GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο χρηματοδότης του Ρόμνεϊ απειλεί με χρεοκοπία την Αργεντινή

Αναγκαστικά ελλιμενισμένο στο Τέμα της Γκάνα παραμένει ένα εκπαιδευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Αιτία είναι η απ...


Αναγκαστικά ελλιμενισμένο στο Τέμα της Γκάνα παραμένει ένα εκπαιδευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής.
Αιτία είναι η απόφαση δικαστηρίου της αφρικανικής χώρας που ενέκρινε αίτημα της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων NML Capital, θυγατρική της Elliott Management, για δέσμευση του σκάφους έναντι χρεών της Αργεντινής. Μάλιστα η Elliott -σύμφωνα με το Reuters- αγόρασε ελληνικό χρέος πριν από το PSI.
Tα αποκρουστικά «όρνια» των αγορών, τα επονομαζόμενα vulture funds διαβιούν στην ήπειρο των χρεοκοπημένων χωρών. Επενδύουν σε distressed τίτλους, ειδικότερα σε κρατικά ομόλογα εκδοθέντα από χώρες που, είτε έχουν κηρύξει στάση πληρωμών είτε όχι, το χρέος τους βρίσκεται υπό αναδιαπραγμάτευση.
Αγοράζουν τους τίτλους πάμφθηνα από τρίτους και στη συνέχεια, αρχίζουν τη δικαστική μάχη για να εισπράξουν το σύνολο της ονομαστικής αξίας τους συνήθως σε μέρη όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, ώσπου να κερδίσουν μια δίκη. Να σημειωθεί ότι, κατά κανόνα, σε τέτοια οικονομικά κέντρα τόσο η νομοθεσία και οι δικαστές ευνοούν τους κερδοσκόπους.
Η κόντρα
Οι δύο πλευρές της υπόθεσης που εξετάζουμε είναι η χώρα εκείνη της οποίας η χρεοκοπία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία, περίπου 95 δισ. δολάρια, και το πιο αδίστακτο όρνιο των χρηματαγορών, η Elliott Manage­ment. Η Elliott έχει βαρύ ιστορικό απομύζησης φτωχών χωρών με χρέος υπό αναδιάρθρωση (π.χ. Περού, Κονγκό) και είναι η ισχυρότερη συνιστώσα της ATFA, της «ομάδας δράσης» των Αμερικανών δανειστών της Αργεντινής που ανήκουν στο 6% εκείνων που δεν αποδέχτηκαν τη διευθέτηση που ακολούθησε τη στάση πληρωμών το 2001 – οι υπόλοιποι με τις δύο αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 πληρώθηκαν το 30% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
 Ο χρηματοδότης του Ρόμνεϊ απειλεί με χρεοκοπία την Αργεντινή
Το 2011 μάλιστα, το λόμπι των όρνεων πέτυχε να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Αργεντινής από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Δια-Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, χάρη στη βοήθεια της υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Μαρίζα Λάγκο, και του Κογκρέσου. Επίσης τον περασμένο Ιούλιο η NML Capital και η EM Ltd. πέτυχαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 23 εκατ. δολαρίων της (κρατικά ελεγχόμενης) Banco Hipotecario, τα οποία βρίσκονταν στις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω δείχνουν τις ισχυρές προσβάσεις της εταιρείας στην πολιτική εξουσία, απόρροια των σχέσεων στοργής με τους Ρεπουμπλικάνους του ιδρυτή της, Πολ Σίνγκερ, ο οποίος χρηματοδότησε και την προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ με 2,3 εκατ. δολάρια. Ηταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης που είχε ο Ρόμνεϊ στη Γουόλ Στριτ. Είναι μια αμφίδρομη εξίσωση, αφού η οικογένεια Ρόμνεϊ έχει τα τελευταία χρόνια επενδύσει εκατ. δολάρια στην Elliot, κερδίζοντας ένα αδιευκρίνιστο ποσό (αφού τα οικονομικά της παρέμειναν κρυφά) από τη διαχείριση της πτώχευσης της Delphi, προμηθεύτριας της αυτοκινητοβιομηχανίας GM (κατά ορισμένες εκτιμήσεις, το κέρδος των Ρόμνεϊ μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε 115 εκατ. δολάρια).
Η αργεντίνικη κυβέρνηση υπολογίζει γύρω στα 4 δισ. δολάρια την αξία των ομολόγων της που έχουν τα funds-όρνια. Ειδικότερα, 1.6 δισ. διεκδικεί η Elliott, ενώ η θυγατρική της NML 289 εκατ.
Οσον αφορά την υπόθεση της αναγκαστικής παραμονής στο γκανέζικο λιμάνι του ιστιοφόρου Libertad (Ελευθερία), το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευσή του, ώσπου η Αργεντινή να καταβάλει 20 εκατ. δολάρια, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε κατηγορηματικά.
Η απόφαση
Ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα της διπλωματικής ασυλίας που έχουν οι στρατιωτικές μονάδες των κυρίαρχων κρατών, θεωρώντας ότι τα ομόλογα έχουν εκδοθεί υπό ειδικό καθεστώς, το οποίο αίρει την εν λόγω ασυλία που προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης (1961).
Οπως είναι φυσικό, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Αργεντινής και Γκάνας. Η Αργεντινή κατήγγειλε την Γκάνα στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ στο Αμβούργο. Η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες.
Ομόφωνα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης του Libertad έχει ταχθεί και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τομέα των Μεταφορών (ΙΤF), η οποία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Elliott Management, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας λεωφορείων National Express στη Βρετανία και έχει δεσπόζουσα θέση στις μετακινήσεις μαθητών με σχολικά στις ΗΠΑ, δραστηριότητες που συνοδεύονται από περιορισμένα εργατικά δικαιώματα.
Δούναι και λαβείν
Ο Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής της Elliott Management χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ (δεξιά στη φωτογραφία με την γυναίκα του Αν) με 2,3 εκατ. δολάρια, ενώ η οικογένεια Ρόμνεϊ έχει τα τελευταία χρόνια επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία του, κερδίζοντας ένα αδιευκρίνιστο ποσό (αφού τα οικονομικά της παρέμειναν κρυφά) από τη διαχείριση της πτώχευσης της Delphi, προμηθεύτριας της αυτοκινητοβιομηχανίας GM. Από τις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία που το δικαστήριο της Ακρα στην Γκάνα διέταξε τη δέσμευση του Libertad, για χρέη της Αργεντινής στην NML Capital, θυγατρική της Elliott Management, το πλοίο παραμένει «πολιορκημένο» στο αφρικανικό λιμάνι.
Και στην Ελλάδα
Η Elliott Management η οποία διεκ­δικεί να πληρωθεί στο ακέραιο ομόλογα της Αργεντινής -σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters- έχει αγο­ράσει ελληνικό χρέος πριν από το PSI.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

 Ο χρηματοδότης του Ρόμνεϊ απειλεί με χρεοκοπία την Αργεντινή Ο χρηματοδότης του Ρόμνεϊ απειλεί με χρεοκοπία την Αργεντινή Ο χρηματοδότης του Ρόμνεϊ απειλεί με χρεοκοπία την Αργεντινή
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση