GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διχογνωμία στην Ε.Ε. για τη συριακή αντιπολίτευση

Διχασμένοι εμφανίζονται οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της...

Διχασμένοι εμφανίζονται οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και θα αναγνωρίσουν τη συριακή αντιπολίτευση ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της χώρας. Συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για τον εξοπλισμό των Σύρων αντιπολιτευόμενων.
«Η Γαλλία ανέλαβε τις ευθύνες της», είπε ο Γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι τη στάση της Γαλλίας θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες χώρες».
Το Λουξεμβούργο στήριξε την απόφαση του Παρισιού, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση η οποία «είναι πραγματικά ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού», όπως είπε ο Λουξεμβούργιος ομόλογος του Φαμπιούς, Ζαν Άσελμπορν. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το συριακό λαό σε διεθνές επίπεδο», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «εντυπωσιασμένος» με το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι εκπροσωπεί πραγματικά την πλειονότητα των Σύρων. «Η βιωσιμότητα της αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τον τερματισμό ενός καθεστώτος που ευθύνεται για πολλά δεινά αλλά επίσης και μια νέα δημοκρατική αρχή», είπε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης είναι ένα θέμα που δεν συζητά καν η Σουηδία η οποία «δεν εξοπλίζει ανθρώπους που πολεμούν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρλ Μπιλτ.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα είχε αντίρρηση να αρθεί σε κάποιο βαθμό το εμπάργκο πώλησης όπλων αλλά επισήμανε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση