GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς πέταξαν στη θάλασσα τη σορό του Λάντεν οι Αμερικάνοι

Ικανοποιήθηκε αίτημα του Associated Press για δημοσιοποίηση των στοιχείων Σύμφωνα με φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ...

Ικανοποιήθηκε αίτημα του Associated Press για δημοσιοποίηση των στοιχείων
Σύμφωνα με φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο Μπιν Λάντεν παρακολουθεί τηλεόραση στο κρησφύγετό του στην πόλη Αμπόταμπαντ λίγο πριν από την εισβολή των αμερικανικών στρατιωτών της επίλεκτης ομάδας Seals. EPA/DEPARTMENT OF DEFENSE
 
Αποκαλύπτονται για πρώτη φορά οι λεπτομέρειες της μυστικής ταφής του Οσάμα μπν Λάντεν στη θάλασσα, κατόπιν αιτήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press να δοθούν στη δημοσιότητα απόρρητα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αμερικανικού στρατού με βάση σχετική νομοθεσία που υπερασπίζεται την ελευθερία της πληροφόρησης.
Τα μηνύματα έδειξαν ότι κανένας ναύτης δεν παρέστη στη συγκαλυμμένη κηδεία  και ότι τα το ισλαμικό εθιμοτυπικό τηρήθηκε, ενώ η σορός του Μπιν Λάντεν αναφερόταν ως πακέτο της εταιρίας κούριερ FedEx..
Ένα μήνυμα με σφραγίδα απόρρήτου που στάλθηκε στις δύο Μαΐου από ανώτερο αξιωματικό του Αμερικανικού ναυτικού   περιγράφει συνοπτικά πώς πλύθηκε το σώμα του Μπιν Λάντεν, πώς τυλίχτηκε σε λευκό σεντόνι και πώς τοποθετήθηκε σε σάκο με βάρη. Σύμφωνα με άλλο μήνυμα, μόνο μια μικρή ομάδα της ηγεσίας του πλοίου από το οποίο έγινε η ταφή του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα γνώριζε για το γεγονός.
Ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε την 1η Μαΐου 2011, από επίλεκτα μέλη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα της πομάδας “Seal”, μεταφέρθηκε αργότερα στο αμερικανικό πολεμικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson.
«Ακολουθήθηκαν οι παραδοσιακές διαδικασίες της ισλαμικής ταφής. Ένας αξιωματικός προετοίμασε μερικά λόγια θρησκευτικής φύσης, τα οποία μεταφράστηκαν στα αραβικά από έναν φυσικό ομιλητή. Αφού διαβάστηκαν τα λόγια αυτά, το σώμα τοποθετήθηκε σε ειδικά προετοιμασμένη επίπεδη σανίδα και από εκεί γλίστρησε στη θάλασσα», γράφει σε μήνυμά του ο αντιναύαρχος Τσαρλς Γκάουετ.
Σε άλλο μήνυμά του, ο ναύαρχος Γκάουετ, τότε υποδιοικητής του Πέμπτου Στόλου και ένας άλλος αξιωματικός χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένες λέξεις για να συζητήσουν το κατά πόσον τα ελικόπτερα που μετέφεραν την επίλεκτη ομάδα τη σορό του Μπιν Λάντεν είχαν φτάσει στο Vinson. «Υπάρχουν νέα για το πακέτο μας;», ρωτήθηκε ο αντιναύαρχος Σάμιουλ Πέρεζ, διοικητής της ομάδας κρούσης που περιλάμβανε το Vinson. «Η FedEx παρέδωσε το πακέτο και τα δύο φορτηγά είναι καθοδόν», απάντησε εκείνος.
Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεσμευτεί να είναι η πιο διαφανής στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών , όσον αφορά το υλικό που σχετίζεται με τον θάνατο του μπιν Λάντεν κρατάει τα χαρτιά της κλειστά.
Απαντώντας σε ερωτήματα του Associated Press, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον Μάρτιο ότι δεν μπορούσε να βρει καμία φωτογραφία ή βίντεο της επιδρομής στο κρησφύγετο του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα ή κάτι που να δείχνει το πτώμα του. επίσης δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρει καθόλου φωτογραφίες από τη σορό του Μπιν Λάντεν μέσα στο αεροπλανοφόρο από όπου του έγινε ταφή στη θάλασσα.
Το Πεντάγωνο έχει πει επίσης ότι δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσει πιστοποιητικό θανάτου του, ή τα αποτελέσματα της νεκροψίας ή τα αποτελέσματα από  τα τεστ DNA  που διενεργήθηκαν στη σορό του ούτε οποιοδήποτε υλικό πριν από την επιδρομή που να δείχνει συζητήσεις σχετικά με το πώς θα χειρίζονταν οι αμερικανικές αρχές τη σορό του εάν τελικά κατέληγε να σκοτωθεί ο μπιν Λάντεν.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση