GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει»

Την εκτίμησή του ότι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει ανέφερε στην ομιλία του στο 14ο ετήσιο επενδυτικό συνέδρι...

Την εκτίμησή του ότι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει ανέφερε στην ομιλία του στο 14ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο με θέμα «οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα», που διοργανώνει η Capital Link και το Nyse Euronext στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος.
«Με μεγάλη χαρά και τιμή συμμετέχω στις εργασίες του 14ου Ετήσιου Επενδυτικού Συνεδρίου με θέμα την Ελλάδα. Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει δικαίως καθιερωθεί ως θεσμός, λειτουργώντας ως ένας από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας της χώρας με τη διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα σταθερό, έγκυρο και αξιόπιστο πεδίο ενημέρωσης, σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και με τις ευκαιρίες που παρέχει η Ελλάδα σε δυνητικούς επενδυτές.
Το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Σε μια περίοδο, όπου η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει το αποφασιστικό βήμα μπροστά: όχι μόνο για την έξοδο από μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση, αλλά και για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της.
Οι προοπτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι σήμερα ιδιαίτερα θετικές. Μια σειρά από εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την «επόμενη μέρα» έχει ήδη ξεκινήσει.
Η έγκριση από την ελληνική Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, με στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλέον το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, χάρη στις θυσίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Έχει πετύχει μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε σύγκριση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί κατά την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης, το 2010. Έχει επίσης σημειώσει αισθητή πρόοδο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.
Παρά τα κατά καιρούς απαξιωτικά σχόλια σε βάρος της Ελλάδας, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες χώρες έχουν επιχειρήσει -κι ακόμη λιγότερες έχουν καταφέρει- να πετύχουν τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και να φέρουν σε πέρας τόσο βαθιές και κοινωνικά επώδυνες αλλαγές, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το τίμημα βεβαίως ήταν υψηλό, αφού η χώρα έχασε περίπου το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε τρία χρόνια.
Όμως, τώρα, η προσπάθεια αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα ήταν μια σημαντική «ψήφος εμπιστοσύνης» προς τη χώρα, με θετικό αντίκτυπο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – σε συνδυασμό με μια ευρύτερη διαδικασία μετασχηματισμού, που ήδη λαμβάνει χώρα – θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στον κλάδο. Σήμερα, έχει ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για τη δυναμική επανενεργοποίηση ενός κρίσιμου μοχλού ανάπτυξης για τη χώρα. Ενός τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με τη δυνατότητα να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη επίπεδο υπηρεσιών, εξωστρεφή προσανατολισμό, σημαντική παρουσία και ουσιαστική εμπειρία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την αποκατάσταση της σταθερότητας στο εγχώριο τοπίο, θα μπορέσουν και πάλι να στηρίξουν αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα.
Η πιο καθοριστική, ωστόσο, εξέλιξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η αναμενόμενη υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης λύσης όσον αφορά την απομείωση του δημοσίου χρέους. Γιατί με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας, που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ειδικά στον τομέα της εξωστρέφειας. Θα δοθεί, μετά από πολύ καιρό, ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. Ένα μήνυμα που θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της ρευστότητας και του επενδυτικού κλίματος, όχι μόνο στη χώρα μας άλλα και συνολικά στην ευρωζώνη.
Σήμερα, είναι πλέον σαφές και σε εμάς και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη αξία, σε σχέση με το κόστος της λύσης που θα επιλεγεί.
Οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βελτιώνουν σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Παράλληλα, μια σειρά μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν ακόμη πιο ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης. Ενδεικτικά θα αναφέρω:
- Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων
- Την εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
- Την εφαρμογή ενός νέου Επενδυτικού Σχεδίου, το οποίο παρέχει σημαντικά κίνητρα για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων σε πολλά υποσχόμενους τομείς
- Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με σκοπό να γίνει ανταγωνιστικότερο, απλούστερο και σταθερό.
- Την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων
- Την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας.
- Τη λειτουργία δομών που διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση και επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και η Υπηρεσία Μιας Στάσης, η οποία παρέχεται από τα Επιμελητήρια της χώρας.
Κάθε μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί και ένα βήμα στην προσπάθεια της χώρας να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της βάση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της.
Αυτός ο συνδυασμός – εγγενών πλεονεκτημάτων και ριζικών μεταρρυθμίσεων – δημιουργεί σήμερα σπουδαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε μια σειρά από τομείς, όπως:
- η ενέργεια, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές
- η πράσινη επιχειρηματικότητα, με έμφαση σε κλάδους όπως η οικολογική διαχείριση αποβλήτων
- η παραγωγή, η μεταποίηση και οι εξαγωγές τροφίμων, με έμφαση στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
- ο τουρισμός, με έμφαση στην ανάπτυξη νέων μορφών όπως ο τουρισμός ευεξίας και ο ιατρικός τουρισμός
- οι μεταφορές
- η ανάπτυξη διαμετακομιστικών κόμβων και πολλοί ακόμη τομείς.
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, έχουν και τις ικανότητες και τη διάθεση να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες.
Για τις περισσότερες από αυτές, η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να γίνουν ακόμη πιο εξωστρεφείς και να αναζητήσουν προοπτικές ανάπτυξης εκτός συνόρων. Να αναβαθμίσουν δομές και διαδικασίες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Να επιδιώξουν συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταίρους.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο 2010 – 2011 ιδρύθηκαν περίπου 2.000 επιχειρήσεις, μικρομεσαίες στην πλειοψηφία τους, με κύριο στόχο τις εξαγωγές. Το 2011, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 37% σε σύγκριση με το 2010, επίδοση η οποία πραγματικά αντιστοιχεί σε ένα μικρό θαύμα.
Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ασταθές οικονομικό περιβάλλον της προηγούμενης διετίας και κυρίως τις ισχυρές πιέσεις ρευστότητας που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις, η αξία των προσπαθειών τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Ως εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Γιατί απέναντι στη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της, οι ελληνικές επιχειρήσεις έδωσαν μια μεγάλη μάχη. Και στην πλειοψηφία τους, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μετεξελιχθούν και να γίνουν καλύτερες σε σχέση με πριν.
Σήμερα, στην Ελλάδα εξακολουθούν να γεννιούνται επιχειρηματικές ιδέες. Εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που διαπρέπουν στις διεθνείς αγορές, που είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί συνεργάτες για τους εταίρους τους.
Τόσο η χώρα μας όσο και οι επιχειρήσεις της, βίωσαν μια εφιαλτική πραγματικότητα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όμως κατάφεραν να διατηρηθούν στη ζωή. Και επανέρχονται δυναμικά στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Η απόφαση της Hewlett Packard να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, ως πύλη εισόδου για τη διακίνηση των προϊόντων της σε όλη την Ευρώπη, ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική. Το ίδιο και η απόφαση της Unilever να παράγει πλέον στην Ελλάδα περισσότερους από 110 κωδικούς, για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές ακόμη αντίστοιχες κινήσεις.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως φορέας εκπροσώπησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμοθετημένος σύμβουλος του ελληνικού κράτους σε θέματα ανάπτυξης, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μελέτες, προτάσεις και διεκδικήσεις.
Θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες μας, τόσο σε θέματα market intelligence όσο και σε θέματα αδειοδότησης.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εξωστρέφεια της χώρας μας, μέσω της συνεργασίας μας με διεθνή επιμελητήρια, της διοργάνωσης αποστολών και της παροχής αξιόπιστης πληροφόρησης.
Σε μια περίοδο όπου η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί εθνικό στόχο, θα είμαστε παρόντες, με την ανάληψη πρωτοβουλιών επαφής και δικτύωσης ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.
Η «οικοδόμηση της νέας Ελλάδας» έχει ήδη ξεκινήσει. Και παρά το ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας, η πορεία είναι πλέον σταθερή και ελπιδοφόρα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.
Καλούμε λοιπόν τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας. Να πιστέψει στις προοπτικές μιας χώρας που αλλάζει καθημερινά, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στην κρίση και στις αδυναμίες του παρελθόντος της. Μιας χώρας που διεκδικεί ξανά τη θέση που της αξίζει, ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ισχυρός πόλος ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση