GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθημερινό φαινόμενο οι αυτοπυρπολήσεις στο Θιβέτ

Τέσσερις ακόμη νεαροί Θιβετανοί αυτοπυρπολήθηκαν και οι τρεις εξ αυτών απεβίωσαν σε περιοχές της δυτικής Κίνας όπου σημειώνονται διαμαρτ...

Τέσσερις ακόμη νεαροί Θιβετανοί αυτοπυρπολήθηκαν και οι τρεις εξ αυτών απεβίωσαν σε περιοχές της δυτικής Κίνας όπου σημειώνονται διαμαρτυρίες της μειονότητας.
Οι νέες αυτοπυρπολήσεις αυξάνουν σε 20 τον αριθμό των ακραίων αυτών ενεργειών διαμαρτυρίας μόνον αυτόν τον μήνα και σε πάνω από 80 τα τελευταία δύο χρόνια.
Από τα τέσσερα απονενοημένα διαβήματα διαμαρτυρίας εναντίον της καταπίεσης που οι μειονοτικοί λένε ότι τους ασκούν οι κινεζικές αρχές, τα δύο έγιναν στην επαρχία Γκανσού, ένα στην επαρχία Τσινγκχάι και ένα στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με το Radio Free Asia, το οποίο επικαλέστηκε κατοίκους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή εξόριστοι Θιβετανοί.
Ο 18χρονος Κουντσόκ Τσερίνγκ απεβίωσε αφού αυτοπυρπολήθηκε στην κομητεία Σιαχέ (ή Λαμπράνγκ, στην τοπική διάλεκτο), στην δυτική επαρχία Γκανσού, σύμφωνα με την οργάνωση Ελεύθερο Θιβέτ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, και άλλες οργανώσεις.
Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση η 17χρονη μοναχή Σανγκγέ Ντόλμα επίσης πέθανε την Κυριακή αφού αυτοπυρπολήθηκε στην Ντουχεμάο (ή Ντορκάρμο), στην γειτονική επαρχία Τσινγκχάι.
Ο πρώην μοναχός 20χρονος Ουάνγκ Γκιαλ αυτοπυρπολήθηκε χθες στη Σεντά (ή Σερτάρ), μια κομητεία της επαρχίας Σετσουάν, μετέδωσε το Radio Free Asia.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας απομάκρυναν τον Ουάνγκ Γκιαλ και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν επέζησε, ανέφερε η ίδια ειδησεογραφική υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας στην περιφέρεια.
Ένας ακόμα Θιβετανός, ο Γκονπό Τσερίνγκ, πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε χθες στην κομητεία Λουκού (ή Λουτσού), κατά την ίδια πηγή.
Θεωρητικά, η πρόσβαση σε αυτές τις τρεις επαρχίες είναι ανοικτή για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην Κίνα. Στην πράξη όμως στους ξένους δημοσιογράφους ουσιαστικά απαγορεύεται να προσεγγίσουν τις θιβετανικές περιοχές όπου επικρατεί μεγάλη ένταση και στις οποίες οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς.
Ωστόσο, σε άλλη μια ένδειξη της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων των νέων Θιβετανών, εκατοντάδες φοιτητές ενός ιατρικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Γκονγκχέ (ή Σάμπσα), στην Τσινγκχάι, νωρίς χθες.
Πάνω από 20 φοιτητές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ανέφεραν πολλές οργανώσεις της εξόριστης αντιπολίτευσης, οι οποίες δημοσίευσαν φωτογραφίες των τραυματισμένων φοιτητών.
Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν αφού οι αρχές απαίτησαν από τους μαθητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο δέκα ενοτήτων που συνδέεται με την εκστρατεία περί «πατριωτικής παιδείας» σύμφωνα με το Θιβετανικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, που εδρεύει στην Ινδία, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με αυτή την οργάνωση, στους σπουδαστές τέθηκαν μεταξύ άλλων ερωτήματα όπως «ποια είναι η φύση της αυτοπυρπόλησης;» ή «ποιες είναι οι συνέπειες των παράνομων διαδηλώσεων και συναθροίσεων;».
Ακόμα στους φοιτητές παραδόθηκαν διαλέξεις με επικριτικό περιεχόμενο για τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο βουδιστή Θιβετανό πνευματικό ηγέτη, πάντα σύμφωνα με την οργάνωση αυτή της εξόριστης αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την Στέφανι Μπρίγκντεν, διευθύντρια της οργάνωσης Ελεύθερο Θιβέτ, οι αυτοπυρπολήσεις Θιβετανών έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον «αναφέρεται ότι σημειώνονται πρακτικά καθημερινά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση