GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λύσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τις εξαιρέσεις, το ανώτατο ύψος του επιδόματος και ...


Τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τις εξαιρέσεις, το ανώτατο ύψος του επιδόματος και τις διαδικασίες για τη χορήγηση και την είσπραξή του από τους καταναλωτές, αποσαφηνίζει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες.
Το «Εθνος» παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό για το ποιοι καταναλωτές και πώς θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης.
1 Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης;
Ολα τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
2 Ποιοι εξαιρούνται;
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
Η επαγγελματική στέγη.
Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
Οι κάτοικοι εξωτερικού.
3 Ποια είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος;
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης εφόσον πληρούν συνδυαστικά τα ακόλουθα κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου ? Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι ο δικαιούχος είχε υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από τον δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος
Το επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
4 Τι ισχύει για όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση;
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
5 Ποιο είναι το ύψος του επιδόματος;
Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και για επιφάνεια μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα, το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο, για την οποία όμως τίθεται ανώτατο όριο. Με βάση αυτό το κριτήριο, το ποσό του επιδόματος δεν ξεπερνά για τις πλέον ορεινές και κρύες περιοχές της χώρας τα 840 ευρώ, ενώ το κατώφλι διαμορφώνεται στα 168 ευρώ.
6 Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα;
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, Το ονοματεπώνυμό του, Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του, Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, Η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία, ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
7 Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων;
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
8 Ποια δυνατότητα δίνει στον χρήστη η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
9 Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;
Για κάθε διαμέρισμα θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία: Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά). Ονοματεπώνυμο. Οροφο. Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης.
Η πληρωμή του επιδόματος
10 Πώς θα χορηγηθεί το επίδομα;
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων εντός 20 ημερών από τη μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολή της αίτησης του δικαιούχου.
Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου, λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ’ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Κώστας Αντωνάκος
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Και θα φανεί και σήμερα όπου η συμμετοχή στη πορεία του Πολυτεχνείου σε 1 ώρα θα είναι μεγαλύτερη. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, άνεργοι, απελπισμενοι και αγανακτισμένοι. Ολοι θα έπρεπε να κατεβούμε στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Οσο καθόμαστε στα σπίτια μας, τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται, μαζί με τα ελάχιστα ανθρωπάκια που βρίσκονται γύρω τους. Η οργή των φοιτητών και εργαζομένων κατά της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, νεολαίας ΔΗΜΑΡ και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων είναι πρωτοφανής. Κανένας που στηρίζει αυτό το σάπιο καθεστώς δεν είναι στο απυρόβλητο ! Όλοι στους δρόμους έξω από το Πολυτεχνείο και για όλο το Σαββατοκύριακο ! Όπως τότε το 1973!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση