GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενώπιος ενωπίω οι ιταλοί υποψήφιοι

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες σε τηλεοπτική αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς οι Πιερλουίτζι Μπερ...

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες σε τηλεοπτική αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς οι Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Ματέο Ρέντσι.
Οι περισσότεροι παρατηρητές συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι η τηλεοπτική αυτή αντιπαράθεση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από δυο ώρες, διεξήχθη σε φιλικό και «ζεστό» κλίμα, ενισχύοντας έτσι την γενικότερη εικόνα της ιταλικής κεντροαριστερής παράταξης.
Ο Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, στον πρώτο γύρο των εκλογών για το χρίσμα του κεντροαριστερού υποψήφιου πρωθυπουργού, την περασμένη Κυριακή, έλαβε το 44,9% των ψήφων. Ο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας, ήρθε δεύτερος, με το 35,4% των προτιμήσεων των τριών εκατομμυρίων ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που εξέφρασαν την προτίμησή τους. Στις 2 Δεκεμβρίου θα είναι οι πρωταγωνιστές του δεύτερου και καθοριστικού γύρου, για την τελική επιλογή.
Κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ, έγινε αναφορά στα κύρια θέματα εσωτερικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
«Αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα δώσω εκατό ευρώ το μήνα σε όλους τους πολίτες που κερδίζουν λιγότερο από 2.000 ευρώ το μήνα», υποσχέθηκε ο Ρέντσι.
«Δεν υπόσχομαι τέτοιου είδους θαύματα, αλλά θα ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών χάρη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση του ανταγωνισμού σε τομείς όπως αυτοί των ασφαλειών, των φαρμάκων, των τηλεπικοινωνιών», απάντησε ο Μπερσάνι.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος υπογράμμισε ότι «κανένας δεν σώζεται μόνος του, ούτε και οι πιο ισχυροί. Χρειάζεται αλληλεγγύη και ένα μέρος του δημόσιου χρέους των χωρών που βρίσκονται σε δυσκολία, θα πρέπει να βαρύνει το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ».
Ο Ρέντσι τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», και πρόσθεσε ότι «η οικονομική εξυγίανση πρέπει να ολοκληρωθεί για το καλό των ιταλών, όχι επειδή το ζητά η (καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα) Μέρκελ την οποία κάποιοι παρουσιάζουν σαν τέρας».
Αναφερόμενος στην δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων, ο γραμματέας των Δημοκρατικών υπερασπίστηκε τον πρόσφατο περιορισμό της κατά 50%. Πρέπει όμως να συνεχίσει να υφίσταται, διότι η πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί μόνον ένα προνόμιο των πλούσιων», εξήγησε, κάνοντας μάλιστα αναφορά στις αρχές της Δημοκρατίας και στην σκέψη του Κλεισθένη και του Περικλή.
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας επέμεινε αντιθέτως στην θέση του για ολική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι οι ιταλοί πολίτες εκφράσθηκαν με αυτό, ακριβώς, τον τρόπο, σε δημοψήφισμα.
Στην ερώτηση ποια θα είναι τα πρώτα τρία πράγματα που θα κάνουν αν εκλεγούν πρωθυπουργοί, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε: «την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών μόλις γεννιούνται· νέα ισχυρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της μαφίας· στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο Ρέντσι υπέδειξε ως άμεσες προτεραιότητες «τον περιορισμό της εργατικής νομοθεσίας σε εξήντα άρθρα, την αυστηρή μείωση της γραφειοκρατίας και ένα ευρύ σχέδιο για την ψηφιακή τεχνολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση