GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρχισε ο διάλογος ακτοπλόων-ναυτεργατών για την συλλογική σύμβαση

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των ακτοπλόων με τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στα πληρώματα τω...


Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των ακτοπλόων με τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στα πληρώματα των πλοίων, και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και νέα συνάντηση, σύντομα.
Σύμφωνα με στελέχη από τα ναυτεργατικά σωματεία, το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έθεσε θέμα μείωσης των αποδοχών κατά 15% στο ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων, κάτι που απορρίφθηκε άμεσα από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικαλέστηκαν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο κλάδος, ενώ από την πλευρά της η ΠΝΟ εμφανίστηκε αρνητική να συζητήσει την πρόταση να υπάρξουν αλλαγές στις συνθέσεις των πληρωμάτων στα πλοία, κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η ΠΝΟ έθεσε, επίσης, το πρόβλημα με την αποπληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων που χρωστούν κάποιες εταιρείες στα πληρώματα, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιες εταιρείες δεν έχουν δώσει ακόμα τις αυξήσεις προηγούμενων συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η τελευταία για τα πλοία της Αδριατικής υπογράφτηκε το 2010 και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου το 2011.
Αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΣΕΕΝ προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους συνδικαλιστές και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ακτοπλοΐας.
Εντονη διαμαρτυρία της ΠΝΟ για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Στο μεταξύ, την «άμεση αποκατάσταση της αδικίας», σε βάρος των ναυτεργατών, ζητεί με σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών κατά δύο χρόνια.
Το θέμα κατήγγειλε χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ (ένα από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ) Αντώνης Νταλακογιώργος, υπογραμμίζοντας, ότι παρά το γεγονός πως υπήρχε κυβερνητική δέσμευση για εξαίρεση των ναυτεργατών, στο νόμο 4093 όπως αυτός δημοσιεύτηκε στις 12/11/2012 στο ΦΕΚ 222 Α στην υποπαράγραφο ΙΑ4, έχει απαλειφθεί πλέον η εξαίρεση για τους ναυτικούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά δύο χρόνια.
«Η αύξηση αυτή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην δυνατότητα των συναδέλφων μας για την εξεύρεση εργασίας αλλά θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.
«Η αύξηση των ορίων ηλικίας των ναυτεργατών, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο, αποκλείει ουσιαστικά από τη σύνταξη χιλιάδες ναυτεργάτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει, ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι πλέον υπόλογη, απέναντί τους».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση