GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίθετος με την απευθείας εκλογή ηγετών στην ΕΕ ο Ρόμπεϊ

Ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δηλώνει αντίθετος με την απευθείας εκλογή των ηγετών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η απευθείας εκλογή του Προέδρου της ...

Ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δηλώνει αντίθετος με την απευθείας εκλογή των ηγετών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκλογές του 2014 θα αποτελούσε «εκ των προτέρων οργάνωση της απογοήτευσης». Ακόμη, τόνισε πως η απευθείας εκλογή του δικού του διαδόχου θα ήταν ακόμα «πιο παράλογη».
Οι δηλώσεις Ρόμπεϊ, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίου χθες στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος euractiv.com έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες της ΕΕ, που έχουν διακηρύξει ότι θα προτείνουν συγκεκριμένους υποψηφίους στις εκλογές του 2014. Ο Ρόμπεϊ προειδοποίησε ότι η «τεράστια νομιμοποίηση» που θα προέλθει από μία άμεση εκλογή μπορεί να αποβεί «αντιπαραγωγική».
Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, το ίδρυμα Bertelsman και το ίδρυμα King Baudouin κι είχε ως στόχο να συζητήσει την τελική έκθεση της Ομάδας για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Ομάδα για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών 11 χωρών: της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τις προτάσεις των 11 Υπουργών, ένα κύριο βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης θα συντελούνταν εφόσον κάθε μεγάλη πολιτική ομάδα καθορίζει μία υποψηφιότητα στο πλαίσιο των επόμενων ευρωεκλογών, η οποία θα ίσχυε και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ρόμπεϊ όμως ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη προειδοποιήσει σχετικά τους Υπουργούς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Όπως είπα στη Νέα Υόρκη: δίνεις σε κάποιον μία τεράστια νομιμοποίηση. Εάν όμως διατηρήσει τις ίδιες αρμοδιότητες έναντι των κρατών μελών, τότε έχεις εξασφαλισμένη την απογοήτευση. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβαδίσει με την απονομή ευρύτερων εξουσιών στην Επιτροπή, τότε καλύτερα να το ξεχάσουμε» τόνισε.
Ο ίδιος αναφερόμενος στις προτάσεις που έχουν ακουστεί για απευθείας εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε «αυτό θα ήταν ακόμα πιο παράλογο. Κι αυτό γιατί έτσι δημιουργείς ένα αξίωμα που είναι πραγματικά ανταγωνιστικό σε σχέση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου πρέπει να επιτυγχάνει συμβιβασμούς ανάμεσα στους ηγέτες. Δεν μπορεί όμως αυτό το πρόσωπο να έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο. Πώς θα είναι σε θέση να επιτυγχάνεται η συναίνεση ανάμεσα στα μέλη;»
Οι ανησυχίες για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και για τις πιθανές επιπτώσεις του στις τράπεζες έδωσαν τον τόνο στη χρηματιστηριακή αγορά, που ψάχνει κατεύθυνση υπό την επίδραση αντιφατικών εκτιμήσεων και αντικρουόμενων πληροφοριών. Έντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

1 σχόλιο

  1. Λοιπών αρχίζω να πιστεύω ότι ΌΛΟΙ οι Ελληνες πολιτικοί είναι αιχμάλωτοι ,δεν λέω πουλημένοι υπάρχουν και αυτοί , αλλά οι πιο πολλοί είναι ΑΙΧΜΆΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ...

    Άρα η δημοκρατία έχει καταργηθεί από του κατακτητές μας ,οι ταγοί μας είναι αιχμάλωτοι πολέμου...

    Και όταν υπάρχει πόλεμος θα πρέπει να τους παλέψουμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ και όταν τελειώσει ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝ μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την Δημοκρατία....

    Οργανωθείτε να σώσουμε ότι μπορούμε, χτυπάτε τον κατακτητή από ΠΑΝΤΟΎ{ δεν είναι κατακτητές τα ματ και οι πολιτικοί} λέω για τον ξένο κατακτητή ,και μετά ας σκάψουμε με τα νύχια μας την ιερή ΓΗ μας να ξαναβρούμε την ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ. Όσοι {ΕΛΛΗΝΕΣ} όμως επιμένουν να τους υποστηρίζουν κατακτητές να εκτελούνται ως προδότες..

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΉ ΆΛΛΗ ΛΎΣΗ...

    Η Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση