GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μίχαλος:«Οχι» σε παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ σε υπογεγραμμένες συμβάσεις για ΑΠΕ

«Θα πρέπει να αποφεύγονται παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ, που θίγουν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ κράτους και επενδυτών»τόνισε ο...


«Θα πρέπει να αποφεύγονται παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ, που θίγουν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ κράτους και επενδυτών»τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «ENERTECH 2012», με θέμα: «Επενδύσεις στις ΑΠΕ & στον Ενεργειακό Τομέα. Προβλήματα – Προοπτικές».
Όπως εξήγησε, τέτοιες κινήσεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με εκ των υστέρων «τιμωρία» των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν το κράτος. Παραβιάζουν τις διοικητικές Αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της συνακόλουθης ασφάλειας δικαίου, εγείρουν σοβαρά ηθικά ζητήματα και εκπέμπουν ένα μήνυμα αστάθειας.
«Είμαστε επομένως κάθετα αντίθετοι σε μέτρα όπως η ενδεχόμενη επιβολή εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Και ζητούμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή τους. Η βιωσιμότητα των διαχειριστών του συστήματος και των δικτύων μπορεί και πρέπει να διασφαλιστεί με μόνιμους τρόπους, όπως π.χ. η αξιοποίηση εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής CO2», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.
Σημαντικό πεδίο δράσης κατά τον κ. Μίχαλο, πρέπει να αποτελέσει η βελτίωση της πρόσβασης των επενδυτών στη χρηματοδότηση.
«Κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπισή τους θα έχουν βεβαίως οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε., όσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως την περαιτέρω μείωση του χρέους. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Όμως, το σημαντικότερο είναι να αποκτήσουν ξανά οι τράπεζες πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ θα χρειαστεί αποτελεσματικότερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πηγών, όπως είναι το ΕΣΠΑ και οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Σημαντικό εργαλείο το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο
Το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, όπως είπε και υπενθύμισε ότι για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του, έχει καταθέσει η κεντρική ένωση επιμελητηρίων μια σειρά προτάσεων.
Μεταξύ αυτών, είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε να είναι δυνατή η παροχή του 100% της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων ως προκαταβολή, με την καταβολή εγγυητικής επιστολής τραπέζης. Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, η τροποποίηση αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα στην υλοποίηση των έργων, μειώνοντας τη συνολική αναγκαία τραπεζική χρηματοδότηση.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να προβλεφθούν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για τα επενδυτικά σχέδια που δεν επιχορηγούνται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Με τον τρόπο θα δοθεί το έναυσμα για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, χωρίς να απαιτείται άμεση εκταμίευση και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, θα απαιτηθούν κινήσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τις χρήσεις γης, η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών με τη θέσπιση συγκεκριμένων προθεσμιών κτλ.
Οφέλη από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ιδιαίτερα σημαντική, επισήμανε ο κ. Μίχαλος, είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα εξαιτίας της κρίσης, παραμένει γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία πλεονεκτήματα και δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας – και ειδικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών. Διαθέτει, επίσης, μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία μπορεί να κοιτάζει μπροστά και να λειτουργεί με τόλμη αλλά και σοβαρότητα και αξιοπιστία. Πιστεύω ότι, σήμερα, υπάρχει πλέον και η απαραίτητη βούληση εκ μέρους της Πολιτείας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Επιτέλους, οι βουλευτές σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην ολιγαρχική κυβέρνηση ! Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να καταψηφίζουν τα εγκληματικά μέτρα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων και των παιδιών τους ! Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κατά 80%, απορρίπτει τα νέα μέτρα της καταστροφής του !

    Στελέχη παραιτούνται, συνδικαλιστικές παρατάξεις στρέφονται κατά των οικείων κομμάτων με οργή, αναταραχή και οργή υπάρχει στις τάξεις των προδομένων Νεοδημοκρατών και Πασοκτζήδων. Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να εννοεί αυτά που λέει, αλλά δεν αρκεί να καταψηφίσει μόνο τα εργασιακά. Το πιο εγκληματικό είναι το φορολογικό και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας !

    Στο χώρο των εκπαιδευτικών, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στα 3 κόμματα, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, καταψηφίζοντας ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και τη παράταξη της ΔΗΜΑΡ.

    Ψηφίζουν Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ( ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ ) ή Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ή ότι άλλο, στελνοντας μήνυμα στη παραπαίουσα κυβέρνηση του κ. Σαμαρά,που επαθε αμνησία και ξέχασε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση