GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Γιατί απεργούμε κατά της λιτότητας στην Ευρώπη»

Τι απαντούν συνδικαλιστές από πέντε χώρες Πολύ μεγάλες οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία   Ενόψει της ημέρας της π...

Τι απαντούν συνδικαλιστές από πέντε χώρες
Πολύ μεγάλες οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία
 
Ενόψει της ημέρας της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της λιτότητας η βρετανική εφημερίδα “Guardian” βρήκε και συνομίλησε με αντιπρόσωπους εργαζομένων πέντε ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την ύφεση και τα μέτρα λιτότητας - άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- και τους ζήτησε να εξηγήσουν γιατί συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα δράσης.
Ισπανία: «Δεν κάνουν όλοι τις ίδιες θυσίες»
«Στην Ισπανία, η ύφεση έχει απίστευτες συνέπειες. Έχουμε αβάστακτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, (πάνω από 25%), το κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται.
Με αυτή την απεργία θέλουμε να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που «ακούνε» μόνο τις φωνές των ισχυρών.  Ο δρόμος που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν είναι ο τρόπος να βγούμε από την κρίση. Δεν κάνουν όλοι τις ίδιες θυσίες: οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ελίτ εξαιρούνται και ορισμένοι φτάνουν στο σημείο ακόμη και να επωφελούνται από αυτήν, προστατευμένοι από την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί εξαπατούν αναίσχυντα τη δημοκρατική διαδικασία. Για αυτό το λόγο απεργούμε.», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας και εκπρόσωπος των Εργατικών Επιτροπών  (CCOO) Φερνάντο Λεθκάνο.
Πορτογαλία: «Μεταβιβάζουμε την αλληλεγγύη μας»
Η ανεργία στην Πορτογαλία ήδη επηρεάζει 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων.  Έχουμε κάποιες από τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες στην Ευρώπη  και το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει ενώ οι μισθοί πέφτουν.  Περίπου 500.000 εργαζόμενοι κερδίζουν τον κατώτατο μηνιαίο μισθό (432 ευρώ  μετά τη φορολόγηση). Περισσότερο από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι επιβιώνουν με συντάξεις 200-300 ευρώ το μήνα. Το σύνθημά μας είναι απλό:»Απεργούμε ενάντια στην εκμετάλλευσης και την εξαθλίωση».  μαχόμαστε ενάντια στα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας για το 2013 και ενάντια στις σκληρές αυξήσεις της φορολογίας που σημαίνουν περικοπές στα εισοδήματά μας.  Με αυτά κατά νου μεταβιβάζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ευρωπαίους εργαζομένους που συμμετέχουν σε αυτή την ημέρα δράσης.», δηλώνει ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Πορτογάλων Εργαζομένων (CGTP-IN) Αρμάντο Φαρίας.
Γαλλία: «Σταματήστε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης»
«Κάθε ημέρα στην Ευρώπη οι πολιτικές λιτότητας δείχνουν τις καταστροφικές τους συνέπειες και αποτρέπουν οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης. Επιλέγοντας λιτότητα αντί για αλληλεγγύη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό πίεση- ιδίως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία- καταφέρνουν ένα σημαντικό χτύπημα στο κοινωνικό ιδανικό που θα έπρεπε να δίνει ζωή στην Ευρώπη.  Οι «θεραπείες-σοκ» που επιβάλλονται στους εργαζομένους δείχνουν το πολιτικό αδιέξοδο που οδηγεί στην κατάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, αλλά διατηρώντας την απελπισία.  Είναι μια κρίση που πυροδοτεί τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον πειρασμό του απομονωτισμού.», υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT)  Μπερνάρ Τιμπό.   
Ελλάδα: «Αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα»
«Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιορίζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων  και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, προς όφελος των τραπεζιτών και των δανειστών. Αυτοί οδηγούν το λαό μας στη μιζέρια και την φτώχεια. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει το δόγμα της «ανταγωνιστικότητας». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό και την εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν στην σταθερότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Η κοινή και συντονισμένη δράση των εργατικών σωματείων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ. Αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα να βγούμε από την κρίση.» τονίζει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη.
Βρετανία: «Δεν πρόκειται για ”τιμής ένεκεν” δράση»
«Πρόκειται οποιαδήποτε έστω ομοιότητα με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.  Οι εργαζόμενοι βρίσκονται συνεχώς με λιγότερα χρήματα και προσπαθούν να βιοπορίσουν. Ελπίδα μου είναι αυτή η 14η Νοεμβρίου να είναι μόνο η αρχή. Μπορέσαμε ήδη να φέρουμε σε δύσκολη θέση το σωματείο μας οδηγώντας το να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 30 Νοεμβρίου, τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να ταρακουνήσουμε το υπουργικό συμβούλιο. Δεν πρόκειται για δράση ‘τιμής ένεκεν’. Μας έχουν στριμώξει υπερβολικά και παλεύουμε για να νικήσουμε.», εξηγεί το μέλος του Σωματείου Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών και του Δικτύου Δημοσίων Υπαλλήλων Μπεν Ρόκερ.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση