GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομπάμα: «Θα συζητήσω, αλλά θα φορολογήσω τους Κροίσους»

«Δημοσιονομικός γκρεμός» διαφαίνεται στο τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ   ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε...

«Δημοσιονομικός γκρεμός» διαφαίνεται στο τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ
 
ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιμείνει οι αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους Αμερικανούς να είναι μέρος της όποιας συμφωνίας θα κλείσει για να αποφευχθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» που διαφαίνεται στο τέλος του χρόνου, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Η θέση του στήνει σκηνικό για πιθανή αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται σε κάθε αύξηση των συντελεστών φορολογίας για τους πλουσίους. Ο Ομπάμα, πάντως, είπε ότι είναι πρόθυμος να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, αρκεί η τελική συμφωνία για τα δημοσιονομικά να διατηρεί την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα νέα έσοδα από τους φόρους και στις περικοπές των δαπανών.
«Είμαι ανοιχτός σε συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή, ενθάρρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα παράταση της ισχύος των χαμηλότερων συντελεστών φορολογίας για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων. «Ενώ μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες στο Κογκρέσο για το αν θα πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους για όσους βγάζουν περισσότερα από 250.000 δολάρια τον χρόνο, κανένας – ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι, ούτε οι Δημοκρατικοί –  δεν θέλει αυξήσεις φόρων για όσους βγάζουν λιγότερα από 250.000 δολάρια. Επομένως, ας μην καθυστερούμε», είπε ο Ομπάμα.
Σύμβουλοι της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων είδαν κάποια θετικά σημάδια στον μαχητικό τόνο του προέδρου. Σημείωσαν ότι ποτέ δεν είπε ξεκάθαρα ότι θέλει αύξηση των φορολογικών συντελεστών, μόνο ότι θέλει επιπλέον έσοδα από την φορολόγηση των πλουσίων.
Αυτό θα έδινε και στις δύο πλευρές το περιθώριο να καταλήξουν σε έναν νέο φορολογικό κώδικα που θα καταργεί ή θα περιορίζει τις φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους.
Παρά τη ρητορική περί συμβιβασμού, καμμία πλευρά δεν έχει πει ξεκάθαρα σε ποιά ζητήματα είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Ενώ και οι δύο συμφωνούν για την ανάγκη να αποφευχθούν οι αυτόματες αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών που θα προκύψουν αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία – και υπάρχει βαθιά ανησυχία ότι τυχόν αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία – η μορφή που μπορεί να λάβει ένας τελικός συμβιβασμός παραμένει ασαφής.
Νέα στοιχεία, αυτή την εβδομάδα, από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, δείχνουν ότι οι αυτόματες αυξήσεις των φόρων και περικοπές των δαπανών θα μείωναν το έλλειμμα κατά 503 δισ. δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Αλλά τα στοιχεία λένε ότι η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% του χρόνου, προκαλώντας απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση