GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Α’ ΠΡΟΒΛΗΤΑ / Ό,τι και να πεις το Φεστιβάλ είναι απόλαυση…

Aπό thinkfree.gr Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους σινεφίλ είναι μια απόλαυση. Άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο. Για τη Θεσσαλονίκη...

Aπό thinkfree.gr
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους σινεφίλ είναι μια απόλαυση. Άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο.
  • Για τη Θεσσαλονίκη, εδώ και δεκαετίες είναι μακράν ο πιο εξωστρεφής θεσμός.
  • Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να βάζουν κι άλλα προσκόμματα στα ήδη υπάρχοντα λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την αξία του για την πόλη και για τους φιλότεχνους.
  • Ποιοι βάζουν προσκόμματα; Δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους και προσπαθούν να αποκαλύπτουν τα παρασκήνια, τα οποία όσα χρόνια θυμάμαι ποτέ δεν επηρέασαν την ουσία του Φεστιβάλ και, ιδίως, τη χαρά των θεατών. Διευθυντές κατέβηκαν, διευθυντές ανέβηκαν, ο θεσμός βαδίζει πάντα στο δρόμο της επιτυχίας…
  • Αυτοδιοικητικοί παράγοντες οι οποίοι ποτέ δεν υιοθέτησαν το θεσμό, δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τη σημασία του, ενώ σε όλον τον κόσμο τέτοιοι θεσμοί γίνονται σε στενή συνεργασία με τους δήμους -και μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη δεν εννοώ μόνο τον κεντρικό δήμο αλλά όλους εκείνους που αποτελούν αυτό που ξέρουμε ως Θεσσαλονίκη, ανατολικά και δυτικά του κέντρου.
  • Πάντως, εκτός από τους στάνταρ, είδαμε στο Ολύμπιον τη βουλευτή Έλενα Ράπτη που απείχε τις προάλλες από την υπερπαραγωγή του ομο-κόμματού της ΥΜΑΘ για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα -ένας δίπλα μου ψιθύρισε “καλώς το δήμαρχο”… Αλλά ήταν και ο Καλαφάτης εκεί (εγώ δεν ξέρω απ’ αυτά, απλά κάτι διάβαζα τις τελευταίες μέρες και το συνδύασα…)
  • Το χειρότερο είναι ότι εν μέσω κρίσης και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να πιστεύει στο Φεστιβάλ. Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τζαβάρας θεώρησε ότι δεν είναι μια εκδήλωση άξια του βεληνεκούς του ή ότι είναι ανάξιο να περιληφθεί στις… μεγαλόπνοες πολιτικές για τον πολιτισμό.
  • Από λόγια άλλο τίποτα: «Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου και η τέχνη γενικότερα μας δείχνει το τον τρόπο να υπερβούμε την κρίση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία . Η τέχνη δεν μιλά με οικονομικές αξίες αλλά με αισθητικές» τόνιζε στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο Κ. Τζαβάρας ο οποίος, λέει, “δεν κατάφερε να είναι παρών στην τελετή”.
  • Σιγά θα σκιστεί το φράκο… Δε φτάνει που δεν ήρθε, αφήνει και μπηχτές για τα οικονομικά. Τώρα που το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως τουλάχιστον είπε ο διευθυντής Εϊπίδης. Που να ‘ξερε ότι τα χρέη τα σημερινά είναι κληρονομιά της γαλάζιας μεταολυμπιακής διακυβέρνησης… 
  • Για την ταινία της έναρξης δεν έχω λόγια. Γιατί πιστεύω πως οι ταινίες έναρξης και λήξης έχουν έναν παραπάνω στόχο που μπορεί να ξεφεύγει από το ύφος της διοργάνωσης: να προσελκύσουν δηλαδή κι άλλους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Κι αυτό με ταινίες που δοκιμάζουν τα όρια της τέχνης και της αισθητικής δεν το πετυχαίνουν.
  • Τέλος πάντων. Ωραίος καιρός στη Θεσσαλονίκη, “ανοιξιάτικος” αν και είναι Νοέμβριος μήνας, μακριά από βροχές και υγρασία όπως είχαμε συνδέσει το θεσμό ως τώρα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι απόλαυση. Διασκεδάστε το! 
Ο ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση