GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτόματοι πωλητές τροφίμων στα σχολεία;

...

Η πολυεθνική Dole, με την έγκριση και τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας,μοιράζει μπανάνες στους ανυποψίαστους μαθητές μας. Η Σχολική Επιτροπή σπεύδει να «εξοπλίσει» τα – αρχικάμη έχοντα κυλικείο – σχολεία με αυτόματους πωλητές τροφίμων. Το Τελευταίο Θρανίο καταδικάζει τις παραπάνω ενέργειες και καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να αντισταθούν σε τέτοιες τακτικές που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.
Οι λόγοι είναι πασιφανείς:
Στο δημοτικό σχολείο τα παιδιά διαμορφώνουν από πολύ μικρή ηλικία στάσεις απέναντι σε σημαντικά θέματα όπως υγιεινή διατροφή, καταναλωτικά πρότυπα,περιβάλλον και αειφορία. Η λειτουργία ενός αυτόματου πωλητή τροφίμων δε συνάδει με τις παραπάνω αξίες που είναι και παιδαγωγικοί στόχοι των εκπαιδευτικών, για την επίτευξη των οποίων εκπονούνται συχνά στα σχολεία έξτρα προγράμματα αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς. Το δημόσιο σχολείο οφείλει να προστατεύει τα παιδιά από τη διαφήμιση προϊόντων και εμπορευμάτων και τους κάθε λογής χορηγούς. Όσον αφορά στην έλλειψη κυλικείων σε κάποια σχολεία,η εμπειρία έδειξε, ότι τα παιδιά αυτά μαθαίνουν να εκτιμούν το σπιτικό φαγητό απέναντι στην εύκολη, αμφίβολης ποιότητας και ακριβότερη λύση του έτοιμου και συσκευασμένου.
Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις όπως αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία όπου μαθητές δάσκαλοι και γονείς παίρνουν τη διατροφή στα χέρια τους και οργανώνουν το σχολικό τους κυλικείο με φρούτα , γάλα και υγιεινά σνακ.
Σε κάθε περίπτωση η διατροφή των μαθητών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει οποιαδήποτε επιχείρηση ή ένα μηχάνημα και πολύ περισσότερο με το άλλοθι της υγιεινής διατροφής.
Θα περιμέναμε δε ο Δήμος Χαλκίδας και η Σχολική Επιτροπή να ενσκήψουν στις πραγματικές ανάγκες δεκάδων- προς το παρόν – μαθητών στα σχολεία της πόλης μας που υποσιτίζονται. Να βρουν λύσεις γι αυτά τα παιδιά όπως κάνουν άλλοι δήμοι της χώρας.
Ας συνεργαστούν με καταστήματατης πόλης, που δε νοιάζονται να διαφημιστούν, αλλά ενδιαφέρονται να προσφέρουν αφιλοκερδώς στους μαθητές που δε θα μπορούσαν να ψωνίσουν σε αυτόματο πωλητή, γιατί απλά δεν έχουν λεφτά να τον πληρώσουν!
Γιατί στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη.
Έξω οι επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές και οι χορηγοί από τα σχολεία.
Όχι στη χειραγώγηση του έργου των εκπαιδευτικών.
Να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του σχολείου.
Από το Τελευταίο Θρανίο
Χαλκίδα 21/11/2012
Πηγή: alfavita Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση