ευρώ, ενώ ο νέος φόρος με βάση την κλίμακα και την έκπτωση των 1.950 ευρώ θα είναι 150 ευρώ, άρα θα έχει ελάφρυνση 350 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ ενώ ο νέος με την έκπτωση φόρου 2.350 ευρώ, άρα η μείωση φόρου είναι 70 ευρώ.
Β. Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά που για μέχρι τα δύο είναι 2.000 ευρώ για το καθένα και για τρία και πάνω 3.000 για το καθένα. Ετσι αυτόματα από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου προκύπτει επιβάρυνση 200 ευρώ για ένα παιδί, 400 ευρώ για δύο παιδιά και 700 ευρώ για τρία παιδιά.
Κώστας Αντώνακος
 Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό Κέρδη και ζημιές από το νέο φορολογικό
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια

  1. Η δημοσκόπηση του Βήματος είναι αποκαλυπτική. Πριν ακόμα εφαρμοστούν τα πρωτοφανή,τρισχειρότερα μέτρα της τριετίας ( και μετά τη γελοιοποίηση των 3 κομμάτων, αφού η δόση αναβάλλεται και θαρθεί, αν έρθει, σε δόσεις ), η ΝΔ έχει χάσει το 1/ των ψηφοφόρων της ( το καταλαβαίνει αυτό κανείς ακούγοντας εξοργισμένους Νεοδημοκράτες που βρίζουν και καταριούνται το κόμμα και τους βουλευτές του ), το ΠΑΣΟΚ σχεδόν τη μισή του δύναμη ( από το 12 στο 7,5%, το ίδιο συνέβη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών που η ΠΑΣΚΕ έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη ), και η ΔΗΜΑΡ πλησιάζει ραγδαία προς το 3% ( ειδικά αν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και μετά το σόου Ψαριανού και Β. Οικονόμου ). Ο Σύριζα είναι στο 23% και θα απορροφήσει και άλλους αριστερούς ψηφοφόρους, το ίδιο και οι ΑΝΕΛ που είναι σταθερά στο ποσοστό τους και θα ανέβουν,με την εφαρμογή των μέτρων. Η Χρυσή Αυγή είναι στο 10,4% που είναι πλασματικό, γιατί οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ( που δεν έχουν σχέση με την Χ.Α αλλά της δίνουν τιμωρητική για το σύστημα ψήφο ) δεν φανερώνουν στα τηλεφωνικά γκάλοπ ότι θα την ψηφίσουν, άρα το ποσοστό της μπορεί να είναι περισσότερο.

    Τα μέτρα που στρέφουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη Χρυσή Αυγή είναι
    1) Η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά
    2) Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
    3) Οι συνεχείς φόροι και χαράτσια στην ακίνητη περιουσία ( σπίτια, μαγαζιά, ενοίκια, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, οικόπεδα )
    4) Η κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά προεκλογικά
    5) Η κατάργηση των δώρων σε όλο το δημόσιο
    6 ) Οι άθλιες συνθήκες του ΕΟΠΠΥ, με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς,φάρμακα, εξετάσεις και τη μεγάλη αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία
    7) Η απειλή κατασχέσεων καταθέσεων και ακινήτων για μικροποσά, ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτω των 3000 ευρώ, όταν οι πολιτικοί είναι στο απυρόβλητο και καταχράσεις χρημάτων τις τελευταίες 3 δεκαετίες !

    Η οργή των πολιτών είναι πρωτοφανής και θυμίζει τις παραμονές της πτώσης του κ. Παπανδρέου ! Και αυτό το ξέρουν οι ξένοι, μάλλον, και γι' αυτό δεν δίνουν τη δόση, εκθέτοντας τη κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που ψεύδονταν ότι θα χρεοκοπούσαμε στις 16 Νοεμβρίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Κίνα έχουν επιβάλει νομοθετικά την γέννα ενός και μόνο παιδιού και όλη η "πολιτισμένη" Δύση γέλαγε!
    Σε εμάς, τους "πολιτισμένους" θα το επιβάλουν έμμεσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση