GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναταραχή στην Αίγυπτο: Ο Μόρσι θέλει να γίνει νέος Μουμπάρακ...

Επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, με αφορμή το νέο διάταγμά του Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες του προ...

Επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, με αφορμή το νέο διάταγμά του Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες του προέδρου. Διαδηλωτές έκαψαν το γραφείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αλεξάνδρεια, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι “υποκλέπτει την επανάσταση”.
Εξαγριωμένοι πολίτες πυρπόλησαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις πόλεις Σουέζ, Πορτ Σαΐντ και Ισμαϊλίγια…
Διαδηλωτές λεηλάτησαν τα γραφεία του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στην Αλεξάνδρεια.
Υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Δακρυγόνα έριξαν αστυνομικοί σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, διαδηλώνοντας κατά του διατάγματος του Αιγύπτιου προέδρου.
Ορισμένοι διαδηλωτές άναψαν μικρές φωτιές στον δρόμο.
“Ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος” φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που ακουγόταν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. “Μόρσι, φύγε!” ήταν ακόμη ένα σύνθημα που ακουγόταν.
“Μόρσι, ένας ‘προσωρινός’ δικτάτορας” ήταν ο τίτλος της ανεξάρτητης αιγυπτιακής εφημερίδας αλ Μάσρι αλ Γιουμ.
Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε δηλώσει μιλώντας σε πιστούς σε τζαμί στο Κάιρο ότι η Αίγυπτος προχωρά μπροστά και ότι οι πράξεις του έγιναν για να ικανοποιηθεί ο Θεός και το έθνος.
“Με τη βοήθεια του Θεού, προχωράμε μπροστά και κανείς δεν μας στέκεται εμπόδιο” δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο οποίος την Πέμπτη εξέδωσε διάταγμα που του παρέχει υπερεξουσίες.
“Λαμβάνω τις αποφάσεις μου αφού συμβουλεύομαι τους πάντες” είπε και πρόσθεσε “Η νίκη δεν έρχεται χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο και αυτό έχω”.
Το διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι ορίζει ότι οι προεδρικές αποφάσεις δεν μπορούν να ανακληθούν από καμία Αρχή.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προστατεύει την συντακτική συνέλευση από την διάλυση με απόφαση της δικαιοσύνης ή της Άνω Βουλής και της παραχωρεί άλλους δύο μήνες, πέραν της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Δεκέμβριο. Την ίδια προστασία παραχώρησε ο Μόρσι και στην Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.
Ο Μόρσι διέταξε επίσης να γίνουν εκ νέου οι δίκες των αξιωματούχων με “πολιτικές ή εκτελεστικές θέσεις” επί Μουμπάρακ, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο και για μια νέα δίκη του πρώην προέδρου. Όλες του οι αποφάσεις μέχρι την εκλογή νέου Κοινοβουλίου δεν μπορούν να προσβληθούν δικαστικά.
Πορείες και σκηνές στη Πλατεία Ταχρίρ
Τα πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου, εξαγριωμένα από την απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να ενισχύσει τις εξουσίες του, απηύθυναν έκκληση στους οπαδούς τους για την πραγματοποίηση διαδήλωσης  στην πλατεία Ταχρίρ.
Αριστερά, φιλελεύθερα, σοσιαλιστικά και άλλα κόμματα κάλεσαν τους οπαδούς τους να πραγματοποιήσουν πορείες προς την πλατεία Ταχρίρ με στόχο “την ανατροπή της φασιστικής, δεσποτικής συνταγματικής διακήρυξης” του Μόρσι.
Οι πορείες θ΄αρχίσουν στις 17:00 τοπική ώρα από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα με προορισμό την κεντρική αυτή πλατεία του Καΐρου.
Εν τω μεταξύ, οι ειδικές αιγυπτιακές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Περίπου 300 σκηνές στήθηκαν στην πλατεία καθώς διαδηλωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από χθες καθιστική διαμαρτυρία για να διαμαρτυρηθούν για τις υπερεξουσίες του προέδρου Μόρσι.
“Η Αίγυπτος μπαίνει σε μια νέα επανάσταση γιατί πρόθεσή μας δεν είναι ν΄αντικαταστήσουμε τον ένα δικτάτορα με έναν άλλο”, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, αναφερόμενος στη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011.
Μια άλλη διαδήλωση πραγματοποιείται μπροστά από το προεδρικό μέγαρο σ΄ένδειξη υποστήριξης προς τον Μόρσι.
Ανησυχία εκφράζει η διεθνής κοινότητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να σεβαστεί “τη δημοκρατική διαδικασία”.
“Είδαμε την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Μόρσι. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η δημοκρατική διαδικασία να ολοκληρωθεί βάσει των δεσμεύσεων των αιγυπτιακών αρχών σχετικά με τον διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και τη διοργάνωση δημοκρατικών βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Και μεμονωμένη η Γαλλία επέκρινε τις κινήσεις του Μοχάμεντ Μόρσι με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει ότι δεν είναι “προς τη σωστή κατεύθυνση”. “Μετά από δεκαετίες δικτατορίας η πολιτική και δημοκρατική μετάβαση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η συνταγματική διακήρυξη που έκανε ο πρόεδρος Μόρσι, όπως αυτή ανακοινώθηκε, δεν μας φαίνεται να πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση” δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Αίγυπτο να επιλύσει τις διαφορές της “ειρηνικά και μέσω του δημοκρατικού διαλόγου”.
“Μία από τις προσδοκίες της επανάστασης ήταν να διασφαλιστεί ότι η εξουσία δεν θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στα χέρια ενός μόνο προσώπου ή ενός θεσμού» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις του Μοχάμεντ Μόρσι «προκαλούν ανησυχίες σε πολλούς Αιγυπτίους και στη διεθνή κοινότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση