GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε Μνημόνιο και η Κύπρος- «Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα»

Το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για την κατ’ αρχήν συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο,...


Το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για την κατ’ αρχήν συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, στην οποία κατέληξαν χθες βράδυ η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και η τρόικα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Έγινε σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί το καλύτερο υπό τις περιστάσεις. Με την προσφυγή στο Μηχανισμό Σταθερότητας τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και σκληρά», είπε ο κ. Στεφάνου ύστερα από συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν σε εργασιακά θέματα.
«Δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέστη αναγκαία η προσφυγή της Κύπρου για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία του τόπου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στόχος της κυβέρνησης, είπε, ήταν η κατάληξη σε μνημόνιο που να μπορεί να λειτουργήσει και να μην χρειαστούν και άλλα μνημόνια. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Αντιδράσεις από την ηγεσία των συνδικάτων
Αρνητικές, αλλά συγκρατημένες, ήταν οι αντιδράσεις των ηγετών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά από την ενημέρωσή τους για όσα προβλέπει το μνημόνιο για τους εργαζομένους.
Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) Γλαύκος Χατζηπέτρου, τόνισε ότι «τα μέτρα είναι ετεροβαρή και σφαγιαστικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και κάποια από αυτά ενέχουν το στοιχείο της σκοπιμότητας».
«Όλα τα μέτρα στοχεύουν τον δημόσιο υπάλληλο», ανέφερε και υπενθύμισε ότι η συντεχνία έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για σειρά μέτρων τα οποία, με βάση τις γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων της, είναι αντισυνταγματικά.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «υπό τις περιστάσεις φαίνεται ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης», σημειώνοντας όμως ότι «είναι πολύ σοβαρό το γεγονός πως ακόμα δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος των ελλειμμάτων των τραπεζών».
Ο γενικός γραμματέας της δεξιάς Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Νίκος Μωυσέως, δήλωσε ότι τα μέτρα που επωμίζονται με το μνημόνιο οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι πράγματι πολύ σκληρά και σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στα κοινωνικά ταμεία, όπως το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην γενικότερη κοινωνική πολιτική του κράτους».
«Ασφαλώς, η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι η ίδια με τις άλλες χώρες από όπου έχει περάσει η τρόικα. Μας ανησυχεί κατά πόσον αυτά τα μέτρα θα δώσουν τη λύση στην οικονομία μας ή αν θα μας οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία», είπε ο κ. Μωυσέως.
Επίσης ανέφερε ότι η ΣΕΚ θα μελετήσει τις θέσεις που της έχουν δοθεί, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν και ανάλογα θα λάβει τις αποφάσεις της.
Ο γενικός γραμματέας της αριστερή Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν δεσμεύεται από το όποιο μνημόνιο επιβάλλει η τρόικα.
«Δεν σημαίνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αποδέχεται εξ ορισμού ό,τι περιλαμβάνει αυτό το μνημόνιο, όταν καταστρατηγεί ή εξαφανίζει τις εργατικές κατακτήσεις», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ οδυνηρό για τους εργαζομένους. Ανέφερε επίσης πως σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, η τελική συμφωνία είναι βελτιωμένη.
Καταπέλτη για τους εργαζομένους χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Διομήδης Διομήδους, γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ (συντεχνίας που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ), και δήλωσε πως αρχίζει μια μαύρη εποχή για όλους τους εργαζομένους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση