GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από τη Συρία

Επανάληψη των μαχών ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες και κούρδους μαχητές στο Ρας αλ Άιν, στην βορειοανατολική Συρία, κοντά στα τουρκικά σ...

Επανάληψη των μαχών ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες και κούρδους μαχητές στο Ρας αλ Άιν, στην βορειοανατολική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ανέφερε σήμερα ένας κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια ώρα το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο άλλες μαρτυρίες, έκανε λόγο για ενίσχυση των αντιτιθέμενων δυνάμεων στην περιοχή, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, που αν επιβεβαιωθεί, προοιωνίζεται κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Οι μαχητές αυτοί ανήκουν στην Επιτροπή Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, συριακού κλάδου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK, οι κούρδοι αυτονομιστές της Τουρκίας), που κατηγορείται από τους αντάρτες ότι παίζει το παιγνίδι του καθεστώτος.
Ελέγχουν τις περιοχές βορείως και ανατολικά του Ρας αλ Άιν, ενώ οι αντάρτες, οι οποίοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα και η ταξιαρχία Γουράμπα αλ Σαμ, ελέγχουν τις νότιες και τις δυτικές περιοχές, καθώς και το μεθοριακό πέρασμα προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με ακτιβιστές τους οποίους επικαλείται το Παρατηρητήριο, περίπου 200 μαχητές του Αλ Νόσρα και περίπου εκατό άνδρες της Γουράμπα αλ Σαμ, με την υποστήριξη τριών αρμάτων μάχης που κατελήφθησαν στη διάρκεια μαχών στην περιοχή, βρίσκονται στο Ρας Αλ Άιν, όπου έχουν συρρεύσει επίσης 400 κούρδοι μαχητές. Η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν διαφύγει και οι λίγοι που έχουν απομείνει ζουν μέσα στην ανασφάλεια και σε κακές ανθρωπιστικές συνθήκες επειδή, εξαιτίας των μαχών, το νερό και το ηλεκτρικό είναι μονίμως κομμένα», ανέφερε η πηγή του γαλλικού Πρακτορείου.
Τη Δευτέρα οι μάχες ανάμεσα σε Κούρδους και αντάρτες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 34 ανθρώπους, από τους οποίους οι 29 ήταν μαχητές του Αλ Νόσρα και της Γουράμπα αλ Σαμ και ένας ήταν επικεφαλής της κουρδικής τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος των δύο εκατομμυρίων Κούρδων της χώρας, οι πολιτοφυλακές των οποίων είναι ανεξάρτητες και μερικές φορές εχθρικές προς το Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση