GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Α’ ΠΡΟΒΛΗΤΑ / Γαβράς – Γκομπαντί όλα τα λεφτά…

Aπό thinkfree.gr Ωραίος καιρός και το Σ-Κ που μας πέρασε, το φχαριστήθηκαν οι σινεφίλ που πάνε κι έρχονται στην α’ προβλήτα. Εγώ ένας ...

Aπό thinkfree.gr
  • Ωραίος καιρός και το Σ-Κ που μας πέρασε, το φχαριστήθηκαν οι σινεφίλ που πάνε κι έρχονται στην α’ προβλήτα. Εγώ ένας φτωχός λιμενεργάτης είμαι, για καφεδάκι πάω στην Αποθήκη Γ’ όπου ακούω και βλέπω πολλά…
  • Το πιο σημαντικό γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η πανελλήνια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά Capital, στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Ο Έλληνας που σκηνοθετεί με το εθνόσημο στη φανέλα…
  • …είπε κορυφαίες ατάκες. Π.χ. αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ταινία του δεν είναι φαντασίας αλλά βασισμένη στην πραγματικότητα, είπε ότι «δεν ήθελα να κάνω ένα φιλμ φαντασίας. Είναι πολύ δύσκολο μερικά πράγματα να τα φανταστεί κανείς, γιατί είναι τόσο απίθανα που είναι πολύ δύσκολο να τα επινοήσει με τη φαντασία του». 
  • Σχολίασε όμως και τον οικονομικό πόλεμο, θύμα του οποίου είναι και η Ελλάδα. «Όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι και αυτός θα τελειώσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τελειώνει πριν καν αρχίσει, χωρίς να έχουμε θύματα…
  • »Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε περάσει τόσα χρόνια τόσες καταστροφές, τόσες κακές στιγμές και ξαναβγήκαμε πάντα Έλληνες και συνεχίζουμε. Περάσαμε κατοχή, εμφύλιο πόλεμο… Δεν ξέρω πόσο θα βαστήξει όλο αυτό, ξέρω πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, αλλά είμαι σίγουρος θα τα βγάλουμε πέρα για ακόμη μια φορά». Η Ιστορία που κάνει κύκλους…
  • Εγκαινιάστηκε και η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάζει, λέει, κινηματογράφο ποιότητας όλη τη χρονιά, σαν ένα φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας. Ή σαν ένα απλό σινεμαδάκι…
  • Αλλά στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Γνωστό αυτό. Έμαθα ότι ήρθε κι ένας σκηνοθέτης από το Ιράν, Γκομπαντί ονόματι, κι απ’ αυτά που είπε καταλαβαίνεις πως ό,τι κάνουμε εμείς εδώ είναι του γλυκού νερού.
  • Η ταινία του λέγεται «Η εποχή του ρινόκερου» και εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός κούρδου ποιητή που φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το ιρανικό καθεστώς.
  • Ο Γκομπαντί παραδέχτηκε ότι είναι μια ταινία προσωπική, καθώς και ο ίδιος ζει αυτοεξόριστος από το 2009, αρχικά στο Ιράκ και στη συνέχεια στην Τουρκία. «Η κυβέρνηση», είπε, «με ανάγκασε να φύγω».
  • «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι Ιρανοί. Εάν είναι Ιρανοί, γιατί ένας σκηνοθέτης σαν κι εμένα ή άλλοι καλλιτέχνες αφήνουν το Ιράν; Επειδή είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη κατάσταση; Όχι βέβαια. Πρόκειται για ανθρώπους που επιτέθηκαν, εισέβαλλαν στη χώρα μου» τόνισε ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι αισθάνεται σαν να του έχουν κλείσει το στόμα.
  • Και θυμήθηκα τα λόγια ενός συγγραφέα ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια τρέλα, δεν αφήνουμε το σπίτι και το χωράφι μας έτσι εύκολα σε κανέναν εισβολέα. Το παλεύουμε μέχρι τέλους. Μπορεί…
  • Άκουσα και ένα Πορτογάλο σκηνοθέτη, τον Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, που είναι μέλος της κριτικής επιτροπής, ο οποίος μίλησε ως… PIGS’s member: «Κατάγομαι από την Πορτογαλία, η οποία όπως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση και όπου η χρηματοδότηση για τον κινηματογράφο σταμάτησε φέτος. Γι’ αυτό και χαίρομαι που μπορώ να βρίσκομαι σε ένα φεστιβάλ στο οποίο βλέπω ότι εξακολουθούν να γίνονται ταινίες σε όλο τον κόσμο».
  • Τέλος, ξεχώρισα και την ωραία ατάκα του Γκομπαντί στην τιμητική εκδήλωση για το σύνολο του έργου του σπουδαίου ιρανού ηθοποιού Μπεχρούζ Βοσουγκί που παίζει στην ταινία του «Η εποχή του ρινόκερου».
  • Μιλώντας για τον Αγγελόπουλου, είπε ότι «ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης, που τουλάχιστον γνωρίζω εγώ, ο οποίος χρησιμοποίησε κουρδόφωνους χαρακτήρες στις ταινίες του. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα τη μητρική μου γλώσσα στη μεγάλη οθόνη. Αυτό με έκανε να πιστέψω ότι ως Κούρδος δεν είμαι άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας, ότι η φωνή μου μπορεί να ακουστεί και να μετρήσει».
  • Αυτά πρωί πρωί, λίγο πριν πιάσω δουλειά –έχω ακόμη. Μετά το μεσημέρι θα βολοδέρνω στα στέκια του Φεστιβάλ με καφεδάκι – ποτάκι στην Αποθήκη Γ’. Και μην ξεχνάτε ότι; Ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι απόλαυση… Ό,τι και να λεν οι ιντριγκαδόροι!
 Ο ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση