GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Κίνας

Μπορεί η μάχη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ να μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τα φώτα στρέφονται π...

Μπορεί η μάχη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ να μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τα φώτα στρέφονται πλέον στη δεύτερη υπερδύναμη, την Κίνα, όπου ξεκίνησε την Πέμπτη το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της κινεζικής ιεραρχίας είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στο Πεκίνο, μια πολιτική φιέστα, όπου με πολλές τυμπανοκρουσίες, αλλά στην πραγματικότητα κεκλεισμένων των θυρών, λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας από το πανίσχυρο πολιτμπιρό.
Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», επόμενος γενικός γραμματέας του κόμματος -και κατ’ επέκταση πρόεδρος που θα αναδειχθεί στο λαϊκό συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο- θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Σι Ζινπίνγκ. Προστατευόμενος του Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος διατηρεί ακόμη ισχυρότατα ερείσματα στην κινεζική πολιτική σκηνή και το πολιτμπιρό, ο Σι έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του Πεκίνου.
Είναι ένα από τα «πριγκιπόπουλα», δηλαδή τους κομματικούς αξιωματούχους που προέρχονται από πολιτικά «τζάκια» και ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Θεωρείται φιλελεύθερος τόσο σε πολιτικά όσο και οικονομικά ζητήματα, μια έννοια βέβαια που δεν πρέπει να μεταφράζεται με τα δυτικά δεδομένα, αλλά σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και κατά των κρατικών μονοπωλίων.
Αφού βγήκε εκτός μάχης ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μπο Σιλάι, ο δρόμος για την προεδρία είναι ανοιχτός για τον Σι. Ως μέλος της πολιτικής «αριστοκρατίας» στην Κίνα, ο Σι έμαθε από νωρίς ότι οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια εικόνα του. Λέγεται ότι έχει οικοδομήσει ένα πολύ στενό δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι είναι ορκισμένοι σε σιωπή.
Ορισμένα πράγματα ήδη δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: Κάποια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η οικογένεια του επόμενου Κινέζου προέδρου διαθέτει αμύθητη περιουσία και παρότι δεν υπήρξε ο παραμικρός υπαινιγμός για την ακεραιότητα του ίδιου του Ζινπίνγκ, η είδηση διαγράφηκε αμέσως από τη λογοκρισία.
Παρόλα αυτά, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι, που θα είναι ο κεντρικός άξονας στη θητεία της επόμενης ηγεσίας. Τουλάχιστον αυτό σηματοδότησε με την ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο.
Ο Σι Ζινπίνγκ καλείται ακόμη να προχωρήσει άμεσα σε επώδυνες -για την ελίτ- οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι αριθμοί στην Κίνα έχουν πάψει να ευημερούν και η ανάπτυξή της κινδυνεύει να μην είναι πλέον βιώσιμη.
Το δίδυμο Σι Ζινπίνγκ και Λι Κεκιάνγκ αναλαμβάνει λοιπόν ένα έργο δυσκολότερο από αυτό των προκατόχων τους και δεν λείπουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δύο άνδρες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι αντίπαλες φράξιες στους κόλπους του πολιτμπιρό δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στον Σι, που καλείται να επιστρατεύσει το ταλέντο του ως ισορροπιστής.

1 σχόλιο

  1. Όσοι μένουν Αθήνα, Πειραιά, Αττική να κατέβουν στο Σύνταγμα.
    Μετά, ας μη διαμαρτύρονται γιατί πέρασαν τα μέτρα … Στην Ισπανία ξεσηκώνονται.
    Εμείς τους αφήνουμε να κάνουν ότι θέλουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση