GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Κίνα ακόμη και οι μεγάλες γυναίκες επισκιάζονται από έναν μεγάλο άνδρα

Η διάσημη τραγουδίστρια Πενγκ Λιγιουάν υποχρεούται να αφήσει την καριέρα της καθώς ο άνδρας της εκλέγεται γγ του ΚΚ.   Ο Σι Τζίπιγκ ...

Η διάσημη τραγουδίστρια Πενγκ Λιγιουάν υποχρεούται να αφήσει την καριέρα της καθώς ο άνδρας της εκλέγεται γγ του ΚΚ. 
Ο Σι Τζίπιγκ εκλέγεται την Πέμπτη με κάθε επισημότητα γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας και από την επομένη ο ίδιος, το βιογραφικό του όπως και η φωτογραφία του θα είναι σχεδόν καθημερινά στην παγκόσμια επικαιρότητα. Την ίδια στιγμή όμως μια άλλη προσωπικότητα της Κίνας, σε άλλο χώρο δράσης, γυναίκα αυτή, θα εξαφανιστεί. Κι ας είναι η σύζυγος του Σι, μια εθνική προσωπικότητα στο τραγούδι, δραστήριο μέλος του κόμματος. Η διάσημη, στην Κίνα, Πενγκ Λιγιουάν.

Αυτό απαιτεί η παράδοση. Περίπτωση Τζάκι Κένεντι, Νάνσι Ρίγκαν και Μισέλ Ομπάμα δεν υπάρχει. Η σύζυγος του υψηλότερου σε βαθμό αξιωματούχου της Κίνας είναι άγνωστή ακόμη και στο στενό κύκλο κομματικών στελεχών.
Εξαφανίζεται από την δημοσιότητα ευθύς μόλις ο σύζυγος της καταλάβει υψηλή θεση. Σε μία περίπτωση που η σύζυγος έγινε γνωστή, η Τζιάνγκ Κινγκ, η σύζυγος του Μάο Τσετούγκ, η δημοσιότητα ήταν αποτέλεσμα – αλλά και πρόβλημα – που συνδέθηκε με μια από τις πιο μελανές σελίδες της κινέζικης ιστορίας.
Η 49χρονη Πενγκ είναι η εθνική τραγουδίστρια της Κίνας. Το αστέρι των κομματικών συναυλιών που οργανώνονται με κάποια κομματικής είτε εθνικής σημασίας ευκαιρία και ήταν πάντοτε τα τελευταία χρόνια το «κλου» του πολύωρου μουσικοχορευτικού γκαλά της Πρωτοχρονιάς, στο Πεκίνο. Οι φωτογραφίες της έχουν κοσμήσει δεκάδες έντυπα, είναι κολλημένες στον καθρέφτη του οδηγού λεωφορείων και ταξί και αφίσες με τη φωτογραφία της για κάποια εκδήλωση βρίσκονται ακόμη και στις παρόδους που καταλήγουν στην πλατεία Τιένανμιν του Πεκίνου όπου και η φωτογραφία του Μάο.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά γι’ αυτήν. Το 1986 είχε εξιστορήσει σε ένα περιοδικό πώς γνώρισε τον 10 χρόνια μεγαλύτερο της Σι. Στο πρώτο ραντεβού τους είχε φορέσει ένα κακοφτιαγμένο στρατιωτικό πανταλόνι για να δει αν ο μέλλων σύζυγος της «θα πρόσεχε το τι έλεγε ή πώς ήταν ντυμένη». Εκείνος την κατάπληξε γιατί, αντί τη ρωτήσει «για τα τραγούδια ή για τα σκουλαρίκια» της, τη ρώτησε: «Ποιου είδους τεχνική χρησιμοποιείτε στα τραγούδια σας».
«Με συγκίνησε. Αυτόν αναζητούσε η καρδιά μου», θα γράψει στο περιοδικό. Και συνεχίζει: «Ήταν απλά ένας άνδρας, αλλά είχε μυαλό». Αργότερα ο Σι της αποκάλυψε ότι ευθύς μόλις την είδε σκέφτηκε: «Κατάλαβα πως εσύ θα ήσουν η γυναίκα που ήθελα για σύζυγο. Σε 40 λεπτά είχα πάρει την απόφαση μου».
Ο κομματικός μηχανισμός θα βρεθεί σε δίλημμα, αν αποφασίσει να τηρήσει την παράδοση και την αποσύρει από τη δημοσιότητα. Πολλοί αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι ο Σι θα έχει μεγάλη, πολιτική επιτυχία αν την παίρνει μαζί του σε ταξίδια στο εξωτερικό. «Είναι σπουδαίο για την Κίνα να προβάλει στο εξωτερικό μια κουλτούρα, ένα πρόσωπο με ακτινοβολία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κιούν, συγγραφέας του βιβλίου “How China’s Leaders Think”. Δείχνει κάπως το ανθρώπινο πρόσωπο της Κίνας. Την βγάζει από το στερεότυπο, σκληρό, το μουντό σοβιετικό κοστούμι πίσω από τα έδρανα».
Στο εσωτερικό; Ο Κιούν δεν έχει εύκολη απάντηση. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα και να παίξει κάποιο ρόλο και η σύζυγος σ’ αυτό. Κάποιοι ηγέτες θα σκεφθούν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο και μικρό το όφελος. Άλλωστε οι κινέζοι ηγέτες δεν εκλέγονται από τον λαό και οι γυναίκες τους δεν χρειάζονται, όπως στη δύση, τη λαϊκή έγκριση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση