GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ...

Tου Λάμπρου Κριαρά. Τελικά το ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές φαίνεται ότι γίνεται πράξη…αν και οι πράξεις του«δράματος» μέχρι να δ...

Tου Λάμπρου Κριαρά.

Τελικά το ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές φαίνεται ότι γίνεται πράξη…αν και οι πράξεις του«δράματος» μέχρι να δημιουργηθεί ήταν πολλές και περίεργες….
Θα θυμάστε ότι όταν η Ολυμπιακή ήταν κρατική,όλοι μιλούσαν για κρατικό μονοπώλιο και όλοι έπιναν νερό στο βωμό του ανταγωνισμού…Τότε, η Aegean που είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά, τα «έριχνε» χοντρά στο κρατικό μονοπώλιο της Ολυμπιακής.Τότε, ήταν η εποχή που όλοι ήθελαν τον υγιή ανταγωνισμό, που σήμαινε πάνω από μία,τουλάχιστον, εταιρείες.
Έκτοτε, είδαν πολλά τα μάτια μας….η Ολυμπιακή εκχωρήθηκε σε ιδιώτη (MIG), ιδιώτης άρχισε (γιατί άραγε?) να συρρικνώνει την εταιρείας με καταργήσεις δρομολογίων, πώληση των slots, πώληση των αεροσκαφών. Λίγο μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, στο όνομα του ανταγωνισμού τότε, ήρθε η πρόταση συγχώνευσης Ολυμπιακής – Aegean. Πρόταση που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ρητά και κατηγορηματικά διότι θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο.Σήμερα,παίζεται το ίδιο έργο, με την πρόταση εξαγοράς της Ολυμπιακής από την Aegean!
Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο ιδιοκτήτης της Aegeanβρέθηκε στη Μυτιλήνη για να διαβεβαιώσει τους νησιώτες ότι για τα «καλά της νομιμοποίησης» του ιδιωτικού μονοπωλίου που επιχειρείται και πάλι στις αερομεταφορές.
Οι αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια για αυτή την κίνηση του ιδιοκτήτης της Aegean ήταν πολλές. Πρώτος-πρώτος ο βουλευτής του νομού Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος γνωρίζει από παλιά το θέμα (για όσους θυμούνται είχε, ως τομεάρχης μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, συγκρουστεί σφοδρά με την κυβέρνηση της ΝΔ όταν έγινε η πώληση της Ολυμπιακής).
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο π. Υπουργός του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, σε δήλωσή του στις 6 Νοεμβρίου 2012, ότι το ιδιωτικό μονοπώλιο που επιχειρείται να καθιερωθεί μεθοδεύθηκε πριν χρόνια και υλοποιήθηκε το 2008 από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία, εκτός νομίμων διαδικασιών, εκποίησε την Ολυμπιακή. Η εξιστόριση συνεχίσει: Αμέσως μετά την πώλησή της, η Ολυμπιακή αρχίζει αδικαιολόγητα να «τεμαχίζεται» και να συρρικνώνεται, με καταργήσεις δρομολογίων και πωλήσεις των «χρυσοφόρων» slots. Ιδιοκτησιακά, πλέον,δεν διαθέτει κανένα σχεδόνπτητικό μέσο, αλλά αναγγέλλεται η εξαγορά της από την Aegean, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός – ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές – των δύο συνεργαζόμενων ήδη εταιρειών και στο όνομα των δικών τους πριν δύο χρόνια συμφωνιών. Τελικά, «τι πωλείται και τι εξαγοράζεται;»είναι το ερώτημα που τίθεται στην «πιάτσα».
Η επιχειρηματολογία του ιδιοκτήτη της Aegean, κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μυτιλήνη, δεν έπεισε και τον πλέον αφελή νησιώτη για το τι θα συμβεί εάν νομιμοποιηθεί το επιχειρούμενο ιδιωτικό μονοπώλιο και επικρατήσει τελικώς το ιδιωτικό έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Άλλωστε ακόμη και ο πλέον καλόπιστος νησιώτης διερωτάται όλα αυτά «τα καλά και συμφέροντα», (περισσότερες πτήσεις καλύτερα κατανεμημένες και φθηνότερα εισιτήρια) που εξήγγειλε ότι θα προκύψουν μετά την συγχώνευση, τι τους εμποδίζει να τα έχουν εφαρμόσει για να βελτιωθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες ειδικά στα ακριτικά νησιά!
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βασιλάκης όταν προσπάθησε να δημιουργήσει την αεροπορική εταιρεία Aegean το βασικό του, τότε, επιχείρημα ήταν να«σπάσει» το κρατικό μονοπώλιο της Ολυμπιακής, ώστε να ευεργετηθούν οι πολίτες.Ήταν τότε που ο ίδιος δήλωνε ότι «επιδίωξή μας είναι να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ο υγιής ανταγωνισμός» και με κατηγορηματικότητα διαβεβαίωνε ότι δεν«αποβλέπει σε κανένα μονοπώλιο», καθώς, όπως έλεγε, «σε μια ελεύθερη αγορά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να υπάρχουν μονοπώλια».Αγωνιζότανε,δηλαδή, για να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός!
Δεκαπέντε χρόνια μετά τον «ανιδιοτελή του αγώνα» έρχεται να αποδειχθεί ότι όλα αυτά που τότε κατήγγειλε, δεν ήταν παρά προσχηματικά. Οι καταγγελίες του ήδη από το 1998 στην Ε.Ε. στόχευαν τελικώς,όπως αποδεικνύεται,στην καθιέρωση ιδιωτικού μονοπωλίου.
Αλήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την καταστρατήγηση της απόφασης που η ίδια έλαβε μόλις τον Ιανουάριο του 2011 –μεσούσης της οικονομικής κρίσης - με την οποία ρητά απαγόρευσε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών; Υπάρχει άραγε έστω και μία Αρχή Ανταγωνισμού η οποία δεν θα συνταχθεί πλήρως με αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

4 σχόλια

  1. Ανδρεας Παπαδατος

    ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΒΟΛΤΟΥΛΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΜΕ,Κ ΕΦΥΓΕ......ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ??ΑΑΑΑ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΣΕΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.
    ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ.
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ.
    ΤΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν ξεκινας μια επιχείρηση δηλαδη μια κομπίνα πρεπει να βρεις ένα ωραιο σλογκαν-ταξιμο μέχρι οι ΜΑΚΑΚΕΣ να το χάψουν π.χ αλλάγή εδώ και τώρα, εξω οι βάσεις του θανάτου, Λεφτά Υπάρχουν, οχι στα κρατικά μονοπώλεια, αγοραζε απο ελληνικά Σουπερμαρκετ και πολλά άλλα και όταν οι μακακες το χαψουν και πετυχεις τον στοχο σου τους ΓΑΖΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση