GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια δεύτερη σκέψη για την υπόθεση της Φλώρας Μπαμπινιώτη

Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης Αφορμή για την παράθεσ e των ακόλουθων σειρών στάθηκε ο καταιγισμός δημοσιεύσεων σε έντυπα και ηλε...

Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Αφορμή για την παράθεσe των ακόλουθων σειρών στάθηκε ο καταιγισμός δημοσιεύσεων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για την παραπομπή για το αδίκημα της «τέλεσης κατάχρησης σε ασέλγεια ανήλικης κάτω των 18» της κόρης του ακαδημαϊκού κ. Γ. Μπαμπινιώτη, κας Φλώρας Μπαμπινιώτη. Είναι γνωστή (και πολλάκις καταγεγραμμένη) η αρνητική προδιάθεση προς το πρόσωπο του φιλολόγου, τέως Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κορυφώνεται με κάθε περαιτέρω (αιμοφιλική) αναφορά.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μιας εποχής κρίσεως, όπου καθείς αναζητά το σκάνδαλο που θα απομακρύνει την προσοχή από το δυσμενές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς και παράλληλα, θα υπογραμμίσει τον πόνο του διπλανού ("κατ' ευχήν" "σημαίνοντα") για την πρόσκαιρη απάλυνση του κάθε προσωπικού πόνου, μοιάζουμε να λησμονούμε όλα εκείνα που μας ξεχωρίζουν ως νοήμονα, με αίσθηση δικαίου, γεμάτα αμφιβολία όντα.
Ένα καθαρό μυαλό, και κυρίως αυτό των δημοσιογράφων, που καλούνται να δημοσιεύουν ειδήσεις απέχοντας από την απόλυτα υποκειμενική κρίση -σίγουρα, δε, από την καθαρά εμπορική- οφείλει να σκεφτεί ότι ενδεχομένως υπάρχουν και παράμετροι που αφορούν την ψυχική υγεία των εμπλεκομένων (κατηγορούμενης και ανήλικης) καθώς και πλείστα άλλα στοιχεία, τα οποία δεν είναι γνωστά πέραν των δικαστικών αιθουσών και φακέλων.
Παραβλέπεται (σκοπίμως άραγε;) εν προκειμένω το γεγονός ότι προηγήθηκαν δικαστικές κρίσεις με ύψιστη αυτή του Αρείου Πάγου που έκρινε περί της αθωότητας της κατηγορουμένης, καθώς και καταθέσεις μαρτύρων αλλά και της ίδιας της ανήλικης περί διάψευσης των κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια θα είναι και πάλι η Δικαιοσύνη, έχοντας στα χέρια της όλα τα στοιχεία να κρίνει και να καταδικάσει ή να αθωώσει.
Δεδομένου, επίσης, ότι η εν λόγω υπόθεση αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τόσο της δημοσίως γνωστής οικογένειας όσο και της οικογένειας της τότε ανήλικης κοπέλας, η επίθεση που πηγάζει από την αντιπάθεια, δικαιολογημένη ή μη, προς το πρόσωπο του τέως Υπουργού ο οποίος ουδόλως εμπλέκεται, υποθάλπει το αίσθημα ασφάλειας δικαίου προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές.
Η καταγωγή, και μόνο, από συγκεκριμένους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις δημόσια αναγνωρισμένες, δεν θα πρέπει εξάλλου να αποτελεί κριτήριο κατηγορίας τόσο για τον ανιόντα όσο και για τον κατιόντα για πράξεις που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά. Σαφέστατα κανείς θα σκεφτεί το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης και επιρροής, αλλά η άκριτη κατηγορία άνευ δεύτερης σκέψης και αμφιβολίας και η στοχοποίηση αφαιρεί την αντικειμενικότητα που απαιτείται.
Κίνδυνος που αφορά εν τέλει τον καθένα μας ξεχωριστά καθώς είναι άδικο για όποια πλευρά να φέρει κοινωνικά το βάρος της ευθύνης των πράξεων του άλλου. Η καταδίκη, μην ξεχνάμε, ότι είναι πάντα σίγουρη στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς όπως σοφά λέει ο θυμόσοφος λαός: «Κάθε σπίτι σηκώνει το δικό του Σταυρό».
Αναντίρρητα ζούμε στην εποχή της κατάλυσης των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς όσα αποκτήθηκαν με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μοιάζουν να έχουν ήδη χαθεί, κυρίως δε τα εργασιακά δικαιώματα, επιστρέφοντάς μας πίσω έτη πολλά.
Αυτό που όμως τρομάζει, κυρίως, είναι η διαπίστωση ότι όλη αυτή η τεταμένη κατάσταση αφαιρεί κάθε αίσθηση ασφάλειας δικαίου εν γένει επεκτεινόμενη και σε πιο κρίσιμα δικαιώματα συνυφασμένα με την ίδια μας την φύση και αξιοπρέπεια.
Το τεκμήριο αθωότητας, όπως καθιερώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, στο άρθρο 9 και σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο. Η αρχή αυτή επιβάλλει το δικαστήριο εν αμφιβολία να αποφανθεί υπέρ του κατηγορουμένου (in dubio pro reo).
Πολλώ δε μάλλον η εφαρμογή του οφείλει να διέπει και την δημοσίευση ειδήσεων που αφορούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων μέχρις αμετάκλητης διαγνώσεως ενοχής του κατηγορουμένου.
Σε κάθε περίπτωση, οιαδήποτε αναφορά στο όνομα του (εν αμφιβολία ακόμη) κατηγορούμενου οφείλει να απέχει της εμπλοκής των συγγενικών του προσώπων, της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής του ζωής στο βαθμό που υπαίτιος καθίσταται έκαστος εξ ημών για τις πράξεις του, οι οποίες δεν βαρύνουν και δεν εμπλέκουν έτερα πρόσωπα.
Καταλήγοντας, αν κάποιο από όλα τα δικαιώματα, που πολλοίς κόποις αποκτήθηκαν, μπορούμε να διασώσουμε, ας είναι αυτό της αξιοπρέπειας, της αμφιβολίας και της δεύτερης σκέψης.

9 σχόλια

  1. Συγχαρητήρια στο Κον Παπαγιώτη μόλις εξασφάλισε την επιλογή του σε μια ανώτατη Θέση στο Ελληνικό Εποικοδόμημα του νέμεται την εξουσία απο την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους.

    Καλό γλείψιμο παληκάρι μου, ίσως χρειασθείς και λιγάκι να χρεισιμοποιήσεις και την έξοδο του ανθρωπίνου οργανισμού σου για να φτάσεις σε ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο χωριό μου λένε ότι "Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά", το ξέρεις και συ νομίζω. Δε μπορεί στα καλά καθούμενα οι γονείς της κοπέλας (γιατροί το επάγγελμα, όχι τυχαίοι) να κατηγορούν την κόρη του μεγάλου Δάσκαλου Μπαμπινιώτη. Άλλωστε υπήρξε και ανάλογο περιστατικό με άλλη κοπέλα του σχολείου, την οποίαν την πήραν οι γονείς της και την μετέγραψαν αλλού. Τώρα τα περί "αδέκαστης ελληνικής δικαιοσύνης", ας τα αφήσουμε γιατί έχουμε χορτάσει από τέτοιες μεγαλοστομίες και μπουρδολογίες. Τελικά πρέπει να το πάρουμε απόφαση: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολοι γαμιεστε21 Νοε 2012, 7:41:00 μ.μ.

    και μονο που ασχοληθηκες με το γλυφομουνι της λεγαμενης
    παπαναγιωτη
    δειχνει τι ασχολ (asshole) εισαι . . . .
    φτου σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενώ αν για παράδειγμα ήταν στη θέση της λεγάμενης ο Περιφερειάρχης θεσσαλίας θα έγραφες ακριβώς τα ίδια Μαρίε Παναγίωτη......
    βρε αντε λούφαξε και σταματα να γλείφεις.
    με τον εξαφανισμό του ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκες και συ. τώρα σαν το ΟΡΝΙΟ φαίνεται μοιρίστηκες αίμα και τσουπ φανερώθηκες.
    ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ Κ.ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ Παπαγιώτη θα σε διορθώσω με καλοπροαίρετη διάθεση καθότι στο άρθρο σου αφήνεις ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ 2 πολύ ουσιαστικά ερωτήματα:
    1/ Σε ποιό σχολικό Ίδρυμα κερδίζει τον μισθό της ως εργαζόμενη η κ Μπαμπινιώτη (και ποιός είναι ο επικεφαλής του Ιδρύματος;)
    2/ Πριν αναλωθείς στα περί της Υπουργικής θητείας του συναδέλφου μου καθηγητή κ Μπαμπινιώτη γιατί ΔΕΝ έψαξες σε ποιό χρονικό σημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας αφορά το "ατόπημα" για το οποίο και κατηγορείται η συγκεκριμένη καθήγήτρια;
    Πάντα διασκέδαζα με τις απόψεις σου και αναρωτιόμουν "πόθεν έρχεσαι και που τό πας" αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς αγνοείς τόσα πολλά που θα έπρεπε να σε κρατήσουν μακριά από κάθε σχόλιο αλλά παρά ταύτα έγραψες...
    Σίγουρα η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αλλά στο μεταξύ το δικό σου άρθρο σε καταδικάζει να μένεις "αιωρούμενος"... στην κρίση κάθε λογικού αναγνώστη που δεν έχει λόγους ούτε να ζηλεύει πολύ δεν περισσότερο να μισεί τον κ Μπαμπινιώτη (εξαιρουμένων των πολύ "φανατικών" οπαδών του ΠΑΟΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο πολυπρόβλητος της φιλεκπαιδευτικής κ του Πανεπιστημίου μέχρι και Υπουργός Μπαμπινιώτης επισύρει αυτοματικά αρνητική προδιάθεση;;; ο αθώος επιστήμων...
    Τί μαθαίνει κανείς.
    Τα περί τεκμηρίου της αθωότητας ειναι για την περίπτωση: "αλλα λόγια ν αγαπιόμαστε". Διόρισε και ξαναδιόρισε ξεδιάντροπα τη θυγατέρα του στο υποκατάστημα και βιλαέτι της φιλεκπαιδευτικής "Αρσάκειο" που ο ίδιος εποπτεύει(!) και ποία χρεία μαρτύρων υπάρχει; (Το βδελυρό κυνηγητό στη νηπιαγωγό Μαριάννα Ρουπαλιώτη -που την απέλυσε εν κυήσει της- καθώς και τα καμώματα της θυγατρός, ας κριθούν οριστικά απο τους δικαστές αλλά κ την κοινή νοημοσύνη.
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο λήμμα "γλείψιμο" του λεξικού Μπαμπινιώτη θα καταχωρηθεί τιμής ένεκεν και το όνομα του κου Παπαγιώτη!!
    ippolon@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΑΧΑ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΣ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ......ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΦΗΕΣΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 12΄45 ΑΝΩΝΥΜΟ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση