GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ακρίδες «γκαρίζουν» για να ακουστούν

Οι θόρυβοι που παράγει ο άνθρωπος τις υποχρεώνει να επικοινωνούν σε υψηλές εντάσεις Οι ακρίδες τραγουδούν πολύ δυνατά για να ξεπερ...

Οι θόρυβοι που παράγει ο άνθρωπος τις υποχρεώνει να επικοινωνούν σε υψηλές εντάσεις
Οι ακρίδες τραγουδούν πολύ δυνατά για να ξεπεράσουν τον ανθρώπινο θόρυβο
Λονδίνο 
Είχε διαπιστωθεί ότι διάφορα ζώα όπως τα πτηνά, οι βάτραχοι και οι φάλαινες υποχρεώνονται να προσαρμόζουν την επικοινωνία τους στις συνθήκες που επιβάλλει η ανθρώπινη παρουσία. Οι θόρυβοι που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα υποχρεώνουν διάφορα ζώα να «φωνάζουν» για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι αυτή τη συμπεριφορά έχουν και κάποια έντομα τα οποία μάλιστα όταν οι «ανθρώπινοι» θόρυβοι εξαφανίζονται χαμηλώνουν την ένταση της φωνής τους και επανέρχονται στον φυσιολογικό τρόπο επικοινωνίας.
Το τραγούδι των ακρίδων
Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι οι ακρίδες που ζουν κοντά σε σημεία όπου υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ κοντά σε αυτοκινητοδρόμους) όταν θέλουν να επικοινωνήσουν το κάνουν σε πολύ υψηλές εντάσεις για να ξεπεράσουν τους ανθρώπινους θορύβους. Ειδικά τα καλοκαίρια που οι ακρίδες τραγουδούν για να προσελκύσουν ταίρι υποχρεώνονται να τραγουδούν πολύ δυνατά για να ακουστούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν οι θόρυβοι που παράγει ο άνθρωπος εξαφανιστούν οι ακρίδες σταματούν να «φωνάζουν» και επικοινωνούν πιο χαμηλόφωνα.
«Ανακαλύψαμε ότι οι ακρίδες που ζουν σε θορυβώδες περιβάλλον όταν τραγουδούν αυξάνουν την ένταση των χαμηλής συχνότητας σημείων στο τραγούδι τους. Η κίνηση αυτή είναι λογική αφού διαφορετικά τα συγκεκριμένα σημεία δεν θα ακούγονταν μέσα στον θόρυβο του δρόμου» αναφέρει η Ουλρίκε Λάμπε του Πανεπιστημίου Μπίλεφελντ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Functional Ecology».

Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση