GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη προτείνει ο Γ.Παπανδρέου!

«Σε αυτούς που εξεπλάγησαν από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέω: Ξανασκεφτείτε το. Δεν ήταν μόνο μια ανταμ...


«Σε αυτούς που εξεπλάγησαν από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέω: Ξανασκεφτείτε το. Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν – η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε: «Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Berggruen» στο Βερολίνο όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Huffington Post.
Κατά τον κ. Παπανδρέου, η απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ «ήταν μια έμμεση αλλά ισχυρή απάντηση στην επικίνδυνη εθνικιστική και λαϊκίστικη ρητορική που έχουν υιοθετήσει κάποιοι πολιτικοί για να περιγράψουν την τρέχουσα οικονομική κρίση».
«Το μήνυμα αυτό δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει: «Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της».
Κατά τον κ. Παπανδρέου, «είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην πρόσφατη εμπειρία του στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η παρούσα κρίση «είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική».
«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης περί του αντιθέτου, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ’ όλους ήθελαν αυτή την αλλαγή», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου. «Αντ’ αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα», εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός.
«Αντί της κατανόησης έχουμε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αντί για συλλογική, διαφανή δράση από τους οργανισμούς, μετακινηθήκαμε σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων όπου η ισορροπία δυνάμεων καθορίζεται από τα πολύ μεγάλα κράτη», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Συνεχίζοντας την κριτική του στη συνταγή που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «αντί για τις πραγματικές, απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, εφαρμόζουμε μια υπερβολική δόση λιτότητας ασχολούμενοι περισσότερο με τα συμπτώματα και λιγότερο με τις αιτίες της οικονομικής συμφοράς που έχει πλήξει την Ευρώπη».

Το όραμα του Γ.Παπανδρέου για τη νέα Ευρώπη
«Τα ευρωομόλογα και η ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση είναι ζωτικά εργαλεία για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου.
Η δεύτερη αλλαγή που προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός είναι οι παρεμβάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου η ανταγωνιστικότητα να βασιστεί στην ποιότητα, όχι στις ανοσότητες, όπως λέει.
Η τρίτη παρέμβαση που εισηγείται ο κ. Παπανδρέου είναι να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ’ αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.
Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, υποστηρίζει. «Ενας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ’ευθείας από τους πολίτες), πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Πηγή: protothema.gr

2 σχόλια

  1. 'Εχει και όραμα για την Ευρώπη ο καταστροφέας της Ελλάδας..
    ...ονειρεύεται ακόμα δημοψήφισμα !

    φτούυυυυυυυυυυυυ σου
    ρε συφιλιασμένε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΝΑ ΠΙΘΗΚΑΝΘΡΩΠΕ ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΞΕΦΤΙΙΛΑ.

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΣΥΦΙΛΙΑΡΑ ΤΗΝ ΦΑΡΑ ΣΟΥ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση